Na een tandsteenverwijdering kunnen sommige mensen last hebben van gevoelige tanden of tandvlees. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals de verwijdering van tandsteen, het schrapen van het tandoppervlak of de gevoeligheid van blootliggende tandzenuwen.
Tandsteen kan op twee verschillende manieren worden verwijderd, namelijk met behulp van een haakje of met een apparaat dat ultrasone trillingen afgeeft. Door het haakje te gebruiken wordt het tandsteen weggekrabd. Wordt het apparaat gebruikt, dan wordt het tandsteen losgetrild.
Het is een veilige, pijnloze procedure die slechts 30 minuten duurt. De beste manier om de opbouw van tandsteen te voorkomen is tweemaal daags poetsen en eenmaal daags stokeren.
Tandsteen verwijderen is in principe niet pijnlijk, maar kan door sommige mensen als vervelend worden ervaren. Er zijn overigens ook mensen die het heerlijk vinden om tandsteen te laten verwijderen. De meningen verschillen dus per persoon. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich fijn voelt in onze tandartsstoel.
Als het tandsteen onder het tandvlees niet verwijderd wordt, dan kan het op den duur kaakbotverlies veroorzaken door een ontstekingsproces.Hierbij kunnen uiteindelijk tanden en kiezen los gaan staan.
Tandsteen is op den duur schadelijk voor de gezondheid van je gebit en tandvlees. Het kan gaatjes (cariës) en tandvleesontsteking veroorzaken. Daarom is het van belang dat tandsteen regelmatig op professionele wijze wordt verwijderd, vooral ook op die lastige plekken waar je zelf niet of moeilijk bijkomt.
Na het verwijderen van tandsteen kan pijn ontstaan, doordat uw tandvlees ontstoken was of doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Poets de tanden daarom niet te hard, maar wel nauwkeurig. Binnen een paar dagen zal het probleem over zijn.
Probeer niet zelf tandsteen te verwijderen met een tandenborstel of flosdraad - dat kan meer schade aanrichten dan goed is! Zorg ervoor dat je twee keer per dag twee minuten poetst. Ga minstens eens in de zes maanden naar de mondhygiënist voor professionele gebitsreiniging en controle.
Tandsteen bestaat uit vaste afzettingen op de tanden, die niet kunnen worden verwijderd door grondig te poetsen. Tandsteen ontstaat wanneer bepaalde stoffen in je speeksel voedselresten omzetten in tandplak (zachte tandaanslag).
We adviseren patiënten niet direct na een polijstbehandeling te eten of te drinken, maar ongeveer anderhalf uur te wachten. Ook is het raadzaam extra te spoelen met water.
Wanneer je tandplak niet goed verwijdert, zal het op den duur verharden en ontstaat er tandsteen. De een heeft meer tandsteen dan de ander. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Het ene gebit is makkelijker te reinigen dan het ander.
Tandsteen heeft een andere kleur dan tandplak. Daar waar tandplak bijna dezelfde kleur als het gebit heeft, verkleurt tandsteen naar bruin, grijs of zwart. Zwarte randjes op de tanden duiden dan ook vaak op tandsteen.
Tijdens het reinigen van de tanden gebruiken we apparaten die hard geluid maken, maar dit doet verder geen pijn. Ook het polijsten van het gebit ervaren mensen doorgaans niet als pijnlijk.
In principe kan iedereen last krijgen van tandplak en tandsteen. Helaas is het niet volledig te voorkomen. Toch is het niet bij iedereen evenveel aanwezig. Dat is voor een groot deel te wijten aan onze leefstijl.
Onze mondhygiënist verwijdert plak, tandsteen en aanslag en polijst uw gebit. U krijgt daardoor een glad en schoon gevoel in uw mond. Bij pijnlijke behandelingen kunt u een plaatselijke verdoving krijgen. Bijvoorbeeld bij ernstige tandvleesproblemen, waarbij onder het tandvlees moet worden schoongemaakt.
Gebitsreiniging (M 03) is bij ons de meest voorkomende kostenpost van de mondhygiënist. Vaak gaat het om een afspraak van 45 minuten, waarbij 40 minuten wordt gerekend.
Hoe langer je wacht met een bezoek aan de tandarts, hoe slechter het gebit wordt. Dit betekent dat er meer behandeling nodig is. Daarnaast zullen de kosten ook een stuk hoger uitvallen. Misschien is dit een stimulans om de knoop door te hakken en eindelijk naar de tandarts te gaan.
Omdat het qua kleur niet gemakkelijk te onderscheiden is van je gebit, is tandplak niet gemakkelijk te herkennen. Als je plak van je tanden afhaalt dan herken je het als een soort crèmekleurige plak. Ook als je met je tong langs je tanden glijdt, kun je tandplak voelen.
Suiker en koolhydraten hebben de neiging zich aan de tanden te hechten, waardoor de bacteriën in uw mond een virtueel feestmaaltijd hebben om van te eten, wat leidt tot de vorming van tandplak en uiteindelijk tot tandsteen.
LISTERINE® Anti-Tandsteen is een mondwater voor dagelijks gebruik met klinisch bewezen effectiviteit. Gebruik LISTERINE® na het tandenpoetsen en help tot 99% van de bacteriën te verwijderen die achterblijven op de plaatsen die de tandenborstel niet kan bereiken.
Wanneer de tandplak niet goed verwijderd wordt en te lang op je tanden en kiezen blijft zitten, wordt het hard en verkalkt het. Dit wordt ook wel tandsteen genoemd.
Tandplak en tandsteen
Het plakt als het ware vast aan uw gebit. Deze plak kan de basis zijn van verkleuringen van de tanden en kiezen, en kan tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Wanneer de plak niet goed verwijderd wordt, gaat het zich steeds meer hechten aan het gebit.