Een MRI-scan geeft een veel 'scherpere' afbeelding dan een CT-scan. Vooral de aantasting of beknelling van bepaalde zenuwen kan soms met een MRI goed in beeld worden gebracht.
Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.
“Het netwerk van zenuwbanen kunnen we in beeld brengen met behulp van verschillende MRI-scans. We zien dan in hoeverre de zenuwbanen intact zijn en kunnen in kaart brengen welke hersengebieden meer of minder met elkaar in verbinding staan.
We maken een CT-myelografie om te bekijken of het ruggenmerg of een zenuwwortel wordt bekneld. Bijvoorbeeld door een vernauwing in de wervelkolom.
Op een MRI-scan zijn de hersenen, het hart, ruggenmerg, zenuwen, spieren, pezen en organen in de buik over het algemeen goed in beeld te brengen. Op een CT-scan zijn de hersenen, (slag)aders, longen, buikorganen en botten goed zichtbaar.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Op deze foto zijn zenuwen, tussenwervelschijven en spieren niet te zien. Wel kan de arts slijtage, botverschuivingen of verzakte wervels zien.
Met een zenuwechografie kunnen we zien of er bijvoorbeeld in uw arm of been een zenuw in de knel zit. Het onderzoek gebeurt met geluidsgolven die in beelden worden omgezet.
In de meeste gevallen probeert een chiropractor de zenuwbeknelling te verhelpen door het uitoefenen van handmatige druk op de punten van het lichaam waar de beknelling zich bevindt. Op die plek vergroot de bewegelijkheid, waardoor er ruimte ontstaat voor de beknelde zenuw.
Ook een beknelde zenuw kan de bewegingsvrijheid in een gewricht beperken. Massage is een ideaal middel om spieren en bindweefsel weer ontspannen en soepel te maken. Maar uitsluitend massage van de pijnlijke plek zal doorgaans niet tot een blijvende verbetering leiden.
Wat kun je niet zien op een MRI-scan? Een MRI-scan laat niet zien hoe de organen werken, daarvoor is bloedonderzoek nodig. Ook klachten die ontstaan in een bepaalde houding of situatie kun je met een MRI niet beoordelen.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.
Een preventieve Gerichte MRI scan is er al vanaf € 300,- euro. Maar ook een Bodyscan kan je bij Privatescan al boeken vanaf € 990,- euro. Privatescan biedt verschillende bodyscan pakketten aan die qua prijs en inhoud verschillen.
Soms kiest de neuroloog ervoor om de zenuw te (laten) blokkeren door een injectie met een verdovingsmiddel in combinatie met een ontstekingsremmer vlakbij de zenuw. Langdurige zenuwpijn wordt tegenwoordig ook behandeld met elektrische zenuw- of ruggenmergstimulatie.
Langdurige beknelling
Wanneer deze beknelling ernstig is en een lange tijd bestaat kan er blijvende schade optreden aan de zenuw. Het is daarom verstandig om op tijd de oorzaak van de beknelling weg te nemen met een operatie. Zenuwen geven bij beknelling vaak klachten van tinteling en pijn.
Behandeling. In het begin kunnen pijnstillers en ontstekingsremmers helpen bij het verminderen van de pijn. Andere medicijnen die kunnen helpen tegen de pijn zijn amitriptyline, pregabaline, gabapentine en duloxetine.
Als de zenuw voor een lange tijd bekneld zit, kan hij dikker worden en daardoor nog meer klem komen te zitten.De klachten worden dan steeds erger.
Zenuwpijn is tintelende, prikkelende, branderige pijn. De zenuw kan ontstoken zijn, zit klem of is beschadigd. De pijn blijft vaak weken tot maanden.
De mogelijkheid om met een operatie zenuwfuncties te herstellen, is meestal beperkt. Alleen bij traumatisch letsel is in enkele gevallen een operatie mogelijk. Of een operatie mogelijk is en wat voor resultaat er behaald kan worden, is afhankelijk van het type letsel, leeftijd en algemene conditie.
In grote lijnen zijn er drie soorten radiologische onderzoeken: onderzoeken die gebruik maken van röntgenstralen, zoals de klassieke röntgenopname of de CT-scan, onderzoeken op basis van geluidsgolven, met andere woorden de echografie,en technieken die werken met magneetvelden, de MRI.
Een andere oorzaak is het uitstulpen van een tussenwervelschijf (hernia). Omdat de zenuwen vlak langs de tussenwervelschijf lopen, kan zo'n uitstulping op een zenuwwortel drukken. De beknelde zenuw(en) veroorzaken pijnklachten in uw rug die uitstralen naar één of beide benen.
Zenuwletsel kan op verschillende manieren ontstaan. De zenuw kan beschadigd raken door iets scherps (zoals een glasverwonding), beknelling of overrekking. Overrekking kan bijvoorbeeld plaats vinden bij een verkeersongeval of tijdens de bevalling.
Een MRI scanner is een heel krachtige magneet waar je, door de eigenschappen van een magnetisch veld, een plaatje kunt maken van bijvoorbeeld een spier. Het is niet gevaarlijk of schadelijk.
Röntgenfoto bij pijnklachten
Bij pijnklachten, kunnen wij niet altijd zien wat de aanleiding daarvan is. Dan is het een reële overweging om een röntgenfoto te maken. Op de foto kunnen we zien of er een ontsteking onder de tand of kies zit of dat er iets anders aan de hand is.
Met de zenuwecho kunnen de zenuwen in armen en benen worden onderzocht met behulp van een echokop. Hierbij wordt de echokop over de huid van de arm of het been bewogen om de zenuw te kunnen volgen. Voor het onderzoek wordt gel op de arm of het been aangebracht. Hiermee kunnen de zenuwen beter in beeld worden gebracht.