Wifi is gevoelig voor verstoringen. Bepaalde materialen in huis, zoals metaal, beton en glas beïnvloeden het wifi-signaal. Net als andere wifi-netwerken, zoals die van je buren en sommige 'slimme apparaten'.
De problemen van draadloos internet kunnen een aantal oorzaken hebben. De meest voorkomende is dat er andere draadloze apparaten op dezelfde lijn als de WiFi verbinding zitten. Bijvoorbeeld de draadloze router van de overburen. De tweede reden is vaak de isolatie in de muren en vloeren.
Wifi is een vorm van draadloos internet met een bereik tot ongeveer 35 meter. Het bereik en de snelheid van de verbinding is afhankelijk van de apparatuur en bijvoorbeeld hoeveel verdiepingen of muren er tussen het modem en het ontvangende apparaat zitten. Een slechte Wifi verbinding kan verschillende oorzaken hebben.
Via het stroomnet
Wil je geen netwerkkabel naar je zolder trekken? Een powerline adapter verstuurt het internetsignaal via het stroomnet van je huis naar de zolder. Zo is het internetsignaal ook snel en stabiel. Je sluit één powerline adapter aan bij je router en steekt de tweede op zolder in het stopcontact.
Plaats de versterkers niet tussen of vlakbij andere wifi-apparaten, zoals een muziekbox of de tv. Ook metaal of waterleidingen kunnen het signaal verstoren. Zet dan een wifi-versterker voor het raam of in de schuur of garage. Sluit deze versterker aan met een internetkabel.
De router is niet het enige apparaat dat via radiogolven signalen verstuurt. Als er te veel toestellen in de buurt zijn die op dezelfde frequentie een signaal proberen uit te sturen, kan dit zorgen voor een verstoring. Het netwerk van de buren, een wifi-modem óf een versterker kan het internetsignaal dus ook verstoren.
De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Gebruik de originele kabel. Zet het modem zo hoog mogelijk, maar houd 30 cm afstand van een betonnen plafond. Zorg dat het stevig staat of ophangt.
Een WiFi versterker wordt ook wel een wifi repeater genoemd. Met behulp van een WiFi versterker kunt u uw WiFi signaal vergroten. De WiFi versterker pikt uw bestaande draadloze netwerk signaal op en zendt dit opnieuw uit.
Een access point is een netwerkapparaat waarmee je een extra wifi punt creëert. Het is ook mogelijk om je nieuwe router op deze manier te configureren.Zo dient je router als een krachtige wifi versterker, die je bijvoorbeeld op de slaapkamer of zelfs op zolder plaatst.
Het heeft namelijk dezelfde antennes en zend op dezelfde sterkte uit. Daarom is het bereik van een wifi versterker ongeveer gelijk aan de afstand die de wifi router hierboven biedt: gemiddeld 8 meter (en in een nieuwbouwhuis 5 meter).
Zo werkt internet via het stopcontact.
De eerste adapter steek je in een stopcontact in de buurt van je router.Deze powerline adapter vangt het wifisignaal op en zet dat om naar een internetsignaal. Het stroomnet bij je thuis verstuurt dat signaal naar een stopcontact waarin een andere powerline adapter zit.
Met de TP-link Archer AX6000 haal je een absolute topper in huis. Deze router is vooral geschikt voor huishoudens met veel WiFi-apparatuur. Heb jeeen groot gezin met veel smartphones, tablets en laptops die verbonden zijn via WiFi, dan is dit de beste router met hoog zendvermogen om in huis te halen.
Ja, uw wifiprovider (ook wel internet service provider (ISP) genoemd) kan zien wat u zoekt en welke sites u bezoekt, zelfs als u in de incognitomodus bent. De eigenaar van de router kan ook in de routerlogboeken zien wat u zoekt.
In sommige gevallen kan één wifi-versterker voldoende zijn om de dekking van uw draadloze netwerk uit te breiden. In andere gevallen kan het nodig zijn om meerdere versterkers te plaatsen. Het is dus niet echt te zeggen hoeveel wifi-versterkers u nodig heeft.
Mogelijke oorzaken zijn drukte op het wifi-kanaal en andere apparaten die wifi verstoren. Vooral in grote huizen, goed geïsoleerde woningen of gebouwen met dikke muren is het wifi-signaal niet altijd in alle kamers goed. Een wifi-signaal kan namelijk niet gemakkelijk door materialen als beton heen.
WiFi en beton gaan niet goed samen. Beton is een van de meest massieve bouwmaterialen met een hoge dichtheid. Dit maakt het voor een WiFi-signaal lastig om door betonnen muren en vloeren heen te dringen, vooral als er ook nog gewapend beton aanwezig is.
Betreft storing kunnen wifi apparaten elkaar storen, maar ook wifi en Bluetooth kan zorgen voor storing bij elkaar. Om diverse redenen zal echter Bluetooth eerder zorgen voor storing bij Wifi dan andersom.