Deleten: ik delete, jij/hij deletet – jij/hij deletete – gedeletet. Facebooken: ik facebook, jij/hij facebookt – jij/hij facebookte – gefacebookt. Relaxen: ik relax, jij/hij relaxt – jij/hij relaxte – gerelaxt. Uploaden: ik upload, jij/hij uploadt – jij/hij uploadde – geüpload.
ik delete, jij deletet, wij deleten. ik deletete, wij deleteten. ik heb gedeletet. de gedeletete bestanden.
Het correct gespelde voltooid deelwoord van deleten is gedeletet. De stam van deleten is delete. Om het voltooid deelwoord te vormen, voegen we vooraan eerst het voorvoegsel ge- toe.
De stam van een Engels werkwoord schrijven we op dezelfde manier als in het Engels. Die vorm gebruiken we zoals de stam van een inheems werkwoord. Aan die stam worden de vervoegingsuitgangen -t, -d, -en, -te(n) en -de(n) 'vastgeplakt': surft, speechte, lobbyde, gelabeld, hockeyen, gedeletet, managede enzovoort.
Om te bepalen of het voltooid deelwoord of de persoonsvorm verleden tijd een d of t krijgt, neemt je kind eerst de stam (= hele werkwoord -en) van het werkwoord. Als deze op een medeklinker uit 't kofschip eindigt, krijgt het woord een -t. Wanneer de laatste letter van de stam er niet in zit, schrijft je kind een -d.
Ontleend aan het Engelse to delete (verwijderen).
Deleten definities
Vervoegingen: heeft gedeletet (volt. deelw.) (computerbestand) verwijderen computers Voorbeeld: `al je oude files uit je directory deleten`Synoniem: &...
We schrijven dus: NCRV's eerste uitzendingen, sms'jes, sms'en, zij sms't, wij sms'ten, gsm's en gsm'etje. Het voltooid deelwoord van sms'en is ge-sms't.
De onvoltooid verleden tijd wordt vaak gebruikt om een situatie te beschrijven die zich vóór het moment van spreken of schrijven heeft afgespeeld. Het kan gaan om een eenmalige handeling of om een langere of kortere tijd durende situatie. An werkte gisteren in Brussel.
Ze zijn onregelmatig als klinkers of medeklinkers veranderen, waardoor er een aparte stam voor de verleden tijd is (denk - dacht, ga - ging, eet - at). Voorbeelden van de onvoltooid verleden tijd (o.v.t.) zijn: ik werkte, jij dacht, hij ging, wij wandelden, jullie aten, zij droomden.
Het voltooid deelwoord is een vorm van het werkwoord.
Voltooide deelwoorden maken deel uit van samengestelde werkwoordstijden. De voltooide tijd wordt gevormd door de persoonsvorm van het hulpwerkwoord hebben of zijn en het voltooid deelwoord van het hoofdwerkwoord. We hebben tot vijf uur gewacht.
In de verleden tijd komt er -te(n) achter de ik-vorm: hij racete, wij raceten. Ook het voltooid deelwoord wordt met een t geschreven: geracet.
Door de e te behouden krijgen we de vormen update, updatet, updatete, geüpdatet. Die zien er voor een deel misschien raar uit, maar het is wel meteen duidelijk hoe ze uitgesproken moeten. Werkwoorden als streamen zijn vergelijkbaar met klemmen. Zij krijgen een d in de verleden tijd en het voltooid deelwoord.
Niets krijgt een mens zo stil als de vraag: is het nu geüpdatet of ge-updatet? Het antwoord: geüpdatet is de enige juiste spelling.
Als je bijvoorbeeld de Delete-toets ingedrukt houdt, wordt tekst verwijderd zolang je de toets ingedrukt houdt.
Als we de regel van 't kofschip op verhuizen toepassen, volgt daaruit dat dit zwakke werkwoord met -de wordt vervoegd; de stam is immers [verhuiz]. Het voltooid deelwoord van verhuizen is verhuisd.
Taxikofschip of fokschaap
Het gaat erom of de laatste klank van de stam stemhebbend (stembanden trillen mee) of stemloos (stembanden trillen niet mee) is. Dat is het enige verschil tussen de d en de t: de d is stemhebbend en de t is stemloos.
De stam is krab. De laatste letter is b. Deze letter staat niet in 't kofschip. Daarom schrijf je krabde.