Woelratten verjagen ultrasoon Je kunt de woelrat vangen, maar je kunt hem ook verjagen met bijvoorbeeld een ultrasone woelrat verjager. Zo kun je een woelrat bestrijden door middel van geluid. De ultrasone woelrat verjager brengt een hoog geluid voort en de trillingen zijn tot diep in de grond te voelen.
Natuurlijke vijanden
De voornaamste vijanden van de woelrat zijn de wezel, bunzing en de hermelijn omdat zij in het territorium van de woelrat binnendringen. Ze kunnen de woelratten in hun gangenstelsel overmeesteren.
De woelratklem. Als u definitief van de woelratten in de tuin verlost wilt zijn, is woelratten vangen met een klem de beste optie voor woelratten bestrijden. Met een woelratklem kunt u eenvoudig en snel de woelrat vangen. Kijk niet gek op wanneer er een mol in de klem blijkt te zitten.
Ook voor het bestrijden van woelratten is dit een geschikt middel. Woelratten hebben een hekel aan de geur van acetyleengas. Dit gas komt vrij wanneer carbid in contact met water wordt gebracht en verspreidt zich dan in het gangenstelsel van de woelrat.
Planten tegen woelmuizen
De geur die door de Keizerskroon en de Kruisbladwolfsmelk worden verspreid stinken voor deze diertjes zo enorm dat ze er wel twee keer over na zullen denken om uw tuin te betreden.
Zie je kans om de woelrat toch eens wat nader te bekijken, dan moet je op de volgende kenmerken letten: Stompe snuit. Oren en ogen zijn verscholen in vacht. Grijsbruin tot zwart lijf van 14 tot 22 cm lang.
De woelrat graaft aan de slootkant schuin oplopend holen bestaande uit een zeer uitgebreid ondergronds gangenstelsel, van soms wel 100 meter lang en tot 1 meter diep. Dit doet hij met zijn poten en voortanden. In dit gangenstelsel bevinden zich voorraadkamers en nesten.
Woelmuizen hebben veel natuurlijke vijanden. Vaak zijn dit roofvogels (zoals de kerkuil, ransuil, bosuil, torenvalk en sperwer) of kleine roofdieren (zoals de wezel, hermelijn, vos en (huis)kat).
Hoe kun je woelmuizen herkennen? Woelmuizen zijn 8 tot 16 centimeter lang en hebben een rond, gedrongen lichaam en harige poten. Hun staart kan ook opvallend lang worden, tot wel 7 centimeter. De vacht is over het algemeen dik en lichtbruin tot grijs van kleur.
De woelrat heeft een stompe snuit en zijn oortjes zitten verborgen in zijn stugge vacht. Eigenlijk lijkt dit beestje helemaal niet op een rat, het is eigenlijk net een woelmuis, met het enige verschil dat hij groter is dan de woelmuis.
De woelrat of waterrat (Arvicola amphibius) is een knaagdier uit de familie Cricetidae. Hij leeft voornamelijk in de buurt van water, en is een goede zwemmer en duiker. In Frankrijk en op het Iberisch Schiereiland leeft de verwante West-Europese woelrat (Arvicola sapidus).
De woelrat is 12 tot 23 cm en vaak kleiner dan de bruine rat. Daarnaast is zijn staart ongeveer 50% van z'n lichaamslengte. De woelrat weegt ook een stuk lichter namelijk tussen de 60 en 300 gram. In de winter kunnen ze iets zwaarder zijn.
De plant tegen woelmuizen en mollen: Keizerskroon
De Keizerskroon (Fritillaria) is bijzonder geschikt.
De ratten zijn dol op snoeiafval en stapels hout. Door deze uit te tuin te verwijderen zullen ratten zich minder snel gaan nestelen. Zorg er tevens voor dat er geen dierenvoer in de tuin te vinden is. Wanneer je veel ratten in de tuin hebt kun je deze plaagdieren bestrijden door te te vangen.
De meeste gaten in het gazon worden door dieren veroorzaakt
Vaak hebben muizen, mieren, vogels of mollen zich in je tuin gevestigd en verraden ze hun aanwezigheid met verschillende gaten in het gazon. Ook grotere dieren zoals dassen, konijnen, egels of ratten kunnen verantwoordelijk zijn voor deze gaten.
De ondergrondse woelmuis graaft in een dichte gras- of strooisellaag oppervlakkige en tot 40 cm diepe gangen. Ook maken ze gebruik van gangen van andere woelmuizen en mollen. Het gangenstelsel bevat nest- en voorraadkamers. Het nest wordt gemaakt van gras, mos en wortels. .
Heb je te maken met een bruine rat in de tuin dan dien je te onderzoeken of er ergens een nest of een hol zit. Dit kun je herkennen aan een rond gat in de grond van ongeveer 5 tot 8 centimeter doorsnee. Gaten van een rattenhol zijn te vinden onder dichte begroeiing, onder schuurtjes en onder tegels.
Leefwijze en voedsel
De rosse woelmuis is zowel 's nachts als overdag actief, maar in de zomer voornamelijk 's nachts. Ook in de winters is hij actief, want hij houdt geen winterslaap. Hij kan goed klimmen en rennen.
Woelmuizen komen voor op het noordelijk halfrond, in het Palearctisch en Nearctisch gebied, in Amerika zuidelijk tot Guatemala, in Azië tot Noord-Myanmar. De onderfamilie kent 144 levende soorten, waarvan er zo'n 25 in Europa voorkomen.
Een woelrat is zo'n 20 cm groot en heeft een stompe kop en een kort staart. Ze maken gangen van soms wel 50 tot 60 cm , en af en toe drukken ze bij het graven een hoopje aarde op. Ze vreten aan wortels van planten en groenten en vooral de wortels van fruitbomen zijn favoriet.
Een rattenhol van de bruine rat kan een eenvoudig hol zijn. Een eenvoudig hol bestaat uit een kamer dat middels een korte tunnel is verbonden met buiten.Een groot rattenhol is een complex van onderling verbonden tunnels, holtes en doorgangen.
Ratten zijn voornamelijk actief tussen 18.00 uur en 6.00 uur. Ze graven het liefst in losse, droge en licht hellende grond. Soms graven ze tot 3 meter diep, maar over het algemeen gaan ze niet dieper dan 0,5 meter. Ze maken korte gangen met een heel complex gangenstelsel.
Mollen doorlopen vaak op gezette tijdstippen en met tussenpozen van gemiddeld 5 uur door hun gangen op zoek naar voedsel. De momenten waarop hij actief is, is vroeg in de ochtend, rond het middaguur en aan het begin van de avond.