Elk kapot apparaat heeft nog waarde
Daarom lanceert Wecycle twee websites waarop u alle informatie kunt vinden: watismijnapparaatwaard.nl en watismijnlampwaard.nl. Onder andere over de meer dan 10.000 plaatsen in Nederland waar u uw apparaten en lampen kunt inleveren!
Wit- en bruingoed zijn nu ook bekend als huishoudelijke afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Voorbeelden hiervan zijn een koelkast of wasmachine maar ook kleinere apparatuur zoals een föhn, koffiezetapparaat, telefoon of computer.
Oude gadgets die je niet meer gebruikt, kunnen nog wat geld of inruiltegoed opleveren. Gooi oude ongebruikte apparaten nooit weg in de prullenbak, want dat is slecht voor het milieu. Als oude elektronica niets meer waard is, doneer het dan, of gooi het op de juiste manier weg.
En wie betaalt dat? Alle Recupel-leden (producenten en invoerders) betalen per toestel dat ze op de markt brengen een milieubijdrage, de zogenaamde Recupel-bijdrage. Die zie je trouwens duidelijk vermeld op je kasticket als je een elektroapparaat koopt in de winkel.
De Recupelbijdrage is het bedrag dat wordt toegevoegd aan de prijs van een nieuw elektrisch en elektronisch apparaat. Met de inkomsten coördineert en organiseert Recupel de inzameling, sortering, verwerking en recyclage van afgedankte elektro-toestellen in België.
Recupel organiseert in België de inzameling en de verwerking van afgedankte elektro-apparaten en lampen. Al wie een elektr(on)isch apparaat op de Belgische markt brengt, is bij wet verplicht om ook de inzameling en de verwerking van de afgedankte toestellen op zich te nemen.
Naast supermarkten staan Wecycle-inleverbakken bij bouwmarkten, elektronicazaken, woonwinkels en tuincentra.
Deze week is de website www.watismijnlampwaard.nl gelanceerd. Het platform geeft consumenten informatie over wat zij het beste kunnen doen met gebruikte (kapotte) energiezuinige lampen en bijbehorende armaturen.
Kleine Elektrische Apparaten zijn alle elektr(on)ische apparaten in het huishouden met een stekker of op batterijen/accu die qua formaat kleiner zijn dan een inbouwoven. Kleine elektrische apparaten lever je in bij de milieustraat of bij de winkel waar je een nieuw apparaat hebt gekocht.
Is Uw televisie defect dan is repareren(indien mogelijk) via TV Reparatie Service Nederland of verkopen aan 2ehandstv.nl is een duurzaam besluit.
Eén van de meest eenvoudige manieren om van je gewone televisie een smart TV te maken, is met behulp van een Chromecast. Een Chromecast is niet veel meer dan een Wi-Fi ontvanger die je in de HDMI aansluiting van je TV kunt steken. Een Chromecast is vergelijkbaar met een Dongel.
Alle Chromecast-apparaten vereisen een tv met High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP) 1.3 of hoger ingebouwd. HDCP 2.2 is vereist om 4K-content te ondersteunen. De meeste tv's die 5 jaar oud of nieuwer zijn en een HDMI-poort hebben, hebben minstens 1 poort die HDCP 2.2 ondersteunt.
Recupel Pick-up is een service die gratis de oude toestellen van jouw organisatie komt ophalen en recycleert. Goed voor de planeet en je portemonnee.
De Recupel-bijdrage is het bedrag dat toegevoegd wordt aan de prijs van een nieuw elektrisch of elektronisch apparaat. Dat is bij wet verplicht.
En wie zorgt voor de recyclage? De ophaling en recyclage van elektrische en elektronische toestellen en lampen wordt door de vzw Recupel georganiseerd. Recupel verzamelt dat afval in haar eigen containers, die ze in de containerparken van de intercommunales plaatst – de vzw betaalt daar een soort van huur voor.
Recupel organiseert in België de inzameling en de verwerking van afgedankte elektro-apparaten en lampen. Al wie een elektr(on)isch apparaat op de Belgische markt brengt, is bij wet verplicht om ook de inzameling en de verwerking van de afgedankte toestellen op zich te nemen.
De Recupel- of recyclagebijdrage is het bedrag dat in België betaald wordt bij de aanschaf van een nieuw elektrisch en elektronisch apparaat.
Miljoenen bijdragen worden goed besteed
Maar dat geld potten we niet op. Integendeel, we bouwen onze reserves zelfs af. De bijdragen gebruiken we integraal voor inzameling, transport en verwerking van oud elektro en voor de kosten van onze communicatie, audits en controles.
Concreet betekent dit dat een enkel apparaat 1 tot 2 euro aan goud bevat. Overige elektronica zoals printers, monitoren en audio/video, bevatten ca 10x minder aan goud. Desalniettemin loont een goede inzameling door bijvoorbeeld Recycling Best.
Printplaten uit apparaten met veel functies die ook nog eens erg klein zijn, zoals een mobiele telefoon, hebben vaak veel edelmetalen omdat hiervoor hoogwaardige chips nodig zijn. In deze printplaten zit 150 tot 350 PPM goud.
Uit 1 ton mobiele telefoons (zonder batterijen) is 140 kilogram koper, 3.14 kilogram zilver, 300 gram goud, 130 gram palladium en 3 gram platina te halen. Recyclebedrijven in elektronica halen schaarse metalen uit elektronica.