Cocaïne is lichamelijk niet verslavend (dat wil zeggen dat het lichaam niet afhankelijk wordt van cocaïne), maar wel krijg je heel snel geestelijke verslaving. Het risico op cocaïneverslaving is extra groot als je het gebruikt om je meer zelfverzekerd te voelen.
Je misbruikt drugs wanneer je in een jaar tijd last hebt van tenminste een van de onderstaande symptomen: Gebruik gaat ten koste van je werk, school of thuis. Voortdurend gebruik ondanks terugkerende problemen op sociaal gebied (ruzies) Herhaaldelijk gebruik in gevaarlijke situaties zoals in het verkeer.
Op lange termijn
Het gebruik zorgt op de duur voor een rusteloos en opgejaagd gevoel en daarnaast komen neusbloedingen regelmatig voor. Mensen die cocaïne gebruiken kunnen door het wegvallen van remmingen agressief worden. Cocaïne is erg belastend voor het hart.
Iedere dag coke snuiven
Cocaïne is lichamelijk niet verslavend, maar wel treedt er heel snel geestelijke verslaving op. Het risico op cocaïneverslaving is vooral groot als de coke wordt gebruikt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Is de cocaïne uitgewerkt, dan voelt de verslaafde zich somber en depressief.
Cocaïnegebruik en seks
Cocaïne verstoort het niveau dopamine en noradrenaline in de hersenen. Dat kan ook stevig effect hebben op je libido, seksualiteit en de seksuele beleving. Je krijgt minder zin in seks en mannen krijgen minder snel een erectie, bij langdurig gebruik ontstaat impotentie.
Coke doet het volgende met je gezicht: het zorgt voor verwijde pupillen en je krijgt een 'strak' gezicht. Omdat cocaïne de bloedsomloop stimuleert, zullen de ogen er bovendien rood en waterig uit komen te zien. Verder zal de persoon vaak de neus ophalen en een slecht gebit en kleine puistjes laten zien.
De meeste mensen hebben op een avond voldoende aan een kwart tot een halve gram cocaïne (4 of 5 lijntjes). De hoeveelheid die men neemt voor het gewenste effect, varieert van persoon tot persoon. Een veilige dosis is er niet. De risico's nemen toe naarmate je vaker en meer per keer gebruikt.
Ontwenningsverschijnselen van cocaïne
Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk moet je afkicken. Je kan je depressief voelen, schuldgevoelens krijgen, onrust, angstig voelen en spijt krijgen. Om niet in de put te raken en weer cocaïne te gebruiken, is het belangrijk dat je steun krijgt.
Te veel coke gebruikt? Heb je coke gebruikt en krijg je last van de volgende symptomen, dan moet je direct 112 bellen. Drukkende pijn op de borst en hartkloppingen (kans op hartaanval). Pijn die uitstraalt naar de linkerarm en soms naar de rug(kans op hartaanval).
Cocaïne kan schadelijk zijn voor je lichaam, waaronder aan het hartvaatstelsel door bovengenoemde werking (bloedvaten vernauwen, stijging bloeddruk) die uiteindelijk aanleiding kunnen geven tot fatale hartritmestoornissen of hersenbloedingen.
Ontwenningsverschijnselen drugs
Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk moet je afkicken. Je kan je depressief voelen, schuldgevoelens krijgen, onrust, angstig voelen en spijt krijgen. Om niet in de put te raken en weer drugs te gebruiken, is het belangrijk dat je steun krijgt.
Cocaine heeft ook een sterke reactie op de spieren. Ze worden er gespannen van en kunnen in een kramp schieten. Denk maar aan de bekende kaakklem. Hierdoor krijgt jouw vriend dagenlang erge spierpijn, omdat die spieren van hem, niets meer kunnen hebben.
Korte termijn risico's van cocaïne:
Iemand kan opgefokt raken of agressief worden. Problemen met hart en bloedvaten. Bijvoorbeeld hartritmestoornissen, een hartinfarct of een beroerte. Veel en vaak gebruiken vergroot het risico hierop, net als het combineren van cocaïne met andere drugs of met alcohol.
De straatwaarde van drugs wordt vaak bepaald door hoe groot de vraag en het aanbod zijn. De prijs van een drug kan op vrij korte tijd stijgen of net dalen, afhankelijk van de beschikbaarheid ervan. Cocaïne werd de voorbije jaren bijvoorbeeld goedkoper omdat er meer van die drug op de illegale markt beschikbaar werd.
Een overdosis coke is niet in alle gevallen dodelijk. Hoeveel gram coke tot een overdosis of zelfs tot overlijden kan leiden, is per individu verschillend. Er is dan ook geen eenduidig antwoord te geven vanaf hoeveel gram een overdosis coke dodelijk is.
Tijdens het gebruik van cocaïne (coke) worden bepaalde stoffen in de hersenen langzamer afgebroken, zoals dopamine, noradrenaline en serotonine. Deze stoffen moeten echter wel weer aangevuld worden en dat duurt gemiddeld 24–48 uur. Daarom voelen veel gebruikers zich na het weekend extra moe en somber.
Zuivere cocaïne smaakt nogal bitter. Het heeft geen specifieke geur. Reeds in de oude culturen van Midden- en Zuid-Amerika 'gebruikte' men cocabladeren. Archeologische vondsten van bijna 4000 jaar oud bewijzen dat de plant daar toen al werd verbouwd en dat ze als goddelijk werd beschouwd.
Cocaïne & je hersenen
Cocaïne remt vooral de afbraak van dopamine, NE en serotonine. Het resultaat is een tijdelijke, sterke toename van deze stoffen in de hersenen. Dit geeft de gebruiker een gevoel van extra energie. Dopamine zorgt voor genot: het prikkelt het beloningscentrum in de hersenen.
Ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen en hun duur verschillen per middel en mate van afhankelijkheid. Tot de mogelijke verschijnselen behoren spasmodermie, misselijkheid, diarree, onrustigheid, rillen, transpireren en slapeloosheid. Deze kunnen enkele dagen tot in extreme gevallen een maand aanhouden.
De lichamelijke ontwenning is meestal na 2-3 weken voorbij (ook van alcohol of drugs waar je lichamelijk afhankelijk van wordt). De geestelijke ontwenning duurt echter veel langer en verloopt meestal 'in golven'. Je lijkt ervan af te zijn en dan komt het plots weer opzetten.
Ben je verslaafd geraakt aan harddrugs als cocaïne, heroïne of GHB? Ook dan kun je thuis afkicken. Soms is een korte opname in een kliniek nodig, bijvoorbeeld voor een detoxbehandeling om lichamelijk van het verslavende middel af te komen.
Ephedra werkt alleen lichamelijk (men krijgt meer energie) terwijl coke ook een psychisch effect heeft. Ephedra is de natuurlijke voorloper van amfetamine met als belangrijkste verschil dat de euforische werking van ephedra minder is dan die van amfetamine.