Omdat konijnen van nature ook erg schone dieren zijn, doen ze hun behoefte vaak al in een bepaalde hoek. Zet het bakje hier neer en doe er eventueel al wat oude keutels in. Omdat konijnen graag wat eten tijdens het poepen, kan je een hooiruifje naast het bakje zetten.
De keutels kunnen vers of gecomposteerd gebruikt worden, composteren gaat snel. De mest verbrandt de wortels niet, geeft langzaam zijn voedingsstoffen af en houdt ook het vocht goed vast. Konijnenkeutels zijn goud waard voor je moestuin!
Ook is het gebruikelijk dat een konijnen een aantal keutels net naast de bak achterlaat en soms op of net over de rand van de bak urineert. Door een mat of krant onder de box te leggen kunt u dit makkelijk opruimen.
Plasjes die buiten de bak gaan veegt u op met een keukenpapiertje en u legt het papiertje met de urine in het toilet van uw konijn. Uw konijn zal in het begin nog geregeld buiten de bak plassen of poepen. Dit heeft deels met het wennen aan de bak te maken maar ook zeker met het afbakenen van zijn territorium.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen. Grote konijnen plassen uiteraard ook meer dan kleinere konijnen.
Een konijn kan niet boeren, daarom moet gas wat zich in de maag bevindt via de maagpoort naar de darm. Dan door de darm naar de anus en zo als (stinkende) windjes het lichaam verlaten.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt konijnen helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon.
Alle konijnen kunnen tam worden, maar bij een jong konijntje is het het makkelijkst. Konijnen moeten eerst aan hun nieuwe verblijf en eigenaar wennen. Daarna kan je ze lokken met eten, voorzichtig aaien en ze stap voor stap tam maken. Benader een konijn nooit van boven, dat vinden ze eng.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
Haal met een steekmes of een blik de resten van de bodembedekking uit de hoekjes. Hierna spoel je het hok schoon met warm water en een niet giftig schoonmaakmiddel. Dit kan bijvoorbeeld soda of schoonmaakazijn zijn.
Het doet soms pijn en heeft heel wat weg van konijnenkeutels. Is dat jouw stoelgang? Drink dan meer water, want het wil zeggen dat je te weinig vocht binnenkrijgt. Als die harde droge drolletjes als een worst aan elkaar hangen, maar zeker klonterig zijn, dan gaan het al iets beter.
Behandeling van een konijn met diarree of plakpoep
Geef in eerste instantie dagelijks 30 gram brokjes per kg lichaamsgewicht en onbeperkt hooi. Elke dag worden er wat minder brokjes gegeven totdat de ontlasting normaal is.
Keutels direct als bemesting gebruiken
Konijnenkeutels zijn ook direct in de tuin te gebruiken, zonder dat je ze eerst op de composthoop tot compost maakt. Dan is het alleen wel handig om de keutels te scheiden van bodembedekking. Of gebruik fijne bodembedekking zoals hennepvezel of back-2-nature.
Na het opeten van zijn voer worden niet alle voedingsstoffen in de darmen van je konijn opgenomen. Een aantal belangrijke stoffen blijft achter in de blindedarm (caecum) en wordt apart van de normale keutels uitgescheiden. Om ook deze voedingsstoffen binnen te krijgen, eet je konijn deze keutels op.
Vaak zijn de blindedarmkeutels zwart en zit er een dun laagje slijm omheen, waardoor ze een beetje glimmen De tweede soort poep zijn de losse keutels, die vaak worden gezien in het hok – ze zijn meestal lichtbruin, droog en kleiner dan de blindedarmkeutels.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Let op: Straf je konijn niet. Je konijn bijt niet omdat hij vals is, maar omdat hij iets duidelijk wil maken. Gebruik ook zeker niet je handen om te straffen. Het konijn gaat je handen dan associëren met iets negatiefs.
Konijnen zijn actieve dieren, en kunnen zich best snel vervelen. Een konijn dat zichzelf verveeld zal ongewenst gedrag gaan vertonen zo zal hij aan je meubels gaan knagen, je bank opeten, je gordijnen kapot krassen enz.
Een blij konijn rolt bijvoorbeeld of het maakt een sprongetje in de lucht. Als twee konijnen elkaar leuk vinden dan gaan ze elkaar wassen. Een vorm van affectie tonen is het als een konijn je likt en als het je aanstoot met de neus dan begroet een konijn je.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.