De vrijdag en zaterdag zijn de populairste vertrekdagen op Schiphol. Dat is ook niet zo verwonderlijk natuurlijk; veel mensen willen al hun vakantiedagen benutten en meteen weg als het kan.
Want, zo blijkt, op maandag en woensdag heb je de meeste vertragingen op Schiphol. Op deze dagen is het het drukst op het vliegveld. Wanneer dan wel een gunstige dag is om een vlucht te pakken? De dinsdag.
De drukste dag op Schiphol zal maandag 25 juli 2022 zijn. De weken erna zal het met name op de vrijdag heel druk worden.
Augustus iets rustiger
Toch is deze maand volgens de vooruitblik van APOC minder druk dan juli. Bent u van plan om nog een vlucht te boeken via Schiphol? Dan kunt u het best in de laatste week van augustus vertrekken. Deze periode lijkt tot nu toe het rustigst.
In juli verwacht het vliegveld minimaal 70.000 reizigers per dag die vertrekken naar een ander land. Uit het onderzoek dat onlangs uit werd gevoerd bleek dat 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 9 juli waarschijnlijk de minst drukke dagen zullen zijn met minimaal 60.000 reizigers per dag.
Nachtvluchten zijn alle vluchten die tussen 23.00 uur 's avonds en 07.00 uur 's ochtends plaatsvinden. Vliegtuigen die in deze nachtelijke uren opstijgen of landen op Schiphol kunnen de slaap van omwonenden verstoren en zorgen daarmee voor extra hinder.
Om te voorkomen dat je veel te vroeg in de rij staat, ben je pas vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt welkom in de vertrekhal. Fijn als je hier rekening mee houdt, want zo help je mee de rijen voor de incheckbalies en de securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen.
Het is al weken druk op de luchthaven. Voornaamste oorzaken zijn personeelstekorten en het feit dat veel mensen weer op vakantie willen na twee jaren van coronabeperkingen. Dat leidt dagelijks tot lange wachttijden, chaos en soms agressie en vechtpartijen.
Reis je alleen met handbagage en heb je al online ingecheckt? Dan kun je direct naar de priority lanes doorlopen nabij de SkyPriority incheckbalies. Na de security check is er afhankelijk van je bestemming nog een paspoortcontrole door de Koninklijke Marechaussee.
Superlange rijen en rustige momenten: hoe druk het is op Schiphol, verschilt van uur tot uur. Waar het volgens een medewerker in vertrekhal 1 rond 06.00 uur 'echt gekkenhuis' was, waren de meeste hele lange rijen in de vertrekhallen tussen 08.00 en 09.00 uur verdwenen.
Tijdelijke regeling Schiphol
Was u op tijd op het vliegveld, maar miste u uw vlucht door de lange wachtrijen? Dan kunt u door een tijdelijke regeling van Schiphol schadevergoeding krijgen. Bijvoorbeeld voor de kosten van een nieuw ticket of hotelovernachting. U kunt de vergoeding aanvragen tot 30 september 2022.
10 piekmomenten per dag verwacht
07:00-09:20 (landen), 09:20-11:00 (starten), 11:00-11:40 (landen), 11:40-13:20 (starten), 13:20-14.00 (landen), 14.00-15:00 (starten), 15:00-16:00 (landen), 16:00-17:40 (starten), 18:20-20:00 (landen) en 20:40-22:00 (starten).
De drukte op Eindhoven Airport houdt nog tot de herfstvakantie aan. Het is op populaire reisdagen zo druk dat mensen buiten de luchthaven in de rij staan te wachten. Het is deels zo druk omdat mensen te vroeg komen.
Schiphol never sleeps
Winkels en horeca hebben ruime openingstijden op Schiphol. De winkels na security zijn van anderhalf tot een uur voor de eerste vlucht geopend. Een half uur voor de laatste vlucht sluiten ze pas weer. Bovendien is in elk gebied minstens één horecapunt in de nacht open, en meer als het drukker is.
Momenteel is het erg druk op Eindhoven Airport. Samen met onze partners op de luchthaven doen we onze uiterste best om de start van je reis zo aangenaam mogelijk te maken. Daarnaast hebben we alle tips en informatie hieronder ook op een rij gezet. Zo ga jij goed voorbereid op reis.
Hoe lang van tevoren moet ik aanwezig zijn op Schiphol? Normaliter hoor je voor een vlucht binnen Europa ca. 2,5 uur van tevoren aanwezig te zijn, voor een vlucht buiten Europa geldt 3 uur.
De problemen met achtergelaten koffers op Schiphol worden groter. Op de luchthaven stapelen duizenden en duizenden koffers en bagagestukken zich op. Ze liggen zelfs buiten. Door personeelstekorten bij de bagage-afhandelaren en luchtvaartbedrijven is ook achter de schermen chaos ontstaan op Schiphol.
Je bagage is namelijk gekoppeld aan jou als passagier. Als jij niet in het vliegtuig instap, dan mag je koffer ook niet mee. Je bagage blijft dus op Schiphol terwijl het vliegtuig vertrekt. Neem contact op met de afhandelaar van je luchtvaartmaatschappij over hoe je je bagage kunt terugkrijgen.
Als je online incheckt voor jouw vlucht kun je thuis zelf jouw boardingpass opslaan in een handige app (wallet bijvoorbeeld) of openen vanuit jouw mail wanneer je de boardingpass nodig hebt. Als je alleen met handbagage reist, kun je meteen doorlopen naar de security check.
Transavia heeft het inchecken van ruimbagage geautomatiseerd. Dit is ideaal als je online hebt ingecheckt. Wanneer je ruimbagage meeneemt, lever je deze in bij de selfservice bagage drop-off balie. Dit staat op het vliegveld goed aangegeven.
Je kunt sowieso vooraf via internet inchecken bij de meeste maatschappijen. Vaak kan dat vanaf 24 tot 30 uur vooraf. Blijven de koffers over. Als je met Corendon of Transavia vliegt dan kun je je koffers vooruit sturen en die door PostNL in laten checken.
*Ga niet te vroeg naar de luchthaven! Schiphol verbiedt passagiers nu om eerder dan 4 uur voor hun vertrektijd te komen om onnodige drukte bij de security checkpoints te voorkomen. Aankomsthal is op een piek, het is druk. Geen noemenswaardige toename van vertragingen of annuleringen vandaag.
Vanaf Keulen Airport vlieg je naar maar liefst 32 landen, waaronder Griekenland en Spanje. Het vliegveld is rustiger dan bijvoorbeeld Schiphol, maar begint steeds populairder te worden. Dit is niet zo gek, want vliegen vanaf Keulen Airport is meestal zeer voordelig!