Badspeeltjes (emmertjes, gietertjes, bakjes, serviesje, poppen, drijfbeestjes), lekker spelen in bad met water is erg leuk op deze leeftijd. Ga eens naar een (binnen)speeltuin: lekker klimmen en klauteren. Zandbakje of zandtafel. Water en zand samen zijn ook erg leuk!
Nog zo'n toffe tip: maak voor elk kind een eigen autotasje! Vul deze met boekjes, vingerpopjes, kleine autootjes, stickers en kleine snacks. Zo kunnen zelf bepalen wanneer ze waar zin in hebben. Genoeg om te proberen, maar het blijft altijd weer een uitdaging.
Een dreumes van achttien maanden begrijpt zo'n tweehonderd woorden en korte zinnen, denk aan 'waar is je schoen' of 'pak de bal'. Het spreekt rond de vijftig woorden. Een dreumes begint nu te brabbelen en leert de eerste woordjes. Een taalontwikkelingsstoornis is dan wat makkelijker te herkennen.
Samen met je peuter boekjes lezen is een hele goede activiteit om thuis te doen. Met voorlezen wordt de woordenschat van je peuter groter en ze leren ook beter praten wanneer ze met regelmaat worden voorgelezen. Toch weet ik uit ervaring dat voorlezen er vaak bij inschiet.
Kortom kinderen horen minimaal 3 uur per dag buiten te spelen dus we kunnen er veel aan doen om dit waar te maken. Ook al hebben we er geen voldoende gelegenheid voor. We kunnen het altijd als ouder-verzorger zelf opzoeken en optimaal benutten. Als het fijn weer is kunnen ze zelfs buiten huiswerk maken of boek lezen.
Redenen waarom je kind niet speelt kunnen zijn:
misschien heeft je kind teveel keuze aan speelgoed om zich heen. niet het juiste speelgoed qua interesse van je kind. niet genoeg speelruimte, daar bedoel ik een vloeroppervlakte mee. het speelgoed is niet passend bij de ontwikkelingsfase van je kind.
Laat hem bijvoorbeeld 'helpen' de was op te vouwen of op de grond spelen met pollepels als je zelf staat te koken. Zo kun jij je dagelijkse dingen blijven doen en hoeft je kind zich niet alleen te vermaken. Maak de activiteit niet te lang, een kwartiertje helpen met volle aandacht is voor een dreumes al heel wat.
Je dreumes van 1 – 1,5 jaar kan:
eenvoudige aanwijzingen begrijpen. rond 18 maanden ongeveer 19 woorden zeggen. eenvoudige woordjes ombuigen tot één woord (izdat?)
Een kind van 18 maanden gebruikt gemiddeld 50 woordjes, terwijl een kind van 2 jaar gemiddeld 200 woordjes gebruikt. Vervolgens gaat het kind woorden combineren tot korte 2-woords zinnetjes (zoals "jas aan" of "papa bal"), korte zinnetjes produceren en steeds meer vragen stellen.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn.
Kindjes van 13 tot 18 maanden hebben een gemiddelde slaapbehoefte van 11 uur in de nacht en 2,5 uur overdag verdeeld over 1 of 2 slaapjes.
Gezond met brood. Je kind eet ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch (zie de dagmenu's). Brood heeft je kind nodig om bijvoorbeeld genoeg koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnen te krijgen.
Als je kindje zo'n 7 maanden oud is, gaat hij zijn eigen naam herkennen en zal hij erop reageren. Hij weet nu dat dat woordje bij hem hoort. Wanneer je hem roept, zal hij zijn hoofdje naar je toe draaien.
Je kind begint de eerste woordjes te zeggen als het één tot anderhalf jaar oud is. Als je kind vier jaar wordt, kan het al (eenvoudige) zinnetjes maken. Wanneer je dagelijks veel aandacht besteedt aan praten met je kind en luisteren, dan leert het steeds beter praten.
Let op: de meest voorkomende oorzaak voor een vertraagde taalontwikkeling is 'slecht horen'. Je ziet dat bijvoorbeeld bij kinderen die veel oorontstekingen hebben, en bij kinderen met buisjes. Dus als uw kind naar uw idee (te) laat is met praten, dan is het gehoor het eerste wat gecontroleerd moet worden.
Rij je alleen korte stukken dan blijft het vocht in de motor zitten, en heb je kans dat er witte smurrie vormt in de oliedop en op andere nare plekken. Zorg dus altijd dat je regelmatig een goed stuk rijdt, zodat de motor zo nu en dan op temperatuur komt. Een Italiaans beurtje is ook een overweging waard.
Autoritten met je baby
Baby's mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk.
Zo ben je in veel landen verplicht om een verbanddoos, gevarendriehoek en veiligheidshesjes bij je te hebben in de auto. Deze spullen moeten snel te pakken zijn in geval van nood, dus leg ze op een handige plek in de auto.