Om kwalitatief hoogwaardige statistieken te maken, verzamelt het CBS data van uiteenlopende bronnen. Gegevens van burgers en bedrijven komen via uiteenlopende kanalen binnen; van externe bronnen zoals de Belastingdienst, tot persoonlijke interviews, telefonische enquêtes en online vragenlijsten.
Uw gegevens krijgt het CBS vrijwel altijd uit de Basisregistratie Personen van de gemeente waar u woont. De gemeenten zijn volgens de wet verplicht om de meest recente gegevens uit de Basisregistratie Personen te leveren aan het CBS.
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.
Het CBS heeft een eigen Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG). Deze functionaris houdt binnen het CBS toezicht op de toepassing en naleving van de AVG. Hij houdt een register met alle verwerkingen van persoonsgegevens.
Het CBS produceert als hét statistische bureau van Nederland informatie en data die relevant, betrouwbaar en onafhankelijk zijn. Deze data bieden inzicht in maatschappelijke vraagstukken en voeden de beleidsontwikkeling en de besluitvorming.
Als u de gegevens niet, niet op tijd of niet volledig verstrekt, dan kan het CBS u een bestuurlijke boete en/of een last onder dwangsom opleggen.
Het CBS stuurt altijd eerst een brief. In deze brief staat voor welk onderzoek u bent uitgenodigd en wat we van u vragen. Ook staat in de brief of we u gaan bellen of thuis bezoeken. In de brief leest u ook waar u vragen kunt stellen.
Het CBS werd opgericht in 1899, als werkbureau van de nieuwe Centrale Commissie voor de Statistiek (CCS) uit 1892.
Het CBS berekent elke maand de consumentenprijsindex. Voor de ConjunctuurBekerStrijd moet de gemiddelde prijsstijging van de consumentenprijzen (=inflatie) worden geschat. Dit is het procentuele verschil van de CPI van een jaar t.o.v. een jaar eerder.
De ontwikkeling van consumentenprijzen (CPI) is voor de inflatie wel een belangrijke indicator. De gemiddelde prijsontwikkeling wordt berekend met een prijsindex. De prijsindex wordt vergeleken met die in dezelfde periode in het voorgaande jaar. Prijsindexcijfers worden zowel op maand- als op jaarbasis weergegeven.
Stappen om het cpi te berekenen: Vermenigvuldig het indexcijfer van iedere artikelgroep met de bijbehorende wegingsfactor. Tel alle uitkomsten van stap 1 bij elkaar op. Je uitkomst is het consumentenprijsindexcijfer.
Nee, u bent niet verplicht om mee te werken. Natuurlijk hopen we dat u wel mee wilt werken. Als u bent uitgenodigd, maakt u namelijk deel uit van een steekproef. In de steekproef vertegenwoordigt u als het ware heel veel andere inwoners van Nederland.
Welk cijfer gebruik ik voor mijn indexering? Het meest gebruikte cijfer voor indexeringen is de Consumentenprijsindex (CPI). Andere cijfers die voor indexeringen kunnen worden gebruikt, zijn bijvoorbeeld: Producentenprijsindex (PPI) - kosten van materialen.
De voorlopige eerst gepubliceerde indexpercentages voor de indexering vanaf januari 2022 zijn: Cao-loonindex (Cao lonen per maand incl. bijzondere beloningen) 2,1% Consumentenprijsindex (CPI, alle huishoudens) 2,7%
StatLine is de databank van het CBS. Het CBS biedt een schat aan cijfers over de Nederlandse economie en samenleving. Van inflatie tot bevolkingsontwikkeling, de informatie is overzichtelijk gerubriceerd op thema en gratis beschikbaar voor iedereen.
De versnelling wordt veroorzaakt doordat de grote babyboomgeneraties, geboren na de Tweede Wereldoorlog, de komende jaren 65 worden. Tussen 2016 en 2040 komen er nog eens 1,5 miljoen 65-plussers bij. In 2040 zal het aantal ouderen zijn opgelopen tot 4,6 miljoen, ten opzichte van 2,6 miljoen nu.
Op 1 januari 2021 zijn er volgens het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek) 2 618 874 mensen van 65 tot 80 jaar, waarvan 838 661 80-plussers.. Het aantal 65-plussers bedraagt nu 19,8 % van de totale bevolking.
EAK is een verplichte enquête die zal afgenomen worden door een enquêteur van Statbel, het Belgische statistiekbureau. De enquêteur zal u vragen stellen over werken, het zoeken van werk, studeren en diploma's. Als u niet werkt of studeert is het interview ook noodzakelijk, maar veel korter.
Als u goederen levert of afneemt uit andere EU-landen moet u in sommige gevallen (vanaf bepaalde bedragen) een statistiekopgave bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) indienen. Voor meer informatie kijk op de website van het CBS.
Het indexeren van de huur mag één keer per jaar gebeuren. Wanneer dat is, ligt ook vast: u doet dit op de datum waarop het huurcontract startte. Begon u te verhuren op 1 november 2020, dan kan u op 1 november 2021 de huurprijs indexeren. Let op: u mag dat doen, maar het is geen verplichting.
De Nederlandse CPI wordt bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS geeft maandelijks een nieuwe waarde af. Ook in Nederland is de CPI de belangrijkste indicator van inflatie: als er in Nederland gesproken wordt over de inflatie, dan wordt vaak de procentuele wijziging van de CPI bedoeld.
Inflatie is hierbij een stijging van het gewogen gemiddelde en deflatie een daling. Het gemiddelde prijsniveau in een land wordt ook wel de consumentenprijsindex (CPI) genoemd. Hierbij wordt de inflatie uitgerekend als een indexcijfer. Een consumentenprijsindex van 101 betekent dan dat er 1% inflatie is.
Het CBS maakt betrouwbare officiële overheidsstatistiek op verzoek van de overheid. De taken van het CBS, vastgelegd in EU- en nationale wetgeving, zijn het verrichten, publiceren en bevorderen van statistisch onderzoek van overheidswege voor beleid, uitvoering en wetenschap.
Ook toename inflatie eurozone
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP). De prijsstijging van goederen en diensten in Nederland volgens de HICP was in 2021 gemiddeld 2,8 procent. In 2020 was de stijging van de HICP voor Nederland 1,1 procent.