De bladluizen die kunnen vliegen, gebruiken luchtstroming om zich van de ene naar de andere plant te verplaatsen. Ook mieren verhuizen bladluizen naar andere planten. Vervolgens stichten ze weer nieuwe kolonies.
De bladluis verspreidt zich door tussen andere planten te vliegen of springen, door zichzelf mee te laten voeren op de tocht of door mee te liften op kleding van mensen. Bladluis komt dus in principe van buiten het huis, behalve als andere planten in het huis al besmet zijn.
Zet sterk geurende planten bij de planten waar bladluizen op zitten. Bladluis houdt niet van deze planten zoals lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook.
Enkel in de winter hebben bladluizen eitjes (wintereieren), in het seizoen (maart-september) planten ze zich levendbarend voort. De jonge luizen worden als complete luis geboren en beginnen zich onmiddellijk te voeden met plantensappen.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.
Water, groene zeep en azijn tegen bladluis
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe. Doe vervolgens ook een kleine hoeveelheid groene zeep bij in het emmertje.
Bladluizen kunnen overspringen of zelfs vliegen naar andere planten. Hierdoor kan deze plaag zich snel verspreiden onder de planten in je huis.
Een jonge hoofdluis komt na 7 tot 10 dagen uit het ei en is 7-10 dagen daarna volwassen. Alleen volwassen hoofdluizen kunnen eitjes leggen. Een hoofdluis leeft ongeveer één maand en legt in elke dag 5 of 6 eitjes. Uit deze eitjes komen weer nieuwe hoofdluizen.
Verschillende andere generaties van vrouwelijke bladluizen zijn geboren in de lente en de zomer. Vrouwtjes kunnen 25 dagen leven, gedurende welke tijd ze elk maximaal 80 nieuwe bladluizen kunnen voortbrengen.
Nee hoor, kan helemaal geen kwaad, ze overleven alleen op plantjes. Ze hebben een zuigmondje waarmee ze het sap van blaadjes opzuigen en dit hebben ze nodig om in leven te blijven. Hun enige vijand is het lieveheersbeestje.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Waarom komen luizen op mijn planten af? Luizen komen op de geur van bepaalde planten af, waar sappen in zitten die ze lekker vinden. Bij verzwakte planten is deze geur sterker.
De beste manier om bladluizen te verwijderen is ze met een krachtige waterstraal van stengel, scheut en blad spuiten. Ze vallen in het water en verdrinken of worden opgegeten door de vissen.
Bladluis is te herkennen als een kleverige schimmel die aan de onderkant van bladeren voorkomt. Dit zorgt ervoor dat planten en bloemen niet goed meer kunnen uitkomen en dat is natuurlijk erg zonde.
De bladluis verspreidt zich door te vliegen of te springen. Maar ook door mee te liften op de tocht of op kleding van mensen.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Bladluizen kunnen niet goed tegen de regen. Als het een paar dagen regent ben je zo af van de luis! De regen doodt de luizen en spoelt ze weg, zo kan de plant zich weer herstellen. Wanneer je binnenplanten last hebben van bladluis of het regent niet, dan kan je de planten ook een paar dagen achter elkaar natspuiten.
Vrijwel alle planten met zachte bladeren zijn gevoelig voor bladluis. Voorbeelden van tuinplanten die vaak worden getroffen door bladluizen zijn rozen, klimop en de hortensia. Ook appelbomen kunnen last hebben van kleine bladluizen.
Het beste antwoord. Bladluizen kunnen niet steken of bijten en zijn niet giftig, ze zijn ongevaarlijk. Er zijn verschillende bladluizen. Dopluizen en schildluizen hebben een hebben een harde rugzijde ter bescherming.
Het antwoord op de vraag of luizen kunnen springen of vliegen is 'neen'. Luizen kunnen zich enkel verspreiden door te kruipen van het ene hoofd naar het andere. Dat doen ze tegen een snelheid van 6 tot 30 cm/min. Om dus van het ene hoofd naar het andere te kruipen is er direct hoofdcontact nodig.
Hoofdluis gaat niet vanzelf over. Hoofdluis behandelen kan op twee manieren. De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam.
In water kunnen ze even overleven maar in zwembaden zit chloor en daar kunnen ze niet gedijen. Er is ook een verschil tussen hoofdluizen en schaamluizen. Ze zullen elkaar niet contamineren (een hoofdluis zal dus niet in schaamhaar belanden en omgekeerd, nvdr.)."
Buiten wordt ervan gesnoept door mieren, zweefvliegen en sluipwespen. Daar heb je binnen misschien niet zo'n last van. Maar schimmels zijn ook dol op honingdauw. En zo kan het dat als je de bladluizen niet bestrijdt je een paar weken later ook nog eens schimmels op je plant hebt.
Met Ecokuur bladinsecten bestrijden is erg eenvoudig, want er zijn verschillende behandelingen mogelijk, waaronder een behandeling met insectenspray, concentraat of gelcapsules. Ecokuur is een natuurlijk bestrijdingsmiddel dat is gebaseerd op kruidenmengsels en verschillende plant- en lookextracten.
Bladluizen zijn totaal niet met de hoofdluizen verwant: ze staan dicht bij de wantsen. Ook de minuscule stofluizen die boekenkasten bewonen zijn letterlijk insecten van een andere orde. Visluizen staan nog verder van de hoofdluis af: het zijn kreeftjes. Alleen hun parasitaire leefwijze komt overeen.