Bij zowel koken als verdampen gaat water over in gas. In tegenstelling tot koken, kan vloeibaar water ook bij temperaturen lager dan 100 graden verdampen naar waterdamp (gas). Water kookt in Nederland op een temperatuur van 100 graden. Dan verandert water heel snel van vorm, het gaat snel over van vloeistof naar gas.
Water om te koelen
Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de watermoleculen bewegen en hoe makkelijker ze verdampen. Elk watermolecuul dat ontsnapt en de lucht in gaat, zorgt voor een plaatselijke afkoeling, omdat de bewegingssnelheid van de achtergebleven moleculen iets vertraagt.
Er zijn veel opties. Je kunt je water op een fornuis of bunsenbrander zetten, het boven een kampvuur houden of zelfs hete lucht over het oppervlak blazen . Als snelheid echter je doel is, is het van groot belang dat je je water snel en gelijkmatig verwarmt, zodat zoveel mogelijk watermoleculen worden blootgesteld aan directe hitte.
Kook je water in een pan met deksel, dan condenseert de waterdamp, valt weer terug in de pan en moet opnieuw verdampen. Logisch dat dit het juiste antwoord lijkt.
Op zonnige of winderige dagen kunt u tot 2 à 3 centimeter water per dag verliezen. In vijvers met veel oeverplanten is de verdamping belangrijker (verdamping aan het bladoppervlak).
Boven een bepaalde waarde die van de temperatuur afhangt condenseert de waterdamp en ontstaan wolken en mist. Bij 10 graden ligt deze grens bij 7,7 g/kg, bij 30 graden loopt dit op tot 27 g/kg. Als dit maximum bereikt is, kan water, en dus ook zweet, niet meer verdampen.
In de waterkringloop vindt verdamping plaats wanneer zonlicht het wateroppervlak verwarmt . De warmte van de zon zorgt ervoor dat de watermoleculen steeds sneller bewegen, totdat ze zo snel bewegen dat ze als gas ontsnappen.
Onderzoekers van MIT hebben een nieuw fenomeen ontdekt: dat licht water kan laten verdampen van het oppervlak zonder dat er warmte nodig is . Afgebeeld is een laboratoriumapparaat dat is ontworpen om het "fotomoleculaire effect" te meten, met behulp van laserstralen.
Bij zowel koken als verdampen gaat water over in gas. In tegenstelling tot koken, kan vloeibaar water ook bij temperaturen lager dan 100 graden verdampen naar waterdamp (gas). Water kookt in Nederland op een temperatuur van 100 graden. Dan verandert water heel snel van vorm, het gaat snel over van vloeistof naar gas.
Ten eerste gebruik je een deksel op je pan om de warmte in de pan te houden. Dit is tijdbesparend en daardoor ook weer energiebesparend. Ten tweede kan een deksel handig zijn om spatten tegen te gaan en je kookplaat schoon te houden. Bijvoorbeeld bij het bakken van vlees.
Ongeveer 80% van alle verdamping komt uit de oceanen , de resterende 20% komt uit binnenlands water en vegetatie. Winden transporteren het verdampte water over de hele wereld, wat de luchtvochtigheid over de hele wereld beïnvloedt.
Water verdampt omdat de watermoleculen bewegen. Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de gemiddelde snelheid. Maar het is een gemiddelde snelheid, ze bewegen niet allemaal even snel. Als moleculen aan het oppervlak snel genoeg bewegen kunnen ze aan de vloeistof ontsnappen en gasmoleculen worden.
Groen, waarvan de golflengte in het midden van het zichtbare lichtspectrum valt, was het meest effectief. Het was in staat om water drie keer sneller te verdampen dan andere kleuren . De onderzoekers noemden het lichtgeïnduceerde verdampingsproces het "fotomoleculaire effect."
Het verwarmen van een vloeistof zorgt ervoor dat de watermoleculen sneller bewegen, waardoor verdamping sneller plaatsvindt. Daarom is er meer verdamping van het papier op het hete water dan op het koudere water.
Het deksel op een pot doen beperkt de kans op verdamping door een barrière te creëren tussen het wateroppervlak en de buitenlucht. Als gevolg hiervan ontsnapt er minder waterdamp en wordt er minder energie geabsorbeerd uit het water zelf om deze ontsnapping te vergemakkelijken.
Bij neerslag en verdamping gaat het al snel om grote hoeveelheden water. Een rekensommetje leert dat 1 millimeter overeenkomt met 1 liter per vierkante meter. In een gemiddeld jaar verdampt er ongeveer 500 millimeter. Oftewel: 500 liter per vierkante meter (5 miljoen liter per hectare).
Als de relatieve vochtigheid van de lucht lager is dan 100%, zal er vloeibaar (of zelfs vast) water verdampen en zo de luchtvochtigheid laten stijgen. Ook bij bvb 0°C. Hoe lager de relatieve vochtigheid, hoe sneller de verdamping. Als de vochtigheid 100% wordt, zal er geen water meer verdampen.
Verdamping vindt plaats in water op kamertemperatuur en zelfs in koud water, omdat bij die temperaturen een deel van de watermoleculen genoeg energie heeft om zich van andere watermoleculen los te maken (verdampen).
Kookpunt en druk
Voor water is deze temperatuur bij 1 atmosfeer 100°C. De plaatselijke atmosferische druk is afhankelijk van het weer en de hoogte t.o.v. de zeespiegel. Op Mount Everest, bij een omgevingsluchtdruk van ongeveer 0,31 bar, is het kookpunt van water slechts 71 °C.
Vereiste temperatuur: Een vloeistof verdampt bij elke temperatuur boven het vriespunt . In het vorige voorbeeld was het water op kamertemperatuur en verdampte het langzaam. Als het water warmer was, zou het sneller verdampt zijn.
We raden het je af! Of het nu om te drinken of om te koken is, het is beter om koud water te gebruiken. Warm water bevordert namelijk de ontbinding en heeft zo een hoger risico om stukjes giftig metaal te bevatten.
Koken doet een vloeistof maar bij een temperatuur, verdampen gebeurt bij elke temperatuur. Water verdampt als het niet kookt omdat iedere aggregatietoestand tot een volgende kan leiden. Zo heb je vaste stof, vloeibaar , gas en plasma (volledige ionisering van het gas.
Toen de zon het water in de beker verwarmde, verdampte een deel van het water in een gas dat waterdamp wordt genoemd . Je kunt waterdamp niet zien, maar je kunt wel zien dat het water van een vloeistof in een gas is veranderd, omdat er minder vloeistof in de beker zit.
Wind die over een water- of landoppervlak beweegt, kan ook waterdamp wegvoeren, wat in feite de lucht droogt, wat leidt tot hogere verdampingssnelheden . Dus zonnige, warme, droge, winderige omstandigheden produceren hogere verdampingssnelheden.
Naarmate het water verdampt, wordt het glas water lichter en lichter. Een digitale weegschaal laat zien dat het . 0001 gram water per seconde verliest. Met dat tempo duurt het ongeveer 16 minuten voordat een enkele druppel verdampt.