Het magneetveld van een magneet neemt met toenemende afstand zeer snel af. Het is daarom raadzaam, een zo groot mogelijk pakket te nemen en de magneten in het midden van het pakket te plaatsen. Of de tussenruimte met papier, styropor, luchtkussentjes, karton of hout wordt opgevuld speelt daarbij geen enkele rol.
Sterke magneten opbergen
Legt u bijvoorbeeld een stuk hout, robuust karton, dikker plastic of een dunne staalplaat met geringe ferromagnetische eigenschappen tussen de magneten. Daardoor kunt u er de magneten bij gebruik zijwaarts vanaf schuiven.
Neodymium magneten, ferriet magneten, magneetband en magneetfolies behouden hun magnetisme onder normale omstandigheden vrijwel onbeperkt lang. Invloeden zoals temperatuur, schokken of magneetvelden kunnen echter een negatieve uitwerking op de houdkracht van een magneet hebben.
Je kunt de magnetische krachtwerking sterk verminderen door de afstand tussen de magneet en het stuk ijzer te vergroten. Een welgemikte klap met een rubberhamer is vaak al voldoende. Het kan ook rigoureuzer. Een magneet verliest zijn magnetisme door hem te verhitten tot boven de curietemperatuur.
In principe kunnen alle ferromagnetische materialen als hechtgrond voor magneten worden gebruikt. Ook twee magneten kunnen met elkaar worden gecombineerd en trekken elkaar aan. Materialen zoals koper, zink of aluminium zin niet ferromagnetisch en kunnen niet als hechtvlak voor magneten worden gebruikt.
Magneten plakken met lijm voor magneten – Pattex Repair Gel
Zeer geschikt voor het lijmen van Neodymium magneten. Zoek je lijm voor magneten dan is deze lijm de meest geschikte keuze. De lijm is geen secondenlijm en heeft een droogtijd van een 24 uur voordat de lijm op volledige sterkte is.
Een dunne plaat trekt de magneet minder goed aan. Ook het soort metaal is van invloed. Plaats een magneet zoveel mogelijk rechtstreeks op een metalen oppervlak zonder materiaal ertussen. Zelfs een laagje verf kan voor een vermindering van de houdkracht zorgen.
Magneetvissen is toegestaan, behalve als het gaat om magneetvissen waarbij gevist wordt naar archeologische voorwerpen. Dit is bepaald in de Erfgoedwet. Hierin staat dat archeologische voorwerpen in het water niet mogen worden verplaatst of meegenomen en dus ook niet uit het water mogen worden gehaald.
Een magneetgraad is een goede maatstaf voor de sterkte van een magneet. Over het algemeen geven hogere getallen een sterkere magneet aan. Het getal komt van een feitelijke materiaaleigenschap, het Maximale Energieproduct van het magneetmateriaal, uitgedrukt in MGOe (Mega Gauss Oersteds).
Deze magnetische domeinen gedragen zich als heel kleine magneetjes, en vormen samen de magneet. Als je een magneet doormidden breekt, doorbreek je als het ware een keten van kleinere magneetjes. Daardoor heb je aan alle uiteinden nog steeds een noordpool of een zuidpool, en krijg je dus twee nieuwe magneten.
Onder bijzondere omstandigheden kan een permanente magneet zijn magnetische eigenschap wel snel verliezen, onder andere door sterke verhitting, stoten en demagnetisering met behulp van andere magneten. Onder normale omstandigheden vindt het verlies van magnetisme echter zeer langzaam plaats.
Sterke afkoeling (bijv. in vloeibaar stikstof) schaadt de neodymium magneten niet. Ferriet magneten verliezen echter beneden -40 °C een gedeelte van hun magnetisering, magneetband en magneetfolie reeds beneden -20 °C.
Een magneet heeft een noord- en een zuidpool. De magnetische kracht is bij deze polen het sterkst.
Minder dure metalen zoals ijzer en nikkel worden aangetrokken door een magneet. Als een sieraad wordt aangetrokken door een magneet is de kans groot dat een van die metalen er in zit. Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet.
Hoe kan dat? Om een magneet te maken heb je een stroombron (batterij), geleider (koperdraad) en een stuk metaal (spijker) nodig. Doordat de koperdraad in één richting loopt, gaat de stroom van de batterij ook in één richting. Hierdoor ontstaat een magnetisch veld om de spijker heen.
Normale neodymium magneten zijn erg gevoelig voor roest, waardoor we ze niet voor toepassingen buiten aanraden. Uitstekend geschikt zijn echter waterdichte neodymium magneten en ferriet magneten. Ook magneetband en -folie kan met bepaalde beperkingen in een buitenomgeving worden gebruikt.
Neodymium magneten zijn de sterkste magneten op de markt. Het zeldzame-aarde metaal neodymium zorgt voor de grote houdkracht.
Kleine magneetjes hebben maar heel weinig tesla. Een deurmagneetje is ongeveer 0,5 T sterk. Dit is een permanente magneet: het materiaal is altijd magnetisch. Het aardmagnetisch veld is tienduizend keer minder sterk: 0,00005 T.
Ga niet magneetvissen waar dat niet mag. De boete daarvoor kan oplopen tot wel 10.000 euro!
Er is geen landelijke wetgeving over magneetvissen. Elke gemeente kan bepalen of de hobby mag worden uitgeoefend. Met een algemene plaatselijke verordening (APV) kan een verbod uitgevaardigd worden.
Keramische magneten kunnen tegen water en vocht, neodymium magneten niet. Neodymium magneten zijn daardoor niet geschikt voor gebruik buitenshuis.
Aantrekken of afstoten kun je niet veranderen. Het is wat een magneet doet naar andere magneten. De eigenschap is niet aan of uit te zetten. Van elektrische ladingen kun je ook niets tijdelijk uitzetten om ze wel/niet elkaar te laten aantrekken of afstoten.
Invloed van magneten op de smartphone
Kan het magneetje van de hoes je iPhone of Android telefoon stukmaken? Nee.
Alle magneten hebben twee polen die de noordpool en de zuidpool worden genoemd. De noordpool van een magneet stoot de noordpool van een andere magneet af, en trekt de zuidpool van een andere magneet aan. Twee zuidpolen stoten elkaar ook af.