Je kan de hele zwangerschap door blijven wandelen op je eigen tempo.
Bewegen aan matige intensiteit: minstens 150 minuten per week. Dat kan je mooi spreiden over de 7 dagen. Bijvoorbeeld: minimum 5 dagen per week 30 minuten elektrisch fietsen of wandelen aan een goed tempo, of zwemmen.
Richtlijnen adviseren zwangere vrouwen om matig actief te blijven, minstens een halfuur per dag, en hierbij sporten met een hoge impact (bijv. paardrijden) te vermijden. Ook intensief lopen wordt als hoge-impactsport beschouwd.
Niet diep buigen of strekken in de gewrichten zoals knieën of heupen. Voorzichtig met high-impactbewegingen zoals joggen en jumping-jacks. Vermijd springen en schokkende bewegingen.Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen.
Wandelen vermindert het risico op zwangerschapsdiabetes en een hoge bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor sterkere hart- en bloedvaten, wat nodig is omdat je bloedvolume aanzienlijk toeneemt tijdens de zwangerschap.
Sporten en bewegen verbetert je conditie als aanstaande moeder. Ook word je er sterker van en dat komt tijdens en na de bevalling goed van pas. Bovendien kun je er het risico op zwangerschapskwalen als spataderen, zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging mee verkleinen.
Doe geen high impact training meer tijdens de zwangerschap. Je kunt hierbij denken aan hardlopen, touwtje springen en bijvoorbeeld box jumps. Tijdens de zwangerschap zijn er hormonen actief zoals relaxine die zorgen voor verweking van banden, pezen en bindweefsel.
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
Zoals pilates, yoga, bootcamp of fitness.Zo'n 2 à 3 keer in de week is voldoende om fit te blijven tijdens de zwangerschap en om je spieren in conditie te houden. Flink doorwandelen, fietsen of zwemmen is natuurlijk ook prima. Als de hartslag maar tijdelijk omhoog gaat terwijl je nog kunt blijven praten.”
Over het algemeen raden we een dertigtal minuten matig-intensieve lichaamsbeweging aan. Neem wel geen onverantwoorde risico's. Houd uw spierkracht en inspanningsvermogen dus zeker bij, maar ga deze zeker niet versterken. Ook na de zwangerschap blijft een sportieve aanpak aan te raden.
Na online research en navraag bij mijn verloskundige kwam ik erachter dat fietsen bij uitstek een sport is om te blijven doen als je zwanger bent. Dit omdat er bij fietsen relatief weinig druk op je gewrichten komt en je lichaam minder belast wordt dan bij veel andere sporten (zoals hardlopen).
Probeer iedere wandeling bijvoorbeeld 2 minuten langer te maken. Ga dus niet van 5 in één keer naar 20 minuten. Vergeet niet dat je ook pauzes kunt nemen. Zo kun je best 15 minuten wandelen, lekker ergens koffie drinken en weer 15 minuten terug wandelen.
Ook tijdens de zwangerschap brengt overgewicht extra risico's met zich mee. Afvallen en niet teveel aankomen tijdens de zwangerschap zijn daarom heel belangrijk. Overgewicht kan de hormoonhuishouding veranderen. Daardoor kan de menstruatie onregelmatig worden of zelfs helemaal weg blijven.
Bewegingen die min of meer rechtlijnig verlopen zijngeschikter dan bochtige sporten, maar sommige dansvormen kunnen ook nog,net als een rustig partijtje tennis, dubbeltennis, badminton, tafeltennis of padel.
Jouw gewicht is duidelijk te hoog, het is wenselijk dat je tijdens de zwangerschap minimaal 6 kilo aankomt, liefst niet veel meer. Je hoeft je geen zorgen te maken als je de eerste maanden van de zwangerschap door misselijkheid een enkele kilo afvalt. Jouw kindje komt niets tekort.
Vanaf de dertigste zwangerschapsweek mag een werkneemster maximaal vijf keer per dag maximaal vijf kilo tillen. Tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap mag een werkneemster maximaal één keer per uur bukken, hurken, knielen of staande voetpedalen bedienen.
Zwanger en gevallen in het eerste trimester
Het vruchtwater om hem/haar heen zorgt voor een veilige buffer. Een klein stootje moet dus kunnen. Raak dus niet meteen in paniek als je met je buik ergens tegenaan stoot, er is dan waarschijnlijk niets aan de hand.
Als je zwanger bent, kan het soms lastig zijn om een manier van bewegen te vinden die goed is voor jouw lichaam, maar ook veilig voor jou en je baby. Zwemmen is dan de perfecte oplossing!Het heeft een lage impact op je gewrichten en je traint je hele lichaam zonder overmatig druk uit te oefenen.
In de eerste drie maanden na de bevalling moet je bekkenbodem nog herstellen, vandaar dat je dan beter low-impact oefeningen kunt doen. Begin je te vroeg met springen en rennen, dan loop je het risico dat de bekkenbodem niet goed herstelt, waardoor (blijvende) klachten zoals bijvoorbeeld incontinentie kan optreden.
Van beweging is het misschien wel het meest bekend dat het weeën opwekt aan het einde van de zwangerschap. Maar is het ook echt waar? Het kan natuurlijk ook altijd om toeval gaan. Maar je kunt altijd proberen een rondje te gaan lopen of fietsen om zo de bevalling op te wekken, de zwaartekracht zou de rest doen!
Met een dieet en krachttraining kun je de slappe huid voorkomen of verminderen. Door gezond en gevarieerd te eten kunnen de conditie en de spierdefinitie verbeteren. Voldoende voedingsstoffen en vocht zijn hierbij van groot belang. Het is belangrijk om kosten te beperken, wat betreft voeding.
Hoeveel val je af na de bevalling? De 10 tot 14 kilo die je bent aangekomen tijdens je zwangerschap ben je niet zomaar weer kwijt. Direct na de geboorte ben je ongeveer de helft meteen kwijt. Je kind, het vruchtwater en de placenta wegen samen zo'n 6 tot 7 kilo.
Het derde trimester van je zwangerschap (27 weken – bevalling) De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten.