Het stopcontact moet minimaal 60 cm van een natte zone (douche, bad en wasbak) verwijderd zijn en minimaal 25 cm van vloeroppervlak.
Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
Voorzie een ingebouwd stopcontact op 40 cm hoogte in de spoelbakkast of in de kast er naast. De afvoer van de vaatwasser kan aangesloten worden op de sifon van de spoelbak. Plaats geen buizen, kabels of stopcontacten achter een vaatwasser of wasmachine!
Ruimtes zoals de badkamer en waskamer zijn dat wel. Volgens de AREI voorschriften moeten de stopcontacten in vochtige ruimtes op minimaal 25 cm hoogte geplaatst worden. Voor andere ruimtes volstaat 15 cm.
Minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact
Water en elektra gaan uiteraard niet samen, daarom zijn er vereisten waar het aan moet voldoen om een stopcontact te plaatsen. Te beginnen bij de wastafel, houdt minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact.
AREI is duidelijk: indien ze in een droge ruimte geplaatst worden: minimum 15cm boven de vloer, indien ze in een natte ruimte geplaatst worden (bvb wasplaats/badkamer), minimum 20 cm boven de vloer.
Plaats je de stopcontacten boven het aanrecht in je keuken? Dan ben je niet gebonden aan specifieke verplichtingen omtrent de hoogte van de stopcontacten. Vaak worden ze daarom op dezelfde hoogte geplaatst als de schakelaars. Hier bedraagt de inbouwhoogte doorgaans 1,1 m.
Hoogte stopcontact badkamermeubel
Hou 10 cm ruimte tussen het stopcontact en de bovenkant van de wastafel - tenzij je een opzetkom hebt, dan is het 10 cm boven het wastafelblad. Daarnaast wordt aangeraden minimaal op 60 cm afstand tussen stopcontact en kraan te bewaren.
Op meer dan 60 cm van de douche of het bad kunt u een stopcontact installeren in uw badkamer. De afstand tussen het stopcontact en de wastafel moet idealiter eveneens 60 cm zijn.
Stopcontacten en lichtschakelaars moeten op een hoogte van ca. 115 cm of als verdeeldoos 30 cm boven de vloer en onder het plafond gemonteerd worden. Afwijkingen tot 15 cm zijn daarbij echter heel normaal. In barrièrevrije ruimten is de installatiehoogte eventueel lager.
Wanneer je een rechte keuken, L-keuken, hoekkeuken of U-keuken hebt, grenst het keukenblok vrijwel altijd tegen een muur. Het is dan een logische keuze om de stopcontacten in de wand boven het werkblad te verwerken. De meest gangbare en voordelige optie zijn stopcontacten in de vorm van wandcontactdozen.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Plaats stopcontacten niet lager dan 30 cm boven de vloer. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen mogelijk. Met die 30 centimer heb je eigenlijk direct de ideale hoogte van een stopcontact te pakken. Zolang de afstand van de onderkant naar de bovenkant van de plint maar maximaal 25 centimeter is.
Regels plaatsing stopcontact badkamer
Het stopcontact moet geaard zijn. Het stopcontact moet minimaal 60 cm van een natte zone (douche, bad en wasbak) verwijderd zijn en minimaal 25 cm van vloeroppervlak.
Is uw plafond boven zone 1 hoger dan 225cm (gemeten vanaf de bodem van het bad of de douchebak), dan valt dit ook onder zone 2. Zone 3: Is vanaf een afstand van minimaal 0,6 meter van een bad of douchebak.
Aantal stopcontacten badkamer
Plaats een dubbel stopcontact aan elke zijde van de wastafel. Eén of twee extra stopcontacten in de muur kunnen zeker geen kwaad.
In de basis mag u enkel lichtpunten en stopcontacten in de badkamer in zone 3 plaatsen. Dit is de zone die begint op 60 centimeter van een bad of douche en doorloopt tot maximaal drie meter rond deze elementen. In andere zones mag u elektra aansluiten, maar dient u te voldoen aan zeer strenge eisen.
Stopcontacten e d worden tegenwoordig inderdaad veel op 20 a 30 cm hoogte geplaatst. Omdat de hindelijke kabels van tv radio en dergelijke niet meer in het zicht zitten. Wel is het belangrijk om bij de lichtschakelaar een stopcontact te zetten. Anders moet je voor het stofzuigen bukken om de stekker er in te doen.
Wat zegt het reglement? Net als schakelaars zijn stopcontacten verboden in volumes 0 en 1. Je moet ze dus voorzien in volumes 2 en 3, zonder specifieke beschermingsgraad (IPXX), maar wel aangesloten op een differentieelschakelaar van 10 mA. Bovendien moeten de stopcontacten gevoed worden op lage spanning.
De standaardhoogte voor de bovenkant van een wastafel is 80 centimeter, ongeveer zo hoog als een keukentafel. Aangezien we in Nederland langer zijn dan gemiddeld, zal de praktische hoogte dan ook wat hoger zijn dan de advieshoogte. In praktijk zal de bovenkant van de wastafel op 90 centimeter uitkomen.
Wij raden aan om de bovenkant van de wastafel of waskom op een hoogte van 80 tot 95 cm te hangen. Zo maakt u prettig gebruik van uw badkamermeubel. Omdat een waskom op een blad wordt geplaatst, dient het blad of het badkamermeubel lager te hangen dan wanneer u kiest voor een wastafel.
Over het algemeen wordt gesteld dat 90-105cm een fijne werkhoogte is voor je handen. Op deze hoogte hoef je niet gebogen te staan, wat voor rugklachten kan zorgen. Deze hoogte kun je dus als leidraad gebruiken voor het bepalen van de juiste hoogte van je kraan.
De keuken, badkamer en toilet zijn de 3 meest voorkomende natte ruimtes in ons huis. Natte ruimtes wil zeggen ruimtes met een groter risico op overmatige hoeveelheden vocht in de ruimte. In deze ruimtes is ventileren nog belangrijker.
In de slaapkamers voorzie je best minimaal 4 stopcontacten. Maar 4 stopcontacten is vaak nog weinig. Reken daarom op ongeveer 3 stopcontacten per bedzijde. Som de toestellen maar eens op die doorgaans langs het bed staan of liggen: gsm-laders, nachtlampje, misschien nog een wekkerradio, ...
Lichtschakelaars of lichtknopjes moeten op voorspelbare, logische plaatsen zitten. Vaak is dat langs de deur, aan de zijde waar de deur open gaat, op ellebooghoogte.