De meest gebruikte behandelmethoden voor aambeien zijn de zogeheten bandligatie en een operatie. Inwendige aambeien die bloedverlies veroorzaken kunnen heel goed met bandligatie worden behandeld. Uitwendige aambeien of huidflapjes moeten soms operatief worden verwijderd.
Een aambeienzalf of -crème verzacht de uitwendige pijn en jeuk rond de anus. Vooral als deze lidocaïne, een plaatselijk pijnstillende stof, bevat. Wil je naast het verminderen van de pijn en jeuk ook graag dat je aambeien minder worden of zelfs verdwijnen? Kies dan voor een crème of zalf met de werkzame stof Zinkoxide.
Aambeien genezen vaak vanzelf. Hoelang dat duurt verschilt bij iedereen. Van een paar dagen tot enkele maanden. Het hangt van de grootte van de aambeien af, hoeveel klachten u heeft en wat u zelf doet.
Als er voortdurend druk op de bloedvaten staat, kunnen ze uitrekken en uitzakken. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens persen of tijdens de vergevorderde zwangerschap. Aambeien of in medische termen hemorroïden zijn uitgezakte zwellichamen. Soms gaan ze vanzelf weg, soms ook niet.
Heb je last van grote, uitwendige aambeien die na een toiletbezoek naar buiten blijven hangen? Dat kan vervelende klachten geven, zoals jeuk, irritatie en pijn. Deze uitwendige, uitpuilende aambeien kun je in dat geval voorzichtig terugduwen met de vingers. Prik nooit aambeien door en knijp ze niet uit.
Als de aambeien in de anus afknellen, zwellen ze verder op en bestaat de kans dat ze kapot gaan. Hierdoor verliest u wat helderrood bloed na of op de ontlasting.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.
Niet te lang staan of zitten. Met lang staan of zitten kun je druk uitoefenen op de anus. Dit kan aambeien veroorzaken of bestaande klachten verergeren. Probeer je lichaamshouding zo veel mogelijk af te wisselen.
Aambeien zijn onschuldig, niet besmettelijk en kunnen niet kwaadaardig worden. Wanneer een aambei vanzelf weggaat kan er een huidflapje of huidplooi rondom de anus overblijven, ook wel mariske of skin tag genoemd.
Als uw aambeien niet vanzelf overgaan door meer water te drinken, vezels te eten en te bewegen, kan uw huisarts u verwijzen naar het ziekenhuis. Daar doet de chirurg op de polikliniek een lichamelijk onderzoek. Vaak kunnen we dan direct de aambeien behandelen.
De meest effectieve methode is en blijft natuurlijk preventie. 'Aambeien zijn goed te voorkomen”, zegt chirurg Jeroen van Essen. “De belangrijkste tips: beweeg en drink voldoende en eet voldoende vezels. Ook is het raadzaam om de ontlasting niet op te houden en niet te veel te persen.”
Kleine, inwendige aambeien kunnen soms vanzelf verdwijnen als je voor constipatie laxeermiddelen en/of een meer vezelrijk dieet gebruikt. Grotere, zichtbare aambeien zullen zelden vanzelf verdwijnen. Ze moeten worden behandeld met een crème.
Een getromboseerde aambei is een uitgerekt adertje bij de anus waarin een klein en ongevaarlijk bloedstolsel zit. Het adertje rekt uit, zwelt op en is hierdoor pijnlijk. Een getromboseerde aambei kan zich aan de binnen of aan de buitenkant van de anus bevinden. Soms ontstaan er meer bloedstolsels.
Stress kan ook een rol spelen bij aambeien. Want stress kan leiden tot problemen met de spijsvertering. Wat dan weer de druk rond je anus kan verhogen.
Als een aambei kapot gaat, zal die (even) gaan bloeden.Ook kan het gebied rondom je anus gaan irriteren.Dan voelt het branderig aan, en kan het gaan jeuken.
Neem elke dag een douche of bad met warm water. Maar gebruik geen zeep, want zeep kan aambeien verergeren. Vermijd ook het gebruik van droog of ruw toiletpapier. Met behulp van een koud kompres op uw anus kan u de zwelling verminderen.
Vezelrijke voeding (zemelen, volkorenprodukten, rauwkost en fruit zoals pruimen, abrikozen, appels met schil) kan de stoelgang verbeteren. Veel drinken (6-8 glazen vocht per dag) en voldoende lichaamsbeweging maken de ontlasting zachter; Houd verder de ontlasting niet te lang op en pers niet hard.
Tip 2: Lichaamsbeweging
Het is misschien een beetje cliché maar voldoende lichaamsbeweging kan aambeien wel degelijk voorkomen.
Sudocrème: sommige mensen zeggen dat dit goed werkt tegen aambeien. In de praktijk blijkt dit echter slechts voor een enkeling te gelden. De zalf is hier ook zeker niet voor ontwikkeld.
Aambeien, wormen, anusscheurtje
Bepanthen Eczeem Crème is niet geschikt om bij deze aandoeningen te gebruiken. Aambeien: Bij anale jeuk denken veel mensen gelijk aan aambeien, maar slechts bij sommige mensen geven de aambeien klachten als jeuk of een branderig gevoel rondom de anus.
Product Informatie. Theranal aambeienzalf is geschikt voor de behandeling van zowel inwendige als uitwendige aambeien. Theranal aambeienzalf is geschikt voor zowel inwendige als uitwendige aambeien. De zalf kan inwendig in de anus worden gebracht aan de hand van een makkelijk te gebruiken bijgevoegde canule.
Aambeien zijn zwellichamen aan de binnenkant van de anus, bij de sluitspier. Iedereen heeft ze, maar niet iedereen heeft er last van. We hebben ze nodig om vocht en ontlasting tegen te houden. Aambeien zijn echter gevoelig voor druk en kunnen vervelende pijnklachten veroorzaken.
Soms is het een rode bult. Die kun je met een beetje vaseline op je vinger zelf voorzichtig terugduwen voorbij de kringspier. Dan komt de doorbloeding weer op gang en verdwijnen de pijn en de aambei. In sommige gevallen komt hij de eerstvolgende keer dat je moet poepen weer naar buiten.
Vaak volstaat een inspuiting in het opgezette bloedvat om het te doen verschrompelen of een rubberen ringetje om het bloedvat om het te doen ontzwellen. Bij onvoldoende resultaat of bij permanente last is een operatie nodig.