Geef zeker iedere dag een halve gieter water per plant. Je merkt dat de plant meer water nodig heeft als de bladeren gaan hangen. Komkommers zijn gevoelig voor de ziekte 'meeldauw', dus geef geen water op het blad. Zorg dat de planten na een regenbui snelkunnen opdrogen.
Knip alle lelijke/zieke bladeren weg, stukken van aangetaste stengels, etc.. Zo lang de plant nog steeds nieuwe bloempjes en komkommers maakt is ze 'nog niet klaar'. Door die aangetaste plantdelen te verwijderen kun je soms nog wel 5 tot 10 komkommers in de herfst oogsten.
Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven.
Hoe lang duurt het voordat je komkommer kunt oogsten? Na ongeveer zes weken kun je de eerste komkommers gaan oogsten. Het oogsten vindt meestal rond half juli tot het einde van de zomer plaats.
Komkommers moeten net zoals tomaten in de volle zon staan. Dit wil zeggen: minimum 6u zon per dag (ongeacht of dit nu ochtend- of namiddagzon is). Daarnaast geef je ze best ook voldoende ruimte. Hoe dichter de bladeren bij elkaar groeien, hoe meer kans op ziektes.
Maar, ze staan ook leuk in je moestuin en je kan ze goed zelf kweken. Komkommer groeit snel, waardoor je ze snel kunt oogsten. De komkommer behoort net als de courgette tot de Cucurbita familie. Het is een eenjarige plant en aan een stengel kunnen wel tientallen komkommers groeien.
KOMKOMMERPLANTEN LATEN KLIMMEN
De planten kunnen meer dan 1,5 meter lang worden en proberen overal in te klimmen. Bamboestokken, een rozenboog, een hek of een boom zijn goede klimmaterialen voor een komkommer plant. Als de plant ongeveer 1,5 meter lang is, dan knipt u de top van de plant af..
Het beste kan men de komkommers vroeg oogsten omdat dan de plant nog verdere vruchten aanzet. Als de komkommers glad aanvoelt en helemaal groen is, is deze rijp om te oogsten Wanneer men de komkommers te groot laat worden, ontwikkelt de plant geen nieuwe vruchten meer!
In veel recepten staat dat je de zaadlijsten uit een komkommer moet halen. En dat komt omdat een komkommer wel voor 95% uit water bestaat.
Een komkommer kweken begint met het zaaien. Je zaait ze in potjes: één zaadje per potje, van ongeveer 9 bij 9 centimeter. Deze grote is aan te raden omdat de komkommerzaailingen aardig groot worden voordat ze naar buiten mogen: de zaden kunnen zo extra sterke wortels maken.
Heb je geen of nauwelijks vrouwelijke bloemen in de plant, dan kan dit een signaal zijn dat de omstandigheden niet ideaal zijn voor de plant. Zorg voor de juiste temperatuur, bodemkwaliteit en genoeg direct zonlicht. De komkommer- en pompoenplant hebben in de regel altijd meer mannelijke dan vrouwelijke bloemen.
Krijgt je komkommer geel blad, dan is dat vaak een van de eerste signalen dat hij te veel water krijgt. Houdt dit probleem te lang aan, dan worden de randen van het blad bruin en dor. Uiteindelijk verwelkt het blad en valt het af.
Na ongeveer 3 à 4 weken, zijn de planten al zo groot, dat ze hun eerste bloei krijgen. En dat is belangrijk, want aan de bloem groeit vervolgens een komkommer. Hoe snel de komkommer vervolgens groeit, is heel erg afhankelijk van de temperatuur in de kas.
Oogsten vanaf half juli tot einde zomer. Komkommers kunnen geen vorst verdragen. Daarom zaai je ze niet te vroeg. Zaai de zaden tussen half april en half mei voor, de oogst valt dan vanaf ongeveer half juli en duurt tot de planten het in de nazomer door kou of ziekte begeven.
De planten zijn niet winterhard, je kunt ze dus pas uitplanten na 12 mei (ijsheiligen). Na deze datum is er onofficieel geen kans meer op nachtvorst. Toch is het wel verstandig het weerbericht een beetje in de gaten te houden. Voor je de plantjes uitplant, kan je ze afharden.
Oorspronkelijk komt de komkommer uit Azië maar vandaag is het een goed ingeburgerde moestuin plant. De plant groeit goed in een tuinkas of serre maar ook buiten in volle grond.
Dieven en toppen
Komkommers maken slappe ranken. Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren.
Komkommers die buiten staan kunnen we ook het beste met touw opbinden, of tegen een raster van gaas laten groeien. Opbinden tegen een tonkinstok is lastiger bij komkommer omdat de stengel daar niet stijf genoeg voor is. De plantafstand hangt een beetje van de manier van opbinden af.
Een royale verzorging met compost of vergane mest zorgt voor de basisvoorziening van voedingsstoffen voor de sterke verbruikers. Bij de teelt van komkommers moet rekening worden gehouden met de vruchtwisseling. Net als bij rozenplanten mag een vlakte alleen vierjaarlijks met komkommers worden beplant.
Oogsten. Als het allemaal goed loopt kun je tussen de 20 tot 40 komkommers oogsten in één seizoen. Het aantal hangt sterk af van het ras. In september worden de nachten weer kouder en kan de plant het buiten begeven.
Komkommers groeien heel snel. Van bloem tot oogstbare vrucht duurt soms maar 10 dagen.
Komkommerplanten hebben aanzienlijk meer water nodig dan de meeste andere groenten. Om te groeien hebben komkommers dagelijks ongeveer 3 cm water nodig.
Kalium en calcium zijn essentiële voedingsstoffen voor een goede vruchtkwaliteit. Dit is erg belangrijk voor komkommers, omdat de houdbaarheid kort is. De behoefte aan kalium is het hoogst tijdens de midden- en eindfase van de vruchtontwikkeling.
Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien. Koolsoorten: aardappels, andijvie, bieten, dille, erwten, kamille, koriander, prei, spinazie, tomaten. Prei: koolsoorten, Oost-Indische kers, schorseneren, selderij, tomaten, uien, wortels.
De bitterheid geeft aan dat de plant toxisch is en dat je het beter niet kan eten. Cucurbitacines veroorzaken maagkrampen en hevige, langdurige diarree, verdwijnen niet door verhitten, en zijn zeer giftig in hoge concentraties (>300mg/kg). Bij deze concentratie zijn de vruchten ongelofelijk bitter.