Een (medisch) pedicure werkt hygiënisch (nitril handschoenen) en zal met de juiste instrumenten het eelt wegsnijden en/of frezen. Dit is een pijnloze behandeling omdat eelt gevoelloze huid is en de freesmachine veelal met water gekoeld wordt.
Uw podotherapeut kan middels een instrumentele behandeling de eeltknobbel wegsnijden of frezen. Dit is een pijnloze behandeling omdat eelt niet door zenuwen geïnnerveerd wordt. Ook zal uw podotherapeut een onderzoek doen van uw voet, dit om te kijken welke oorzaak het eelt heeft.
Wanneer het eelt naar binnen groeit in een kegelvorm, ontstaat er een likdoorn/eksteroog. Eelt onder de nagel verwijderen is lastig zelf te doen. Bij Podotherapie Hermanns kunnen we via een instrumentele behandeling het eelt onder de nagel verwijderen met behulp van een mesje of frees.
Een dun laagje eelt op de voeten is normaal. Haal deze eeltlaag niet weg, anders kunnen er pijnlijke plekken ontstaan.
Je kunt zelf een aantal dingen doen om kloven te voorkomen: 1 x per week vijlen op een droge huid ( 1 richting op vijlen). Iedere avond uw voeten insmeren met voor u een juiste crème.
Wil je zelf je eelt verwijderen? Maak het eelt eerst zachter door een voetenbad te nemen (eventueel met baking soda) of het door het aanbrengen van een eeltverweker. Dit zorgt ervoor dat de huid makkelijker te verwijderen is met een puimsteen, vijl of rasp.
De beste elektrische eeltverwijderaar is volgens ons de Silk'n VacuPedi. Het gaat om een slimme eeltverwijderaar met een ingebouwd vacuümsysteem en roterende slijpschijven. Losgekomen huidschilfers worden meteen opgezogen zodat alles hygiënisch blijft en ze niet op de vloer terechtkomen.
Het advies om een pedicure te bezoeken is om iedere 6 weken, dit geheel afhankelijk of u klachten heeft of niet. Ook voor diabetes en reumapatiënten geldt; dat een bezoek om de 6 weken aan onze gediplomeerde (medisch) pedicures bijdraagt aan een optimale voetverzorging.
Wanneer druk en wrijving teveel wordt, dan wordt de eeltlaag dikker en harder hierdoor zal de eeltlaag meer wit van kleur gaan worden. Wanneer de huid droog is en het eelt dikker wordt, kunnen er kloven ontstaan.
Meestal is een eeltpit hardnekkig en verdwijnt niet vanzelf. Dat kan ook niet, wanneer de druk op de huid steeds gelijk blijft. Tegen pijn kan een eeltring gedragen worden. Soms echter verdwijnt de eeltpit wel vanzelf.
Wat kost een medische pedicure? De gemiddelde pedicure kosten van deze standaard behandeling liggen tussen de 25 en 35 euro. Maar bij sommige praktijken betaal je meer als het gaat om 'risicovoeten', bijvoorbeeld bij diabetes. Zo is het ook mogelijk dat een behandeling rond de 40 of 50 euro kost.
Smeer Vaseline op de harde plekken op je voet en houd je sokken aan als je naar bed gaat. De zalf zal de harde plekken verzachten en de droge huid versoepelen. Als je wakker wordt, was dan je voeten met warm water en een zachte zeep.
Eelt is dus een beschermlaagje dat voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt. Wanneer dit beschermlaagje steeds dikker wordt, geeft dit meer druk tegen de huid waardoor er pijn kan ontstaan.
Eeltvorming is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam. Het is een reactie van de huid om extra bescherming te geven op een plek waar veel druk of wrijving aanwezig is. Wanneer er teveel druk op de bovenste laag van de huid (de hoornlaag) komt, zal het lichaam de huid op deze plek gaan verdikken.
Bij een likdoorn (ook vaak eksteroog genoemd) ontstaat onder of op de voet een eeltplek die naar binnen groeit en daar verhardt tot een hoornachtig stukje, meestal vaalgeel van kleur. Deze harde eeltplek prikt als het ware in het omringende weefsel.
Het is mogelijk om zelf uw likdoorn te behandelen. Dit kunt u doen met zinkzalf of likdoornpleisters. U kunt ook een warm bad met soda nemen. Na dit bad is het makkelijk om de likdoorn of het eelt te verwijderen, bijvoorbeeld met een puimsteen.
Met een puimsteen of eeltvijl kun je zelf eenvoudig en pijnloos een teveel aan eelt weghalen. Eventueel kun je vooraf een voetenbad nemen, om de dode huid een beetje zachter te maken zodat je het makkelijker kunt weghalen. Baking soda, citroen en azijn hebben een antibacteriële werking en maken het eelt extra zacht.
Wat is eelt? Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Een beetje eelt op je voeten werkt beschermend en kan geen kwaad, maar overmatig eelt aan de voeten kan vervelende voetklachten veroorzaken.
Heeft u last van eelt aan uw voeten? Vormen zich eeltplekken aan de onderzijde van de voet, of juist tussen de tenen? Eelt is op zich niet schadelijk, maar kan wel erg vervelend zijn.
De meeste pedicures werken met een behandelduur van 30 tot 60 minuten. Vrijwel alle pedicures hebben een prijslijst waarop staat welke behandelingen zij uitvoeren en hoelang deze behandelingen duren. Informeer daarom bij de pedicure van uw keuze welke behandelingsduur geldt, zodat u weet waar u aan toe bent.
Bevordert de circulatie
Het meest aangename deel van de pedicures zijn is toch wel de massage. Masseren van de voeten bevordert de bloedsomloop en verlicht spanning bij de kuiten en voeten. Een toename van de bloedsomloop kan pijn verminderen en warmte door het hele lichaam verspreiden.
Een pedicure verzorgt de voeten van mensen met alledaagse voetproblemen, zoals eeltvorming, likdoorns, verdikte nagels, schimmelnagels, zweetvoeten en kloven. De pedicure kan daarnaast advies geven over geschikte schoenen, persoonlijke hygiëne en huidverzorging.
Een kleine hoeveelheid eelt kun je weghalen met een speciale scrub. Een grotere ophoping kun je wegvijlen, -raspen of -snijden met een schuurspons, een eeltvijl, een eeltrasp, een eeltschaaf, een puimsteentje of een speciaal mesje.
Niet iedereen krijgt last van eelt. Voor een gedeelte is het erfelijk bepaald. Maar eeltvorming kan ook sterk afhangen van andere factoren, zoals het beroep dat je uitoefent. En wie bijvoorbeeld verkeerde schoenen draagt en veel moet lopen, zal sneller eelt ontwikkelen dan iemand die veel zit.
Een eeltpit kan namelijk soms zacht aanvoelen, maar meestal voelt deze ietwat hard aan en vaak is de grens tussen de eksteroog en de 'gewone' huid goed te zien.