Je kan zonnebloemen het hele jaar door in huis zaaien als je ze daar ook wilt houden. Als je wilt voorzaaien in een pot in huis of in een kas, dan kan dat bijvoorbeeld in maart. Als de planten groot genoeg zijn kan je ze vanaf april of mei ook buiten in de volle grond plaatsen.
Je kunt ook kiemen kweken uit gepelde zonnebloempitten. Deze pitten hebben een zilverachtige kleur en hoeven maar 1,5-2 uur voorgeweekt te worden. Net als bij gewone zonnebloempitten moeten de zaden 2 keer per dag gespoeld worden. De kleine, zilverkleurige kiemen kunnen al na 1-2 dagen geoogst worden.
Zorg ervoor dat de pitten niet op elkaar liggen. Zet het bakje op een zonnige, warme plek en houdt de watten of het papier vochtig. Na ongeveer 5 dagen zullen de pitten beginnen te ontkiemen en na ongeveer 10 dagen zijn de zonnebloemkiemen meestal klaar om te oogsten.
Oogsten. Als de zaden rijp en bruin worden en de reusachtige bloemen van de zonnebloem beginnen te hangen, is het tijd deze af te snijden. Knip de bloemen met vijf centimeter steel af en hang ze op hun kop in een geventileerde ruimte. Om de zaadjes eruit te krijgen, laat je de kop vervolgens drogen.
Je kan ze binnen voorzaaien in potjes vanaf maart. Zet twee zaadjes in een potje van 10 cm diameter. Het duurt zeker een week eer de zaden kiemen. Hou de jonge planten licht en warm tot ze 10 cm hoog zijn.
Zonnebloemen voor een zomers paradijs
De eenjarige zonnebloem is vaak onvertakt met soms alleen bovenin vertakte stengels met een paar bladeren. De bloemen zijn wel 15 tot 20cm in diameter. Ze hebben een knikkend hoofdje en draaien met de zon mee. De bloeitijd van deze bloemen is juli tot eind augustus.
Het kweken van een zonnebloem is heel gemakkelijk, maar hiervoor is wel zon nodig. Kies daarom voor een plek waar volop zon is en zaai de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Verzorg de bloemen goed door deze bij droogte water te geven en de grond luchtig te houden.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze elke dag dat het niet regent water nodig. Ook 1 keer per week een dosis vloeibare tomaten voeding vanaf ze ongeveer een halve meter hoog zijn zorgt ervoor dat de zonnebloemen groter en groter worden.
Zonnebloemen hebben licht, voeding, water, ruimte en soms ondersteuning nodig. Eigenlijk is dit in basis wat elke plant nodig heeft om te groeien en tot bloei te komen. Specifiek zijn zonnebloemen gek op zon en water.
Na de oogst worden de zaden gereinigd, geschoond, gezeefd en gepeld. Het pellen gebeurt onder zeer hoge druk. De zaden worden tegen een plaat gespoten waardoor de schil openbarst. De schil wordt van de kern gescheiden door afzuiging van de lichte delen.
Geroosterde zonnebloempitten kun je niet omtoveren tot een zonnebloem plant.
Als ik het over het eten van zonnebloemen heb denk je misschien spontaan aan het eten van zonnebloemzaadjes. De zaadjes zijn maar een fractie van de culinaire mogelijkheden die de plant te bieden heeft. Eigenlijk is de hele plant eetbaar. Sommige delen zijn wat lekkerder dan de andere.
Uit zaden van eigen kweek groeien verrassende bloemkleuren. Plant ze 20 cm uit elkaar of 8-10 planten per m². Zonnebloemen groeien graag op zandgrond en kunnen goed tegen droogte. Te veel water zorgt voor een slappe groei, waardoor de stengels makkelijk afbreken.
Je kunt zonnebloemen begin maart binnen voorzaaien. Vanaf begin april en mei kun je ze direct in de tuin gaan zaaien. Als je ze in mei zaait, heb je in augustus prachtig bloeiende zonnebloemen!
Zonnebloemen kunnen zowel in pot als in volle grond gezaaid worden. Ze hebben wel genoeg grond nodig om te kunnen groeien. Kies dus zeker voor een pot die ruim genoeg is. In volle grond is het dan weer belangrijk dat je ze ver genoeg uit elkaar zet, ongeveer 40cm.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Zaaiperiode voor zonnebloemen
Als je wilt voorzaaien in een pot in huis of in een kas, dan kan dat bijvoorbeeld in maart. Als de planten groot genoeg zijn kan je ze vanaf april of mei ook buiten in de volle grond plaatsen. Buiten kunnen de zaden gezaaid worden vanaf eind maart tot en met begin juni.
Bemesting. Maar ook voedingsstoffen zijn heel belangrijk voor de groei, omdat zonnebloemen tot de sterk opnemende planten behoren. Tijdens de groeiperiode kan je dus met wat stikstofrijke meststof eenmaal per week iets goeds doen voor je zonnebloemen.
Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten.
In de late herfst, ter overwintering wordt de zonnebloem tot een hoogte van 10-15 cm afgeknipt en bedekt met bladeren of boomschors. De zonnebloem kan in het voorjaar/zomer ook in een pot staan.
Tip 3: Geef de zonnebloem elke dag water als het niet regent. Doe dit in de ochtend, anders is er kans op wortelrot en gaat de zonnebloem dood. Tip 4: Zonnebloemen kunnen niet zo goed tegen verpotten. Zaai ze daarom op een plek waar je ze wilt hebben.
Zaden oogsten
Je kunt de zaden van de zonnebloem oogsten wanneer de bloem is uitgebloeid. Hiervan is sprake wanneer je met gemak de laatste bloemblaadjes van de bloem af kunt vegen. Op dit moment zijn ook de zaden rijp. Het verwijderen van de zaden gaat het makkelijkst wanneer de zonnebloem goed is uitgedroogd.
Zaai de zaadjes ongeveer 2,5 cm diep en 15-30 centimeter uit elkaar. Bij hogere soorten laat je best 30-40 centimeter tussen. Kies een zonovergoten plekje in de tuin. Zonnebloemen zijn heliotropisch, wat betekent dat ze naar het licht toe groeien en hun kopje meedraaien met de richting van de zon.