Een RIAA/phono-voorversterker is een apparaat waarmee het signaal van het element versterkt en ge-equalised wordt, zodat het op de goede manier wordt verwerkt en als lijnsignaal doorgestuurd kan worden naar de audioversterker.
Heb ik een phono-voorversterker nodig? Platenspelers hebben speciale phono-voorversterking nodig om vinyl-platen op de juiste manier te laten klinken. Op veel draaitafels is dit al ingebouwd, op sommige niet. Daarnaast hebben sommige versterkers ook al zo'n ingebouwde phono-preamp.
Hoe meer bronnen u van plan bent om aan te sluiten, hoe meer profijt u zult hebben van een voorversterker. Hij dient als het controlecentrum voor uw audiospelers en biedt de juiste signaalroutering, optimale prestaties en het echte audiofiele geluid.
De meeste platenspelers moet je eerst met een versterker of actieve speakers verbinden voordat je geluid zal hebben. Er zijn echter ook platenspelers waar al een versterker is ingebouwd.
Bent u op zoek naar een nieuwe versterker, dan is het belangrijk te beseffen dat er dus voorversterkers, eindversterkers en geïntegreerde versterkers zijn. De naam zegt het al: de voorversterker regelt alleen volume. Het is een schakeldoos waar u het volume mee regelt.
Beste Koop
Met de DAP PRE-101 Phono voorversterker met hoge klasse RIAA correctie kun je je platenspeler of pick-up op een normale lijningang kunt aansluiten. Het zwakke signaal uit je platenspeler wordt versterkt tot een normaal lijnsignaal. Het apparaat is erg compact, de behuizing is erg stevig.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Gewone lijn ingangen als Aux, Tuner en Tape zijn dus niet geschikt om je platenspeler op aan te sluiten. Je hebt verschillende mogelijkheden om toch goed geluid te krijgen: - Koop een losse voorversterker voor platenspelers.
Phono versterkers vormen een specifiek onderdeel in de keten platenspeler, versterker en luidsprekers. Phono versterkers zijn opgebouwd uit elektronische schakelingen en zijn ontworpen omdat het signaal van de platenspeler te klein is om direct aan een normale versterker te kunnen gebruiken.
Als de tulpstekkers op de platenspeler zijn aangesloten sluit u ze op de versterker aan. Dit doet u doormiddel van de rode en witte tulpstekkers op de rode en witte tulpingangen van de versterker waar phono bij staat aan te sluiten. Om de pick-up te aarden moet u uw aardedraad op de versterker aansluiten.
Als je geluid van je laptop, Cd-speler, telefoon of een andere bron af wil spelen op speakers zodat er meer mensen mee kunnen genieten dan alleen jij met je hoofdtelefoon. Dan moet het signaal versterkt worden. Dan kan met actieve speakers, waar een versterker is ingebouwd.
RCA-uitgang
Of het wel slaagt ligt aan de aansluitingen op de platenspeler. Wanneer er een RCA-uitgang (tulpuitgang) op je platenspeler zit kun je hier een voorversterker op aansluiten. Door middel hiervan kun je hem koppelen aan je soundbar.
Als je platenspeler een vaste RCA-kabel heeft, gebruik dan 3.5 mm naar 2 x RCA female (gaatjes). Een versterker of speaker met twee grote 6.3 mm jack-ingangen heeft een 2 x 6.3 mm naar 2 x RCA-kabel nodig. Heeft de platenspeler een vaste kabel, koop dan een 2 x 6.3 mm naar 2 x RCA female (gaatjes).
Als je de platenspeler dan wilt aansluiten op de soundbar heb je een extra apparaatje nodig. Dit in de vorm van een losse voorversterker. Dit kleine apparaatje plaats je dan tussen de platenspeler en de soundbar. Bedenk wel dat dit losse apparaatje ook voorzien moet worden van spanning.
Line in en andere deknamen
Maar laat je niet verwarren: het zijn allemaal benamingen voor AUX-ingangen, met uitzondering van de phono-ingang. De namen zijn er alleen voor gedacht om het makkelijker te maken de apparaten op het corresponderende kanaal aan te sluiten.
De AUX ingang is een veel gebruikte ingang op apparaten en staat ook wel bekend als auxiliary Input, wat letterlijk vertaald naar extra ingang. De auxiliary ingang is een universele analoge ingang die op veel audioapparatuur te vinden is, bijvoorbeeld in versterkers mengpanelen en auto radio's.
De echte reden dat er aarding nodig is, is omdat het signaal door de tulpkabel een semi gebalanceerde aansluiting is. chassis van de ontvanger zit dus NIET aan het chassis van de draaitafel verbonden door de afscherming van de tulpkabel, dit gebeurt dus doormiddel van een extra aarde draad.
"aux" is de afkorting van het engelse woord "auxiliary" wat hulp(middel) betekend. Het is dus een hulp-uitgang, of vrij vertaald: een extra uitgang.
je moet duidelijk onderscheid maken tussen de veiligheidsaarde voor de netspanning, en de ground ("de nul") van de gelijkgerichtte voedingsspanning voor je versterker. de eerste is puur voor de veiligheid en heeft geen functie in de verdere werking van de voeding.
Met een luidsprekerrendement van 90 dB/1 Watt/8 Ohm is vrijwel altijd een versterker van 50 tot 100 Watt voldoende voor de huiskamer. De keuze zou dus makkelijk zijn, koop een speaker met een belastbaarheid van 75 Watt en een versterker van 75 Watt en het gaat altijd goed.
Re: 4 Ohm luidsprekers op 8 Ohm versterker
Er zit geen omschakeling op van 4 naar 8 Ohm. Dat gaat wel, maar je zult het vermogen wat de versterker moet leveren dan goed moeten bewaken. Dat wordt bij een versterker die voor 8 ohm luidsprekers ontworpen is en aan een 4 ohm belasting moet leveren eerder gehaald.
Re: 4 ohm en 6 ohm tegelijk
Aangezien elke speaker in jouw versterker wordt aangestuurd door een versterker voor elk kanaal, is het geen probleem, zo'n beetje elke versterker kan 4 Ohm aan.