Een gemiddelde zaadlozing levert zo'n 5 tot 25 calorieen, uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid van de ejaculatie. Sperma bestaat uit water, suiker, calcium, chloor, magnesium, stikstof, vitaminen B12 en C, en zink. Maar sperma bevat ook eiwitten!
Een gezond en gevarieerd dieet is belangrijk voor de kwaliteit van zijn sperma. Vooral vitamine C en zink vormen een belangrijke voedingsstof. Zink zit bijvoorbeeld in granen, zaden, eieren, vis en paranoten. Voor een flinke boost vitamine C eet hij groene bladgroenten, tomaten of kiwi's.
Sperm Support is een supplement dat speciaal is ontwikkeld voor de vruchtbaarheid van de man. Het beïnvloedt de beweeglijkheid en de kwaliteit van de zaadcellen. Het bevat onder andere zink dat goed is voor de aanmaak van spermacellen en selenium dat bijdraagt aan de mannelijke vruchtbaarheid.
De nutriënten vitamine B en magnesium spelen een belangrijke rol om gezonde lichaamsfuncties bij mannen te behouden, deze zijn dan ook aanwezig in Centrum Men: Vitamine B-complex (B1, B2, B6, B12) ondersteunen een normale energieleverende stofwisseling. Magnesium draagt bij aan het behoud van een normale spierwerking.
Voor mannen: zink en selenium
Zink speelt een rol bij de voortplanting, omdat dit mineraal bijdraagt aan de vorming van zaadcellen. Daarnaast heeft zink invloed op de aanmaak van een aantal hormonen, waaronder testosteron.
De belangrijkste leverancier van het mineraal zink zijn dierlijke producten zoals vlees, zuivel en vis. Ook verschillende soorten noten bevatten zink. De meeste zink zit echter in schaal- en schelpdieren zoals oesters, garnalen en mosselen. In mindere mate komt zink voor in brood, peulvruchten en rijst.
Genoeg voeding rijk aan flavonoïden eten is dus een goed idee! Je vindt het in voeding zoals druiven, pruimen, kersen, blauwe bessen, sinaasappelen, perziken, pruimen en tomaten. De volgende voeding wordt gezien als libido-opwekkend, wat goed kan helpen als je graag zwanger wilt worden.
De kwaliteit van het sperma wordt onder meer beïnvloed door de frequentie van zaadlozing. Te lang “sparen” is niet goed voor de kwaliteit van de zaadcellen: langer dan 10 dagen geen zaadlozing hebben doet de kwaliteit verminderen.
Zink is nodig voor de aanmaak van testosteron. Dit hormoon is niet alleen belangrijk voor je seksdrive, maar is ook nodig voor de productie van gezond en genoeg sperma. Per ejaculatie verliest een man ongeveer 5 mg zink. En er zit niet voor niets zo'n hoge concentratie zink in sperma.
Mannen zijn bijna nooit helemaal onvruchtbaar, maar zijn minder vruchtbaar (subfertiliteit). Bij ongeveer 30% van de paren die niet zwanger worden, komt dat door een verminderde vruchtbaarheid van de man. Als een man verminderd vruchtbaar is, betekent dit meestal dat er een probleem is met zijn zaadcellen.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Blijf na het vrijen nog even liggen en geniet na met je partner. Veel vrouwen gaan na het vrijen direct naar het toilet. Het is goed om na het vrijen te plassen, want dit maakt de kans op een blaasontsteking kleiner. Maar voor een grotere kans op een zwangerschap kan je het beste tien minuten op je rug blijven liggen.
Spermine houdt je huid jong
Smeer wat sperma in je gezicht voor een gladde huid. De antioxidant spermine werd oorspronkelijk gewonnen uit menselijk sperma en zit in huidcrèmes. Het goedje zou de levensduur van huidcellen verlengen en de effecten van het ouder worden verminderen.
De mogelijke gevolgen van een overdosis zink zijn problemen met de maag en darmen (o.a. diarree), met de nieren, haarverlies en ijzertekort gerelateerde bloedarmoede. Te veel zink verhindert de opname van ijzer, waardoor geen rode bloedcellen meer aangemaakt kunnen worden, met bloedarmoede als gevolg daarvan.
Pas op met zink
Dat het mineraal zink goed is voor de prostaat was al lang bekend. Maar onderzoek heeft aangetoond dat te veel zink de kans op prostaatkanker juist kan vergroten. Een dagelijkse inname van meer dan 100 milligram zink, bijvoorbeeld via speciale voedingssupplementen, is ongezond.
Steixner, MD, directeur van het Instituut voor de Men's Health heeft nog een gouden tip: "Twee liter water per dag drinken! En veel selderij en komkommers eten. Die krijgen het watergehalte van sperma weer op peil".
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.
Magnesium is nodig voor: de vorming van bot en spieren. de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen. het goed functioneren van spieren.
Zink en magnesium als voedingssupplement
Om gezond te blijven is het dus belangrijk om via evenwichtige en gevarieerde voeding voldoende zink en magnesium binnen te krijgen. VitOrtho kan daarbij een goede aanvulling zijn met de 4 in 1 mineraalformules.
Het zaad van je partner blijft ongeveer drie dagen in jouw lichaam in leven. Drie dagen na het vrijen kun je dus nog steeds bevrucht worden. Hierna heb je weer nieuwe zaadcellen van je partner nodig. Zo is de kans het grootst dat er levende zaadcellen aanwezig zijn op het moment van jouw eisprong.
Je man moet proberen zijn penis tijdens de zaadlozing zo diep mogelijk in de vagina te houden, zodat er zoveel mogelijk zaad op de goede plek terechtkomt. Blijf na de zaadlozing nog even liggen, zodat het zaad niet meteen uit je vagina loopt.