Een baby die fit is, goed geslapen heeft, zich veilig voelt en verzorgd is kan al heel vroeg zelf spelen. Zelfstandig spelen helpt je kindje zonder bemoeienis van een volwassene te ontwikkelen. Je kindje kan zelf het speelgoed kiezen waar hij mee wil spelen en hoe lang.
Geef je baby de kans om zichzelf te vermaken, wissel samen spelen af met alleen spelen. Vanaf een maand of zes is alles wat rinkelt en rammelt mooi speelgoed. Ook een (plastic) babyspiegel is leuk. Communicatie blijft erg belangrijk: gekke gezichten trekken, samen in de spiegel kijken, praten, zingen, etc.
Ondanks dat kinderen zich bijna als vanzelf ontwikkelen, kan zelfs een pasgeboren baby zich nog wel eens vervelen. Kinderen leren sneller in een omgeving waarin zij worden uitgedaagd en spelletjes spelen samen met papa of mama is natuurlijk extra leuk.
Je baby vindt het prachtig dat hij zichzelf kan voortbewegen, dus zal hij graag achter bewegend speelgoed aangegaan: een bal of speelgoed op wieltjes. Misschien krijgt hij ook al door dat hij zelf speelgoed kan meetrekken: een trekdier is dan leuk speelgoed. Tegelijkertijd gaat je kleine details interessant vinden.
Tummy time is de tijd dat je baby op zijn buik ligt terwijl hij wakker is. Tijdens tummy time leert je baby zijn hoofdje optillen en zich opdrukken. Het zijn de eerste prille stappen richting het kruipen, zitten, staan en lopen. Het is dus belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje om hiermee te beginnen.
Lekker liggen of wiegen in je armen vindt hij heel prettig. Ook op geluid reageert je baby sterk. Hij herkent jouw stem, stopt met drinken als je een zacht geluidje maakt. Als je een liedje zingt, wordt hij rustig.
Je baby gaat steeds meer dingen leuk vinden en begrijpen. Vrolijke kinderliedjes waarbij bewegingen horen, vindt hij helemaal geweldig. Denk aan liedjes als 'klap eens in de handjes' en 'hop-paardje-hop'. Leer hem de bewegingen die erbij horen, zodat jullie samen een spelletje doen.
Baby 2 maanden: spelen
Duw bijvoorbeeld zachtjes tegen zijn voetzolen en laat hem zelf zijn beentjes weer strekken. Of 'fiets' met zijn benen. Zo sla je twee vliegen in één klap: de oefeningen zijn goed voor je baby van 2 maanden oud en het is leuk om samen bezig te zijn. Je kind leert steeds beter grijpen.
Tot 24 maanden geldt de volgende formule: Een derde van zijn leeftijd in maanden binnen zijn bereik is voldoende. Een baby van 6 maanden heeft dus voldoende aan 2 speeltjes en een dreumes van 24 maanden 8 speeltjes.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Zodra de belevingswereld van je baby wat groter wordt, is een speelkleed ideaal. Tot zijn eerste verjaardag gebeurt er heel veel en ontwikkelt je baby al zijn zintuigen. Op een speelkleed komt hij in aanraking met verschillende materialen, kleuren en patronen.
Handjes als troostmiddel
Het kan hem namelijk gerust stellen als hij ze bij elkaar brengt in de middellijn van zijn lijfje en zichzelf zo lekker vasthoudt of er bijvoorbeeld op gaat sabbelen. Hij heeft een manier gevonden om zichzelf te troosten.
Als je kind het sprongetje van 8 weken na de uitgerekende datum maakt, ontdekt hij zijn handjes en voetjes. Hij kijkt naar die 'dingen' die aan zijn lichaam zitten en je ziet dat hij dit super interessant vindt. Ook jouw handen boeien hem. Sommige baby's kunnen nu al een speeltje vastklemmen in een hand.
Tot je baby ongeveer zeven maanden oud is, kan hij of zij nog niet goed voelen met zijn of haar handen. Je baby kan wel dingen vastpakken, maar heeft nog niet de controle om het te voelen, prikken of ontdekken met zijn of haar vingers. Om toch dingen te kunnen ontdekken, stopt je baby alles in zijn of haar mond.
Droge huid
De eerste dagen nadat je baby is geboren, kan de huid gaan schilferen of vervellen. Het vervellen is normaal en maakt deel uit van de natuurlijke huidaanpassing, omdat de huid negen maanden in vloeistof heeft geleefd. Het vervellen gebeurt vaak op de handen, polsen, voetzolen, voetjes en enkels.
Echt lachen
Als je baby ongeveer vier tot vijf maanden oud is, gaat hij of zij echt schaterlachen. Het leukste geluid wat er is, dat kun je niet vaak genoeg horen! Je kunt je baby laten lachen door hem of haar te kietelen, knuffelen, rare geluiden te maken of rare bekken te trekken.
Een baby van 1 à 2 maanden kan soms al beide ogen richten op voorwerpen in de buurt. De ogen werken nog niet heel goed samen waardoor ze soms scheel kunnen kijken. Na een paar weken kan de baby naast zwart en wit ook de eerste kleuren rood, oranje, geel en groen beter zien.
Dit kan jouw baby met 1 maand
maakt contact met jou door je aan te kijken. houdt de handjes meer open, in plaats van in een knuistje. kan voorzichtig zijn hoofdje optillen als je hem op zijn buik legt. kijkt graag naar bewegende voorwerpen, bijvoorbeeld naar een mobiel boven de box.
Pasgeborenen slapen zo'n 16 tot 18 uur per etmaal, maar vaak maar 1 tot 2 uur achter elkaar. Oudere baby's hebben minder slaap nodig, maar ze kunnen 's nachts een paar minuten wakker worden, voordat ze opnieuw in slaap vallen. De slaapbehoefte verschilt per baby. Dit is een gemiddelde.
Zodra je baby een paar weken oud is gaat je kindje de wereld langzaam aan ontdekken. Dat begint met baby speelgoed voor kindjes van 0 maanden, zoals rammelaars, pluchen knuffels en een babygym. Leg je kindje onder de babygym en het kan zijn of haar oogjes leren focussen op het bungelende speelgoed boven zich.
Als je baby echt een hekel heeft aan tummy time, las dan pauzes is van een paar dagen of zelfs een week, vaak gaat het hierna al meteen beter. Misschien kunnen kortere sessies ook werken, of mindere keren per dag. Maak je niet druk als het niet lukt de aangeraden tijd voor tummy time te bereiken met je baby.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Ontwikkeling baby van 3 maanden
Wanneer hij op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd goed optillen. Op die manier traint je baby zijn nek- en rugspieren.