In de beginfase treden er bij sarcomen weinig tot geen symptomen op. Botsarcomen veroorzaken pijn, zwelling en warmte van de huid boven het gezwel. Als ze in de buurt liggen van een gewricht, kan de beweeglijkheid ervan verminderen.
Er zijn sarcomen die heel langzaam groeien, maar ook sarcomen die heel snel groeien. Binnen het Antoni van Leeuwenhoek behandelen we alle sarcomen met uitzondering van sarcomen in het bot. Op deze pagina leest u meer over de symptomen en de meest gebruikte diagnostische onderzoeken en behandelvormen bij sarcomen.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
Effectiviteit. De verschillende typen sarcoom hebben verschillende prognoses en een verschillend verloop. Met een optimale lokale behandeling is de kans op succesvolle controle meer dan 80%. Dit is mede afhankelijk van de plaats, de uitgebreidheid en de agressiviteit van de tumor.
Symptomen van een liposarcoom in de buik
Een liposarcoom in de buikholte wordt vaak pas ontdekt als de tumor groter is. Maar ook als de tumor groot is, kun je lang niks merken. Er kunnen klachten ontstaan als de tumor tegen organen in je buik drukt, bijvoorbeeld buikpijn en sneller een vol gevoel hebben na het eten.
Een Ewing sarcoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in het bot maar ook kan voorkomen in de weke delen (spieren en bindweefsel). Een osteosarcoom is een kwaadaardige tumor uitgaande van het bot. De tumor komt het meest voor bij mensen tussen de 10 en 30 jaar en na 60 jaar.
Een wekedelensarcoom kan uitzaaien. Er raken dan kankercellen van het sarcoom los. Die kankercellen komen via het bloed of de lymfe op een andere plek in het lichaam terecht. Is er een kans dat het wekedelensarcoom is uitgezaaid, dan doet de arts extra onderzoeken.
In de beginfase treden er bij sarcomen weinig tot geen symptomen op. Botsarcomen veroorzaken pijn, zwelling en warmte van de huid boven het gezwel. Als ze in de buurt liggen van een gewricht, kan de beweeglijkheid ervan verminderen. Weefselsarcomen blijven dikwijls symptoomloos.
Bij een goedaardige wekedelentumor is meestal alleen een operatie nodig. Er is dan geen vervolgbehandeling nodig. Soms hoort bestraling ook bij de behandeling, bijvoorbeeld bij een desmoïd of reusceltumor. Bij een kwaadaardige wekedelentumor (wekedelensarcoom) is bijna altijd een operatie nodig.
De herkenning van een weke delen tumor is vaak moeilijk. Een zwelling kan lang onopgemerkt blijven als deze diep in het lichaam of in elastisch weefsel zit. Vage pijnklachten kunnen dan de eerste klachten zijn. Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een harde en stugge knikker, maar het kan ook om een kleiner, verhard plekje gaan. Daarnaast kan het zo zijn dat de verharding/verdikking aanvoelt als een langwerpige zwelling of als een verdikte schijf. Let wel dat niet elke vorm van borstkanker begint met een knobbeltje in de borst.
De goedaardige tumor geeft klachten. Dit kan doordat de (groeiende) tumor druk geeft op omliggende weefsels of organen. De tumor blijft wel binnen het kapsel. Ook zijn de cellen niet kwaadaardig en zaaien ze niet uit.
T1-T4 beschrijft de grootte tumor en de mate van verspreiding naar omringende weefsels. Hoe groter het getal na de T, hoe groter de tumor is.
Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.
De term 'in situ' is Latijn voor 'op zijn plek'. De afwijkende cellen zitten op een bepaalde plaats en hebben het omliggende weefsel nog niet aangetast. Ze kunnen ook nog niet doorgroeien in de omgeving of uitzaaien. Een carcinoom in situ wordt daarom anders behandeld dan een kwaadaardige tumor.
Een liposarcoom kan ook achter de buikholte voorkomen (retroperitoneaal). Liposarcomen groeien vaak zeer langzaam en kunnen en een enorme omvang krijgen (10-20cm). De behandeling van een liposarcoom is chirurgische verwijdering.
Soms wordt een desmoïd vanzelf kleiner of verdwijnt de tumor vanzelf. Daarom kan je arts voorstellen om eerst af te wachten en niet gelijk te behandelen. Dit heet ook wel 'afwachtend beleid'. Je komt dan regelmatig op controle.
Een snelgroeiende of grote tumor veroorzaakt drukverhoging in de hersenen. Een gevolg van drukverhoging kan hoofdpijn zijn. Dit krijg je vooral bij activiteiten die zelf ook de druk laten toenemen, zoals bukken, niezen of persen. Soms gaat de hoofdpijn samen met misselijkheid en overgeven, vaak vroeg in de ochtend.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Een Ewing-sarcoom is de tweede meest voorkomende kwaadaardige bottumor uitgaande van het bot. De tumor ontstaat in het bot (geen uitzaaiing van een andere vorm van kanker) maar kan ook voorkomen in de weke delen (spieren en bindweefsel), welke cel dit veroorzaakt is nog steeds onbekend.
Heel veel mensen hebben goedaardige vetbulten in hun lichaam. Deze zijn meestal te voelen als kleinere of iets grotere onderhuidse zachte bulten. Deze zijn ongevaarlijk en worden niet kwaadaardig. Een liposarcoom kan overal in het lichaam ontstaan.
Hoe vaak komen wekedelentumoren voor? Wekedelentumoren komen niet zo vaak voor. In 2021 kregen 762 mensen te horen dat ze een wekedelentumor hebben.
De pijn kan ontstaan als de tumor drukt op bijvoorbeeld uw darmen of lever. De pijn wordt meestal beschreven als scherp, zeurend of kloppend. Deze pijnsoort is vaak krampend, wisselend in ernst en moeilijk(er) aan te wijzen omdat deze soms op een andere plaats gevoeld wordt dan waar deze veroorzaakt wordt.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.