Wat betreft 'gewone' vrienden ligt het gemiddelde wereldwijd op 7. Het gemiddelde aantal goede kennissen dat iemand heeft bedraagt volgens het onderzoek ongeveer 20.
Mensen die niet of nauwelijks met andere volwassenen praten kunnen in een isolement terecht komen waar vooral ruimte is voor piekeren en negatieve gedachten. Zie je de toekomst somber in en zie je geen uitweg meer, neem dan contact op met 113 om te praten met een van onze hulpverleners.
Weet dat het heel normaal is om geen vrienden te hebben. Het is niet raar en het is zelfs gangbaar: 1 op de 5 mensen heeft geen goede vrienden.
Je kunt je eenzaam voelen als je je niet verbonden voelt met andere mensen. Je mist bijvoorbeeld een band met anderen of je hebt minder contact met mensen dan je zou willen. Hierdoor kun je je alleen, onzeker of verdrietig voelen. Een gevoel van eenzaamheid kun je vergelijken met een gevoel van honger.
Het is haast een wetmatigheid van het leven. Hoe ouder we worden, hoe minder vrienden we zullen maken. Terwijl de grootte van onze vriendenkring piekt in het begin van onze twintiger jaren daalt die meestal wanneer we de dertig naderen, zegt een studie van de American Psychological Association uitgevoerd in 2013.
De studie wees uit dat zo'n vriendschap gemiddeld 16 jaar duurt. De reden? Vriendschappen hebben de neiging om grote persoonlijke veranderingen niet aan te kunnen (of het nu gaat om verhuizingen, het wisselen van banen of het verlaten van de uni). Overtijd raken deze vriendschappen vaak minder of minder belangrijk.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
Mensen zijn sociale wezens: we hebben anderen nodig om ons gelukkig te voelen. Mensen die ons zien en begrijpen en ons het gevoel geven erbij te horen. Gemiddeld hebben we drie vrienden of vriendinnen met wie we vaak afspreken en met wie we lief en leed delen.Daarnaast hebben we zo'n vier tot zeven 'gewone' vrienden.
Kinderen van 4-7 jaar
Bij conflicten gaan de kinderen uit elkaar en op een later moment maken ze het goed door weer met elkaar te gaan spelen. Op deze leeftijd hebben kinderen al een duidelijke voorkeur voor wie ze aardig vinden. De eerste echte vriendschappen beginnen vanaf een leeftijd van ongeveer zeven jaar.
Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat jullie 2 keer per week moeten afspreken. Niet meer en niet minder. "Om sterke vriendschappen te onderhouden, is het belangrijk om elkaar 2 keer per week te zien", legt psycholoog Robin Dunbar uit aan Huffington Post.
Het duurt ongeveer 40 tot 60 uur voordat een kennis verandert in een 'gewone' vriend(in). Voordat je iemand een échte vriend(in) kunt noemen, ben je gemiddeld 80 tot 100 uur verder. Volgens Hall duurt het gemiddeld 200 uur voordat iemand een goede vriend(in) is. Toch heeft vriendschap niet alles met tijd te maken.
Afstand nemen is positief wanneer mensen negativiteit brengen in jouw leven. Bijvoorbeeld: Wanneer de ander jouw energie en tijd opslokt, je geheel opeist of zelfs claimt. Bij voortdurende ruzie of conflicten die onoplosbaar lijken te zijn.
Wanneer we naar het aandeel jongeren kijken met geen of weinig vrienden dan zien we dat 2.4 % (83 jongeren op 3443) aangeeft geen (echte) vrienden te hebben.
Tips vrienden maken kind
door sport, scouting, de kinderboerderij, speeltuin, op straat. Kijk samen naar de vrienden die je kind heeft. Laat je kind zijn naam op een A4 schrijven en alle klasgenoten erom heen zetten. Zo kun je erachter komen wie je kind wel en niet leuk vindt en op wie hij eens zou kunnen afstappen.
Alleenstaande ouders vaakst sterk eenzaam
In 2021 zijn, net als in 2019, alleenstaanden (16 procent) en alleenstaande ouders (19 procent) het vaakst sterk eenzaam. Kinderen die bij hun ouders wonen (ongeacht hun leeftijd) voelden zich vaker sterk eenzaam (12 procent, tegen 8 procent in 2019).
De Luisterlijn: telefoon, chat en mail
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal.
Je voelt je onafhankelijker
Eens je ervan geniet om alleen te zijn, zal je je meer op je gemak voelen wanneer je eens echt alleen bent. En dat leidt tot een groter gevoel van onafhankelijkheid. Je zal je niet onrustig voelen, noch verlangen naar gezelschap wanneer je tevreden bent met jezelf.