Zo hebben vissen net als zoogdieren een hersengedeelte dat het ruimtelijk geheugen mogelijk maakt. Ze kunnen bijvoorbeeld in korte tijd de weg leren te vinden in een doolhof. En ze herinneren zich die route maanden later nog steeds.
Verschillende wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het geheugen van goudvissen. Uit deze onderzoeken blijkt dat de diertjes zich dingen kunnen herinneren, zelfs van meer dan drie maanden geleden. Zo toont onderzoek aan dat goudvissen meer overeenkomsten tonen met zoogdieren dan aanvankelijk gedacht werd.
Goudvissen hebben een geheugen van drie maanden
Dat zou verklaren waarom ze niet gillend gek van verveling worden: als ze zich omdraaien, zijn ze alweer vergeten waar ze vandaan zijn gekomen.
Goudvissen hebben een geheugen van een paar seconden. Het geheugen van een goudvis gaat waarschijnlijk terug tot zo'n drie maanden. Goudvissen zien niet alleen onderscheid tussen verschillende vormen en kleuren, maar ze kunnen ook gezichten herkennen. Bijvoorbeeld dat van degene die ze eten geeft.
"Vele vissoorten zijn in staat tot dezelfde intellectuele prestaties als ratten of muizen." Webster ontdekte dat op grond van een aantal experimenten waarbij hij naging hoe kleine vissen erin slagen te ontsnappen aan grote en gevaarlijke soortgenoten.
Drie seconden
Tenminste, dat dachten we. Maar de mythe klopt niet. De goudvis heeft namelijk helemaal geen slecht geheugen. Professor Phil Gee van de Plymouth University ontdekte dat goudvissen zich nog dingen kunnen herinneren die ze vijf maanden geleden hebben geleerd.
Het antwoord op de eeuwige vraag van íedereen met een goudvis: herkent 'ie me? Ja, waarschijnlijk wel. Dat blijkt uit onderzoek van Britse en Australische wetenschappers. Die hebben aangetoond dat visjes gezichten uit elkaar kunnen houden.
Daarom heeft een goudvis liever minder licht in zijn aquarium en een wand die beschut is. Dat kan je bijvoorbeeld doen door er een stuk karton achter te plaatsen. Als je hem helemaal blij wilt maken dan leg je in het aquarium een grote steen of een huisje waar hij zich achter kan verstoppen.
In Nederland leeft de goudvis vaak in een aquarium of vijver. Het liefst leeft hij met meerdere goudvissen bij elkaar, want de goudvis is een groepsdier. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, in het wild worden goudvissen zelfs 25 jaar.
Goudvissen hebben wel degelijk een geheugen en zullen zelfs hun verzorger herkennen. Natuurlijk is ieder dier zo slim als nodig is. Goudvissen hebben in de natuur vooral een goed aanpassingsvermogen nodig. Daar is hun brein dan ook op ingesteld.
Vissen zijn wat de zuurstofvoorziening van de hersenen betreft heel anders gebouwd dan zoogdieren. De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek. Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes.
De wetenschappers vermoeden dat roofdieren de taal van vissen ook kunnen horen en dat vergemakkelijkt de jacht aanzienlijk. Is dit dan het moment om een serieus gesprek met uw goudvis te beginnen? Absoluut niet, aldus Ghazali. “Goudvissen hebben een uitstekend gehoor, maar ze maken geen enkel geluid.”
Zoetwatervissen hoeven niet te drinken. De vochthuishouding in het lichaam wordt op een andere wijze geregeld dan bij mensen of andere dieren. Via de kieuwen komt er constant een stroom van water binnen. Het lichaamsvocht van de vis is een geconcentreerde mix van de stoffen uit het omringende water.
Vissen hebben bewustzijn
Kortom, op grond van de huidige stand van de wetenschap concluderen wetenschappers dat het leervermogen van vissen opmerkelijk overeenkomt met dat van gewervelde dieren (dat wil zeggen dieren met een inwendig skelet) op het land.
Vissen worden vaak beschreven als dromers, idealisten en visionairen. Ze zijn vaak zeer creatief en hebben een sterk gevoel voor kunst en muziek. Vissen worden ook vaak geassocieerd met emoties en gevoelens. Mensen die onder dit teken geboren zijn worden vaak beschreven als zachtaardig, medelevend en empathisch.
Water in een vissenkom vervuilt snel, onder andere omdat goudvissen smeerpoetsen zijn. Ze zwemmen, zeker in een vissenkom, snel in hun eigen uitwerpselen en etensresten. Ververs het water dus (gedeeltelijk) een keer per week, om te voorkomen dat er te veel ammoniak en nitriet (schadelijke stoffen) in het water komt.
Veel mensen denken dat een goudvis alleen in een aquarium thuishoort, maar dit is niet het geval. Een goudvis is een zoetwatervis die veel behoefte heeft aan voldoende ruimte zodat hij vrij rond kan zwemmen. Ook is een gezonde waterkwaliteit een must voor de goudvis en voor iedere andere vis.
Een vis wordt jammer genoeg door veel mensen gezien als een dom/minderwaardig dier. Je kan hem niet aaien, dus dan hoef je er geen rekening mee te houden. Toch heeft een vis zorg nodig. Misschien zelfs wel meer dan een hond of kat.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Laat het water met kruidnagelolie afkoelen, totdat het water het aquariumwater temperatuur heeft bereikt. Leg de vis(sen) in het bakje; De vis zal verdooft raken en na enkele minuten pijnloos en stressvrij sterven. Verwijder de vis(sen) uit het bakje.
Lange tijd heeft men gedacht dat vissen geen pijn kunnen voelen. Inmiddels staat onomstotelijk vast dat vissen gevoelens van pijn en stress kunnen ervaren. De discussie over het eten van vis terwijl er alternatieven zijn, moet gevoerd worden.
Voor het eerst is aangetoond dat vissen menselijke gezichten kunnen herkennen. Met verbazende precisie konden schuttersvissen een vertrouwd gezicht uit tientallen andere gezichten halen.
De vijanden van de goudvis De vijanden van de goudvis is voor al roofvis zoals de snoekbaars snoek meerval etc.