Voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de darmen en de talgproductie verminderen zijn bijvoorbeeld: bloemkool, broccoli en kool.Zorg ook dat je voldoende prebiotica en vezels binnenkrijgt. Kruiden: Er zijn genoeg kruiden en specerijen die kunnen worden ingezet tegen de talgproductie.
Was je gezicht minstens twee keer per dag. Doe dit in de ochtend en in de avond met een milde gezichtsreiniger om de huid schoon te houden en vuil te verwijderen. Een droge huid zorgt ervoor dat er extra talg aangemaakt wordt. Ook wanneer je een olieachtige huid hebt, is het belangrijk dat je de huid goed hydrateert.
Om de verhoogde talgproductie tegen te gaan, is het belangrijk om lichte producten te gebruiken die de huid niet extra prikkelen, afsluiten of te veel voeden. Kies daarom voor milde, parfumvrije verzorgingsproducten met een lichte basis die uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevatten.
In de haar- en talgklierfollikels ontwikkelen zich de haartjes en zitten de talgklieren. Deze laatste produceren talg (een vloeistof die de huid beschermt) onder invloed van mannelijke (androgene) hormonen; het hormoon testosteron.
In uw huid zitten duizenden kliertjes die talg maken. Talg is een vette 'huidsmeer' die uw huid soepel houdt. Soms raakt een talgklier verstopt. Er ontstaat dan een bolletje vol talg.
Een talgkliercyste kan geen kwaad. Het komt vooral voor op het hoofd, de nek en de rug. Een verstopte talgklier kan ontstoken raken. De zwelling wordt groter, rood, warm en doet pijn.
Talgklieren komen op het hele lichaam voor, uitgezonderd op de handpalmen en de voetzolen. Een talgkliercyste is een hard knobbeltje, dat aanvoelt als een knikkertje of erwtje. De grootte van het knobbeltje varieert vaak van een halve tot drie centimeter. Het is onverstandig om de cyste uit te knijpen.
' Op je gezicht, je nek en je rug heb je veel talgklieren. De talg die uit deze klieren komt, zou volgens Callewaert ook een unieke geur kunnen geven wanneer het door de huidbacteriën wordt omgezet.
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.
Te vaak of intensief je gezicht reinigen
Je maakt zo je natuurlijke huidbarrière kapot en verwijdert ook de bacteriën die juist goed zijn voor je huid. Reinig je gezicht dan alleen 's avonds met een milde cleanser op melk- of oliebasis. In de ochtend kun je alleen met lauw water je gezicht reinigen.
Stress veroorzaakt acne en rimpels
'Als je dingen opkropt, maak je het stresshormoon cortisol aan,' vertelt Schepers. Cortisol veroorzaakt soms puistjes en tast elastine en collageen aan, waardoor je huid verslapt. Probeer te mediteren, dingen op papier te zetten of iets anders te doen om stress te voorkomen.
Door het verwijderen van de dode huidcellen en de ophoping van talg vallen grote poriën minder op. Ook bestaan er laserbehandelingen die poriën iets minder zichtbaar kunnen maken. Helaas zijn er vrijwel geen andere opties voor verkleinen van poriën. Je kan ze wel minder zichtbaar maken met make-up.
De talgkliercyste kan langzaam groeien. Wanneer men hard op de zwelling drukt, kan er wat talg uit komen. Soms breekt de klier vanzelf open en komt er opeens talg uit. De talg kan stinken.
Vitamine D kan het aantal ontstekingen van je huid verkleinen. Door een tekort aan vitamine D zou je meer last hebben van acne, zo wordt beweerd. Vitamine D-supplementen worden nu ook aanbevolen bij acne.
De meeste talgklieren komen voor op het hoofd en de nek. En in de T-zone van het gezicht (voorhoofd, neus en kin).
Syringomen zijn kleine witte bultjes die ontstaan door de uitgangen van zweetkliertjes in het gezicht. Syringomen ontstaan vaak onder de ogen. Syringomen lijken op gerstekorrels en worden hier vaak mee verward. In tegenstelling tot gerstekorrels kunnen syringomen niet worden uitgedrukt.
Mee-eters verwijderen met tandpasta wordt weleens aangeraden, omdat je op deze manier de mee-eter kunt uitdrogen. Dit werkt alleen niet altijd goed. De tandpasta kan je huid namelijk ook gaan irriteren. Of het echt helpt tegen de zwarte puntjes zal per persoon verschillend zijn.
Zwarte mee-eters op de neus zou je zelf uit kunnen drukken. Doe dit niet te vaak en forceer het niet, anders beschadigen de bloedvaatjes rondom de neus en kan couperose ontstaan. Als je zelf zwarte mee-eters uitknijpt, doe dit dan op een gereinigde huid en met een tissue.
Als je van je mee-eters af wilt komen, kun je het best salicylzuur gebruiken. Deze milde peeling maakt de poriën vrij en pakt de ophoping van dode cellen aan door een gezonde celvernieuwing te stimuleren. Er zijn diverse producten die salicylzuur bevatten, zoals gezichtsreinigers, crèmes en gels.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen. Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).
Een talgkliercarcinoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in de talgklieren. Talgklieren zitten op bijna alle plekken in de huid. Vooral in en rond je oogleden zitten veel talgklieren. Daarom zit een talgkliercarcinoom vaak op deze plek.
Verstopte talgklieren, daar zijn velen van ons wel mee bekend. Minder bekend is sebaceous hyperplasie wat ook wel talgkliercyste wordt genoemd. Dit zijn kleine, hardnekkige bultjes met een witachtig randje op het gezicht dat vaak opduikt bij mensen na het 40elevensjaar.
Het zelf uitknijpen of verwijderen van een vetbultje is niet aan te raden en eigenlijk ook niet mogelijk. Wij adviseren dus altijd om een vetbultje te laten verwijderen door een professional.