Het kan voorkomen dat er aangekoekte etensresten in de pan blijven zitten. Gebruik geen schuurspons, maar maak de gietijzeren pan schoon met zout of baking soda. Kies je voor zout, gebruik dan grotere korrels zoals zeezout. Wrijf het zout met een schone doek langs alle aangebakken resten.
Je maakt hem gewoon schoon met een zachte spons en warm water. Gebruik alleen voor hardnekkig vuil een klein beetje afwasmiddel (geen agressieve zeep) en spoel hem daarna goed af. Maak de pan grondig droog en zet hem weer terug in de kast. Een pan zonder emaillelaag heeft wat meer verzorging nodig.
Je moet de pan wassen met zeep en heet water om de overtollige olie te verwijderen. Daarna kun je de pan opnieuw invetten met een heel dun laagje olie .
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Verwijder kleine of hardnekkige vlekken op gietijzer met een schuurmiddel, zoals Cif. Behandel het gietijzer na met schoon water en droog af met een schone theedoek. Poets met vaseline, dat reinigt en geeft een mooie donkere glans. Zorg ervoor dat je het goed napoetst en de overtollige resten verwijdert.
Schuur het oppervlak met warm, sopig water en een metalen schuursponsje . Het is prima om het schuursponsje en de zeep te gebruiken, aangezien u het kookgerei opnieuw wilt kruiden. Spoel het af en droog het grondig met de hand. Als u een Lodge Rust Eraser hebt, gebruik deze dan op dit punt om eenvoudig oppervlakteroest op gietijzeren kookgerei te verwijderen.
Breng uw favoriete afwasmiddel aan op de vlek en laat dit enkele minuten intrekken. Gebruik vervolgens een zachte spons of een schone doek om, al deppend, het afwasmiddel weg te halen. Gebruik een nieuwe doek, maak deze vochtig (maar niet kletsnat!) en dep de vetvlek hiermee uit de stof.
De meest voorkomende kruidentechniek is de ovenmethode. Om een gietijzeren koekenpan in de oven te kruiden, veegt u de binnen- en buitenkant van de pan in met een dun laagje olie en bakt u deze op een hoge temperatuur (ergens tussen 450 en 500 F ) gedurende ongeveer een uur.
Wat kan ik hier aan doen? Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen.
Er zijn veel meningen en "regels" als het gaat om het schoonmaken van gietijzeren koekenpannen. Gebruik nooit zeep! Een klein beetje heet water is alles wat je ooit nodig zult hebben!
Strooi gewoon een gelijkmatige laag zout over de bodem van de pan (een paar eetlepels), voeg een paar druppels warm water toe en begin met schrobben . Plastic voedselschrapers en maliënkolders die speciaal voor gietijzeren pannen worden verkocht, kunnen ook helpen om echt lastige plekken aan te pakken zonder ze te beschadigen.
Snel schoonmaken met water en zeep
Bevochtig een niet-schurende spons met heet water en voeg een paar druppels afwasmiddel toe om de reiniging af te ronden. Veeg het hele oppervlak van de bakplaat schoon. Laat de bakplaat nooit weken in een gootsteen met water!
Een aangekoekte pan schoonmaken met soda werkt vaak het best.Doe hiervoor één of twee scheppen schoonmaak soda met kokend water in de aangebrande pan en kook het nog even een paar minuutjes door. Of maak een papje van baking soda met water, smeer dit op aangekoekte resten en laat het een uurtje staan.
Gietijzeren pan schoonmaken met baking soda is een effectieve manier om hardnekkige vlekken en vetresten te verwijderen. Baking soda werkt als een milde schuurmiddel en kan helpen bij het verwijderen van vuil zonder de pan te beschadigen.
Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.
Een gietijzeren pan kun je het beste schoonmaken met een beetje water en een zacht sponsje. Als de pan erg vies is mag je een klein beetje zeep gebruiken, maar zorg er wel voor dat je de pan goed naspoelt. Gebruik (het liefst) geen harde spons of agressieve zeep. Dit kan de natuurlijke anti-kleeflaag aantasten.
Wrijf de gietijzeren koekenpan in met olie zodra deze droog is .
Ik gebruik meestal olijfolie omdat we daar meestal mee koken, maar elke voedselveilige olie is prima om te gebruiken. Hierdoor blijft je gietijzeren koekenpan er als nieuw uitzien. Veeg overtollige olie weg.
Hoe vaker olie in een pan wordt opgewarmd, hoe dikker deze laag wordt en hoe beter de antiaanbakeigenschappen van de pan. Zo bouw je de eerste laag kruiden op in je pan: Schrob je pan door er een half kopje koosjer zout in te gieten en wrijf het in met een papieren handdoek.
Gietijzer repareren met laselektroden
Het lassen van gietijzer doen we met speciale nikkel-ijzer laselektroden. Dit type elektrode behoudt zijn grote taaiheid waardoor een stevige lasverbinding ontstaat. Door zijn uitstekende laseigenschappen is het mogelijk om op een zeer lage stroom te lassen.
Bewaar je gietijzeren pan op een droge plaats, bij voorkeur in een kast of lade met voldoende ventilatie om vochtophoping te voorkomen. Zorg ervoor dat de pan volledig droog is voordat je hem opbergt om roestvorming te voorkomen. Dit kun je doen door de pan na het schoonmaken te verwarmen in de oven of in de Kamado.
Maak gietijzer altijd direct na gebruik schoon met water en een afwasborstel. Smeer het metaal in met plantaardige olie die bestand is tegen hoge temperaturen (bijv. lijnzaadolie)
Met afwasmiddel! Smeer afwasmiddel op de vetvlek en laat dit intrekken, zodat het vet wordt afgebroken. Was hierna het kledingstuk in de wasmachine en de vetvlekken zijn verdwenen.
Verwarm de oven tot 200 graden Celsius en plaats een hittebestendig bakje met heet water en schoonmaakazijn. Schakel het ovenprogramma uit en sluit de ovendeur. Als je na een paar uur de ovendeur weer opent, dan kan je de aangekoekte etensresten gemakkelijk verwijderen met een stukje keukenpapier.
Als je te maken hebt met hardnekkige en ingedroogde vlekken, kan het verwijderen wat lastiger zijn. Maar gelukkig kan wasbenzine helpen. Dit middel is heel sterk en kan oude vetvlekken goed aanpakken. Breng een beetje wasbenzine aan op de vlek en dep het voorzichtig in de stof.