Varens kunnen op verschillende manieren vermeerderd worden. Een aantal varens vermeerdert zich door middel van uitlopers, andere soorten die door middel van broedknoppen. Willen we alle andere soorten vermeerderen dan zijn we afhankelijk van het vermeerderen door middel van sporen.
De meeste varens zijn te vermeerderen via sporen of door ze te delen. Maar de volgende soorten varens kun je via hun broedbollen vermeerderen: Asplenium bulbiferum (broedvaren met broedbollen aan de bovenkant van het blad) Asplenium rhizophyllum (synoniem: Camptosorus rizophyllus)
Sporenhoopjes kun je onder het blad van een varen vinden. Uit een spore groeit een plantje die op een hartje lijkt: de voorkiem. Daarna worden eicellen en zaadcellen gemaakt. De zaadcellen zwemmen door een laagje water naar de eicellen om ze te bevruchten.
Om een varen te vermeerderen kun je hem het beste scheuren. Kies bij deze methode een varen uit waarvan de bladeren niet uit één punt groeien. Dat soort varens kun je niet scheuren en zijn alleen te vermeerderen via de sporen – een ingewikkelde en tijdrovende klus.
Varens zijn sporenplanten, ze hebben geen bloemen en maken dus geen zaden aan zoals de meeste andere planten doen. Varens opkweken uit deze sporen is een zeer minutieus proces en het duurt soms jaren voor je ze kan uitplanten.
Eten van varens is niet zonder risico en het gebruik als geneeskrachtige plant evenzo. Varens met de sporen aan de onderzijde van de bladeren moeten in elk geval gemeden worden, want deze zijn zeker giftig. Omdat een ongeluk in een klein hoekje zit zouden wij adviseren varens te mijden.
Het vermeerderen van de Blauwvaren kan op twee manieren. De eerste methode is door middel van sporen die zich aan de achterzijde van het blad bevinden. Dit is echter een lastige klus en wordt afgeraden voor huis-tuin-en-keukenstekjes. De tweede methode is het afsnijden van de luchtwortels en deze opnieuw potten.
Water geven
De grond van een varen dient ten allen tijden lichtvochtig te zijn, zonder dat er zich een laagje water onderop in de pot vormt. Dat laagje water kan leiden tot wortelrot, hierdoor kan de plant geen water meer opnemen en zal de plant afsterven.
De varen is op z'n best als hij in een licht vochtige grond staat, waardoor de plant dus regelmatig water nodig heeft. Om deze grond licht vochtig te houden is het soms nodig om 2 tot 3 keer per week een scheutje water toe te dienen. Let er wel op dat de grond niet te vochtig wordt.
Scheuren kan in het voorjaar en in het najaar. Het voordeel van scheuren in het najaar is dat u de planten makkelijk herkent, omdat de bovengrondse delen niet afgevroren of nog maar net weer aan het groeien zijn. Planten die in het vroege voorjaar bloeien, deelt u sowieso in het najaar.
De huidige planten langs het spoor zijn dus naar verwachting allemaal ruim 150 jaar oud! Blad van Koningsvaren (Bron: Piet Bremer)Uit de analyse bleek bovendien een duidelijke relatie tussen de omvang van de Koningsvarens en hun, op basis van de landschappelijke ingrepen, geschatte leeftijd.
Varens zuiveren de lucht en geven je ruimte een goede luchtvochtigheid. Varens heb je in alle soorten en maten, in totaal zijn er maar liefst 40 duizend verschillende soorten. Ook fijn: varens doen het goed binnen én buiten. En waar je ze ook zet, overal zorgen ze meteen voor een stuk groenere aanblik.
Varens zijn sporenplanten, de nazaten van de eerste (sporen) planten die in de zeer vroege historie van het leven op aarde vanuit het water het land opkwamen. Het kenmerk van sporenplanten is dat ze geen zaden maar sporen vormen.
Welke vaste planten kun je scheuren? Alle vaste planten die in een polvorm groeien kun je scheuren. Bekende voorbeelden zijn Hosta, Veronicastrum (Ereprijs) , Helleborus, Delphinium (Ridderspoor), Phlox, Rudbeckia, Geranium en Vrouwenmantel.
Hoe pak je de verzorging van varens aan? Houd de potaarde vochtig en laat de kluit niet uitdrogen. Opgelet, geef geen water in het hart van de plant. Varens houden ervan als je ze regelmatig besproeit met een plantenspuit en wekelijks voeding geeft.
Er moet wel op worden gelet dat er geen aarde wordt uitgespoeld zolang deze nog niet voldoende gevestigd zijn en wortels in de lucht gaan hangen. Als een varen zich in de tuin te sterk uitbreidt, wordt een deel uitgegraven en zo mogelijk verplant. Met het verplanten wacht men tot de late herfst of het vroege voorjaar.
Varens zijn van origine bosplanten en groeien het allerbeste op schaduwrijke plekken, dit kan halfschaduw of echte schaduw beteken. Er zijn opmerkelijk genoeg ook varens die de zon verdragen.
Varens zijn relatief eenvoudig te snoeien. Snoei ze in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint of zelfs wanneer de groei al begonnen is. Een varen leent zich ook uitstekend om een vorm in te maken.
Na de winter kan je de lelijke en aangetaste bladeren van een half-wintergroene varen weg snoeien. Er zullen daarna nieuwe bladeren gevormd worden en de plant zal in snel tempo weer fris boven de grond staan. De varens die in de winter volledig afsterven boven de grond hoeven natuurlijk niet gesnoeid te worden.
Het regelmatig toevoegen van compost of bladgrond zorgt voor een goede voeding voor de varens. Verdere bemesting is nauwelijks nodig. Te veel mest kan het blad en de wortelen beschadigen. Indien het blad geel wordt, kan dit wijzen op een tekort.
De varen is een vaste plant. Dat betekent dat de plant in de winter verdwijnt om in het voorjaar weer op te komen. Maar er zijn ook bladhoudende varens, zodat er groen in de wintertuin te zien is. Deze wintergroene varens houden het hele jaar door hun blad, ze kunnen heel goed tegen de kou.
Varens zijn niet de meest populaire tuinplanten, nochtans bieden ze heel wat voordelen. Ze zijn winterhard en er zijn heel wat soorten die bovendien ook wintergroen zijn. Je kan kiezen voor een inheemse soort, maar ook soorten uit Japen en Noord-Amerika doen het ook hier goed.
Varens kunnen op verschillende manieren vermeerderd worden. Een aantal varens vermeerdert zich door middel van uitlopers, andere soorten die door middel van broedknoppen. Willen we alle andere soorten vermeerderen dan zijn we afhankelijk van het vermeerderen door middel van sporen.
Blauwvaren water geven
Dit kun je in de gaten houden door tweemaal per week met een vinger in de potgrond te voelen of de grond nog vochtig is of alweer wat droger. Geef je Zinkvaren water via de zijkant van de pot en nooit in het hart van de plant.