Indien u de kefirkorrels langer bewaart, moet u regelmatig het water verversen (iedere week 1 keer, alleen als het echt warm is, vaker) en nieuwe suiker toevoegen. Gebruik zo weinig mogelijk suiker in dat geval (20 gram op 'n liter). Daarna op een niet al te lichte en koele plaats bewaren.
Gezonde kefirdrank is lobbig en homogeen van structuur (na doorroeren). Als er veel kaasachtige brokjes en korreltjes inzitten, i.c.m. het achterblijven van groei en een zure smaak, is dat geen goed teken. Ook als de kleur van de kefirkorrels langzaamaan steeds geler wordt is dat een teken van verval.
Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Waterkefir korrels tot 1 maand bewaren
Mogelijk heb je een grotere pot nodig. Ook dan zal de waterkefir drank niet lekker drinkbaar zijn. Let er wel op dat de opgebouwde overdruk (de fermentatie gaat gewoon door, hoewel een stuk trager) weg kan. Anders zal de pot kunnen ploffen.
Voedingswaarde van kefir
Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora. Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.
Als u voor een periode tot 3 weken op vakantie gaat, dan kunt u de waterkefir in een schone pot met water en een goede hoeveelheid suiker in de koelkast zetten. In principe hoeven de kefirculturen maar net onder water te staan. Voeg wel meer suiker toen dan tijdens een normale bereiding.
Echter wordt het drankje ook in de supermarkt volop verkocht. Zijn deze producten even gezond als de zelfgemaakte kefir? Helaas niet, blijkt uit een onderzoek van Keuringsdienst van Waarde.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Melkkefir korrels tot 3 weken bewaren.
Dat kan gerust een aantal dagen tot ruim een week duren. Hoe langer de kefir in de koelkast heeft gestaan, hoe meer tijd er mee gemoeid is voordat het weer op volle kracht zijn werk doen. Denk dus niet meteen dat er iets met uw kefir aan de hand is als de eerste resultaten tegenvallen.
MelkKefir is eenvoudig te bereiden. De verhouding korrels tot melk is 1:10. 50 gram een 1/2 liter melk. Doe de melk met de korrels in een pot met deksel.
Tip 3: Voeg vlak voordat je de waterkefir drinkt een scheut citroensap of ananassap toe. Lekker fris en tropisch. Niet mee laten trekken, de enzymen werken de probiotische werking van waterkefir tegen. Tip 4: Voeg verse gember of een vanillestokje toe aan de waterkefir nadat het gezeefd is.
Melkkefir bevat alleen wat meer goede en gezonde bacteriën en gisten dan waterkefir. Ook het fermentatieproces is bij melkkefir simpeler dan bij waterkefir. Hoe dan ook: beiden zijn een gezonde keuze en passen binnen een gezond voedingspatroon.
Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Eén daarvan is Skyr, wat een typisch IJslands product is. Skyr is qua textuur het best te vergelijken met magere kwark of goed ingedikte melkkefir. Hoewel Skyr naar verluid al honderden jaren in IJsland wordt gegeten, is dit melkproduct oorspronkelijk door de Vikingen vanuit Noorwegen meegebracht naar het eiland.
Hoewel je melkkefir prima kunt drinken als vergelijkbare drankjes (gewoon zo of bijvoorbeeld door een smoothie), kun je het ook gebruiken in tal van recepten waarin yoghurt of karnemelk worden gebruikt. Denk aan dressings, maar ook American pancakes, muffins, taarten en zelfs brood!
Kefir wordt na de fermentatie doorgeroerd en blijft dus een voller product, ca. 4% vet. Het is wat dikker dan karnemelk maar wel goed drinkbaar. Wel bevat kefir in vergelijking met karnemelk wat meer verschillende soorten melkzuurbacteriën en ook wat gisten waardoor het een lichte tinteling heeft.
Sinds kefir in Nederland zo populair is geworden, zien we ook in Nederlandse supermarkten als de Lidl, AH, Jumbo en Aldi producten verschijnen die de naam 'kefir' dragen. Als u kefir in de supermarkt wilt kopen, dan hebt u de keuze uit talloze verschillende merken.
Maar waarom is deze Arla kefir nou zo gezond? Kefir bevat calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Van vitamine B12 is bekend dat het een positieve invloed heeft op je immuunsysteem. Samen met vitamine B2 helpen deze vitamines bij vermoeidheid en het behoud van een gezonde huid.
Diabetici hebben een 'suiker/insuline probleem maar ook in 99% van de gevallen een darmflora probleem. Oorzaak-gevolg. Of andersom. De kefir kan ze helpen.
Je kunt ze weggeven, opeten, of bewaren in de koelkast als reservekorrels. Ook kun je de korrels invriezen; spoel ze goed af, laat ze een dag en nacht goed drogen op een schone theedoek, stop ze daarna in een bakje en zet het in de vriezer.
Dat je korrels niet meer groeien kan komen door het structureel gebruik van te weinig suiker, hierbij raad ik aan om ons basisrecept te gebruiken, op elk deel suiker gaan 2 delen korrels. Ook kan de hoeveelheid mineralen weer een rol spelen. Mineralen zijn de belangrijkste voedingsstoffen van de waterkefirkorrels.
Ingevroren of gedroogde korrels kun je 1,5 á 2 jaar bewaren! De Kefir kunt u vervolgens weer prima te activeren. Bij ingevroren: De korrels goed afspoelen en laten ontdooien in een verse portie melk. Bij gedroogd: De korrels met water en suiker wegzetten voor 48 uur.