De druk van een waterpomp wordt vaak uitgedrukt als opvoerhoogte. Het verschil tussen druk en opvoerhoogte is bij benadering een factor 10. Een opvoerhoogte van bijvoorbeeld 35 meter staat ongeveer gelijk aan een druk van 3,5 Bar.
De hydrofoorpomp zuigt water aan via de aanzuigaansluiting, waarna het water het drukvat in wordt gepompt. Zodra het drukvat vol is, schakelt de pomp zichzelf uit. Het drukvat (veelal met een capaciteit van ± 20 liter) is nu gevuld met water. De hydrofoorpomp is ook aangesloten aan een afvoerleiding.
Zorg ervoor dat de maximale druk die het drukvat aankan minstens 1 bar hoger is dan de druk van de perslucht. Indien u werkt met een druk van 10 bar, volstaat een drukvat van 11 bar. Werkt u met 13 bar, moet u een drukvat van 16 bar kiezen voor uw perslucht.
Sommige pompen bevatten een drukvat (20 tot 60 liter). Deze zorgt ervoor dat de pomp niet aanslaat wanneer er een kleine hoeveelheid water wordt afgenomen, zoals doorspoelen van het toilet. De pomp zal dan eerst het water uit het drukvat gebruiken en slaat pas aan wanneer het water leeg dreigt te raken.
De luchtdruk van de tank moet bij deze pomp op 1,5 bar staan. In de tank zit een ballon waar het water in terecht komt, rondom de ballon zit lucht, de ballon zet uit bij hogere druk dan 1,5 bar en zorgt er op die manier voor dat de pomp niet zo vaak aan slaat.
Als het expansievat aangesloten is en water bevat, meet men op het gasventiel van het vat de installatiedruk, niet de voordruk. Misschien zit het vat bijna vol met water (dat kun je nooit zien aan de buitenkant). Om de voordruk te kunnen meten – die erg belangrijk is – moét het vat dus leeg zijn.
Wanneer de pomp haar zuigkracht niet behaald dan komt dit in de meeste gevallen door de aanwezigheid van lucht. Een gaatje, een niet perfect sluitende koppeling tussen slang en pomp of een knik in de slang kan er al voor zorgen dat de pomp (nog) niet naar behoren werkt.
Om grondwater op te pompen is het nodig een puntstuk te slaan. Onder hoge druk spuit een waterstraal een gat in de grond, tot het grondwater is bereikt. In dat gat gaat een pvc-buis met een filter. Het grondwater komt hierin te staan.
U kunt zelf eenvoudig uw expansievat controleren. Om erachter te komen of uw expansievat kapot is of niet, heeft u enkel een hard voorwerp nodig. Tik met bijvoorbeeld een sleutel of schroevendraaier op de boven- en onderkant van het vat. Wanneer u twee verschillende geluiden hoort, is uw drukvat in orde.
Hoe werkt een drukverhogingspomp
De pomp slaat automatisch aan bij een te lage druk en zuigt water aan vult de leiding en het drukvat tot de vooraf ingestelde druk.
Wat is een expansievat? Het expansievat, ook bekend als een drukvat, vangt de drukverschillen op die ontstaan doordat water uitzet of krimpt. Water dat verwarmd wordt, zet immers uit met 3%. Dat zorgt ervoor dat de druk oploopt in de buizen van de verwarming.
De maximale aanzuigdiepte van een beregeningspomp / hydrofoorpomp is ongeveer 8 meter. Deze maximale aanzuigdiepte wordt bij iedere pomp aangegeven. Wanneer een pomp het water van dieper dan 8 meter aan moet zuigen, adviseren wij u om te kiezen voor een bronpomp.
- Het debiet (uitgedrukt in m³/h).
Dit wordt bekomen door het totaal van het geinstalleerde vermogen (in kW) te vermenigvuldigen met 0,86 en dit getal vervolgens te delen door het verschil tussen vertrek- en retourtemperatuur (bij radiatoren bedraagt dit 20 °C).
Maximale werkdruk : 8 bar ( 800 kPa ) .
U kunt de pomp snel ontluchten door de pomp op het maximale toerental in te stellen en een half uur te laten draaien. Zet deze vervolgens terug naar de oorspronkelijke instelling. Als het probleem hierdoor niet opgelost is, neem dan contact op met uw monteur.
We rekenen tijdens transport door de PE-leidingen (tyleenslang) met een geschat verlies van +/- 1 Bar per 100 meter (praktische rekenwaarde bij benadering. Hoe meer druk, hoe hoger de verliezen). Als we gemiddeld zo'n 50 meter moeten overbruggen dient de pomp 3,5 Bar te leveren.
De meeste distributieriemen moeten om de 90.000 tot 240.000 kilometer worden vervangen (de exacte levensduur is afhankelijk van het motortype en/of de riemconstructie) en wij raden u aan om ook de waterpomp te vervangen, als u toch bezig bent.
Symptomen van een kapot expansievat
Het is heel eenvoudig om het onderdeel op een lekkage te controleren. Tik met een schroevendraaier op de boven- en onderzijde van het expansievat. Lijkt het geluid hetzelfde te zijn? In dat geval duidt dit erop dat het expansievat kapot is.
Een te lage waterdruk kan verschillende oorzaken hebben. Door het opwarmen van het water kan er water verloren gaan. Als er een lekkage is dan zal de druk langzaam afnemen, omdat er water wegloopt uit het verwarmingssysteem. Een kapot expansievat kan er voor zorgen dat de druk afneemt.
Bij een defect expansievat is meestal het rubberen membraam tussen de compartimenten lek, waardoor beide delen uit water bestaan. Door met een hard voorwerp aan de boven- en onderkant op het vat te tikken kunt u dit horen. Water geeft een dof geluid, stikstof een hol geluid.
Een pomp zorgt voor een drukverschil. Hierdoor ontstaat een verschil in de druk tussen de kant die vloeistof aanzuigt en de kant die vloeistof weer weg stuwt. Om dit proces in werking te zetten wordt gebruik gemaakt van een motor.
Deze pomp bestaat uit een zuiger, een cilinder en twee kleppen, de zuiger- en de voetklep. In A staat de zuiger in de bovenste stand en gaat omlaag. De zuigerklep gaat open en de voetklep wordt dichtgedrukt. In B gaat de zuiger omlaag waarbij het water door de zuiger stroomt.