Een klimophaag staat het liefst in een vochtige bodem waar hij veel voeding uit kan halen. Mocht de grond in je tuin onvruchtbaar of droog zijn kun je er humusrijke plantenvoeding doorheen mengen. De klimop doet het goed in zowel de (half)schaduw als in de volle zon, maar zonlicht zal het blad wel doen verkleuren.
Hedera's willen niet te lang droog staan maar ook niet continu met hun wortels in de nattigheid staan. Geen zorgen, Hedera's zijn zeer vergevingsgezind. Een goede balans vinden is niet ingewikkeld. Doorgaans is het genoeg om een keer per week een flinke scheut water te geven.
De klimop als kamerplant is heel makkelijk te verzorgen. Gebruik universele potgrond voor de Hedera kamerplant. De potgrond moet constant licht vochtig blijven, maar mag zeker niet te nat zijn. Zorg er altijd voor dat het gietwater uit de pot kan lopen, het water mag niet in een schotel blijven staan.
Klimop (Hedera helix) is per definitie niet slecht voor het voegwerk of de stenen. Althans bij modern metselwerk. Bij oude zachtere stenen en cement onttrekt de Hedera kalk en kan de muur verzwakt worden. Wel kunnen andere aspecten voor schade aan bouwwerken zorgen.
Hedera bladeren worden bruin en droog
Wanneer de bladeren van de Hedera bruin en droog worden is dit vaak een teken dat je de plant teveel water hebt gegeven.
De Hedera hoeft niet gesnoeid te worden.Wel raden wij aan om dode takken en verdorde bladeren te verwijderen, ter behoud van de sierwaarde. Je mag de Hedera wel snoeien als je de plant graag in model wenst te houden, knip hiervoor simpelweg de bladeren die jij niet mooi vindt weg.
Waar zet je een klimop? Ze gedijen het best in schaduw of half in de schaduw. De plant kan redelijk goed tegen droge lucht, rond de 12-20 graden Celsius. Zet de klimop liever niet in de volle zon.
Terwijl klimop weinig schade toe kan brengen aan de muren van moderne huizen, kan de plant wel nog voor problemen zorgen bij een schutting. Zo kan de plant de verschillende houten onderdelen van de schutting van elkaar duwen en groeit het waar het maar kan.
Klimop planten houden namelijk niet van te droge grond, maar willen ook niet altijd met hun wortels in de nattigheid staan. Bovendien stopt de hedera met groeien als z'n wortels te oppervlakkig blijven groeien. Geef de klimop daarom niet te vaak water, maar besproei de grond in hete, droge periodes wel af en toe.
Wanneer Klimop bomen en muren beklimt wordt al gauw de schaar bovengehaald. Klimop zou bomen wurgen en metselwerk aantasten. Maar niets is minder waar: Klimop is geen parasiet en zorgt zelfs voor extra isolatie en een droge muur.
Gele vlekjes en witte afzetting
Grote kans dat je te maken hebt met spint! Spint (veroorzaakt door een spinachtige) hecht zich aan het blad waarna er gele vlekjes en later een soort wittige afzetting op het blad kan ontstaan. Dit komt doordat voedingsstoffen worden onttrokken uit de hedera.
Een goede bemesting is essentieel voor de duurzaamheid van de klimop. Tips en tricks voor het aanplanten van hedera van de kwekerij uit Dongen. Om klimop zo gezond mogelijk te houden, is het raadzaam deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes voor bemesting zijn april (na de vorst) en augustus.
De Hedera is van nature erg sterk en groeit vooral goed wanneer hij geplant wordt in een voedselrijke grond. Gebruik bijvoorbeeld Pokon Tuinplanten Grond. Deze potgrond bevat voldoende voeding voor jouw Hedera voor 6 tot 8 weken. Daarna kun je Pokon Plantenvoeding of voedingskegels gebruiken.
Klimop is een zinnebeeld voor trouw (het aanhechten) en eeuwig leven (blijft immer groen).
Om maar gelijk de grote vraag te beantwoorden: JA, onze hedera (klimop) is winterhard!
In principe kan je de klimop het hele jaar door snoeien, zolang het maar niet vriest. Het beste kan je een klimop twee keer per jaar een snoeibeurt geven. Doe dit bijvoorbeeld in mei en in september. Zo heeft de plant steeds voldoende hersteltijd en krijg je een mooie groene haag.
In maart krijgt de hedera nieuwe bladknoppen.In april of mei komen uit deze knoppen nieuwe bladeren. De precieze tijd is afhankelijk van het weer. Bij een zachte winter zul je eerder nieuwe bladeren zien dan wanneer we een strenge winter achter de rug hebben.
De soort is schaduwminnend, maar kan ook in lichtrijke omstandigheden best lange tijd overleven. Op het vlak van bodem is klimop niet echt kieskeurig, zolang hij maar niet te voedselarm of te jong is. De soort groeit op zand, leem, klei of krijt, maar ook op stenige tot rotsige substraten.
Bemesting. Om de klimop zo gezond mogelijk te houden doe je er goed aan deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes hiervoor zijn in april (na de vorst) en in augustus. Hiervoor is speciale hedera meststof verkrijgbaar.
Hoe moet ik klimop verdelgen? De beste manier om klimop blijvend te verwijderen, is door de wortels uit de bodem te halen en de plant vervolgens, met de nodige dosis geduld, te laten afsterven. Dit vraagt tijd maar is wel de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat de klimop niet teruggroeit.
niet voldoende kan aanvullen via de wortels. Voordat het blad bruin wordt zal het rood verkleuren en er slap bijhangen. Je kunt zodra je dit ziet wat water over de bladeren vernevelen om verdere uitdroging tegen te gaan.
Hoe klimop snoeien
Eigenlijk knipt u een klimopwand ook net als een haag. Met een scherpe heggenschaar knipt u de wand op de gewenste breedte. Snoeien kan ook met een elektrische heggenschaar. Gaat het slechts om weinig twijgen dan kunt u ook een snoeischaar gebruiken.
Plant de klimop daarom het liefst tijdens een vorstvrije periode. Als we dan toch een specifieke periode moeten noemen, kies dan het najaar om je hedera aan te planten. Simpelweg omdat de grond dan nog lekker warm is en je niet overdreven hoeft te bewateren om de wortels goed vochtig te houden.
Klimop kan je echter ook houden als potplant voor op het balkon of terras, of zelfs als kamerplant. In tegenstelling tot een schaduwrijke plek in de tuin, heeft klimop als kamerplant een voorkeur voor een lichtrijke plek.