− Draai de katheter helemaal rond (360 graden) om de lengteas in de insteekopening, zowel linksom als rechtsom. − Schuif het huidplaatje terug in de oorspronkelijke stand. Schoon en droog De huid rond de insteekopening en het huidplaatje moeten elke dag schoongemaakt worden met lauw water.
'Draaien en Dompelen'
Dompelen: schuif 2 maal per week het fixatieplaatje van de buikwand af en duwt u de sonde vijf centimeter in de maag en terug. Hierna het fixatieplaatje weer strak zetten, zodat er net een muntje tussen het plaatje en de buikhuid kan.
Pak de sonde tussen duim en wijsvinger vast en duw hem twee tot drie centimeter naar binnen. Dit noemen we dompelen. Heeft u een PEG-sonde dan draait u de sonde helemaal rond. Heeft u een PEG(J)-sonde dan mag u deze niet ronddraaien.
Door de PEG-sonde te draaien en dompelen voorkomt u dat het plaatje aan de binnenkant vastgroeit in de maagwand. Dit moet dagelijks gebeuren. Deze handelingen kunt u het beste uitvoeren tijdens of na het schoonmaken van de PEG-sonde. U neemt de sonde tussen duim en wijsvinger en draait deze 360 graden rond.
De verzorging van de button is gelijk aan die van de MIC PEG-sonde (zoals beschreven in hoofdstuk 3 van dit PID). De button kan echter niet gedompeld worden. Dagelijks draaien is voldoende. Eenmaal per week moet een balloncontrole uitgevoerd worden.
Op de katheter staat het volume van het ballonnetje aangegeven, bijv. '5-15 ml'. Vul de ballon met zo weinig mogelijk vloeistof (ongeveer 6 – 10 ml). Een te volle ballon geeft blaaskrampen, maar door te weinig vulling kan de katheter uit de blaas glijden.
j Blaas de fixatieballon op met de 5 ml (of hoeveelheid volgens voorschrift) water. k Verwijder de injectiespuit van het ventiel. l Trek voorzichtig aan de PEG om te controleren of deze goed gefixeerd is.
Door de PEG wordt een dunne sonde (de PEG-J) geplaatst. Doordat de PEG-J onder uw kleding zit, ziet niemand dat u een sonde draagt. PEJ staat voor Percutane Endoscopische Jejunostomie. Dit is een sonde die endoscopisch via de buikwand direct in het jejunum wordt gelegd.
Het doorspoelen is belangrijk om verstoppingen te voorkomen. U moet de sonde minimaal 4 tot 6 keer per dag doorspoelen met 20 cc lauwwarm water. In ieder geval voor en na het toedienen van sondevoeding of het geven van medicijnen.
Een PEG-sonde is een slangetje dat via de buikwand in de maag of de dunne darm ligt. Door dit slangetje kunt u vloeibare voeding of medicijnen krijgen. 'PEG' staat voor 'percutane endoscopische gastrostomie'.
Als de sonde niet meer goed in uw maag ligt, maar bijvoorbeeld in de longen, kan dit ernstige gevolgen hebben. Om dit te voorkomen moet u voor elke handeling die u met de sonde doet het volgende controleren: Zit de pleister op uw neus niet meer goed vastgeplakt?
De sonde mag niet gedraaid worden! De dunnere sonde die door de PEG-sonde heen is gevoerd kan hierdoor namelijk terug krullen naar de maag. Het uiteinde van de sonde kan dan vanuit de darm in de maag terechtkomen.
Door te dompelen en te draaien wordt voorkomen dat het interne fixatieplaatje vastgroeit in de maagwand (burried bumper syndroom). de PEG-katheter kan 360 graden om zijn as draaien, zowel links- als rechtsom.
Sonde schoonmaken en schoonhouden
Spoel de sonde minimaal vier keer per dag goed door met lauwwarm kraanwater of mineraalwater zonder koolzuur met behulp van een 20 ml injectiespuit. Gebruik elke 24 uur een nieuwe pompset. Gebruik spuiten om door te spoelen niet langer dan 72 uur.
De verpleegkundige zal een kleine hoeveelheid van de opgetrokken vloeistof op het pH-indicatiepapier druppelen. Als de pH-waarde 5,5 of lager is, ligt de sonde op de juiste positie in de maag.
Het is belangrijk de sonde goed open te houden. Om verstopping te voorkomen adviseren wij u het volgende: Spuit de sonde na elke portie sondevoeding door met lauw kraanwater. Spuit tijdens continue voeding de sonde iedere 4 uur per dag door met 20 ml lauw kraanwater.
Dompelen: schuif 2 maal per week het fixatieplaatje van de buikwand af en duwt u de sonde vijf centimeter in de maag en terug. Hierna het fixatieplaatje weer strak zetten, zodat er net een muntje tussen het plaatje en de buikhuid kan.
De Flocare PUR–neus-maagsonde is de meest comfortabele en geschikte oplossing als u voor een korte periode sondevoeding krijgt toegediend. De sonde (dun, buigzaam slangetje) wordt door de neus, via de keel en de slokdarm, naar uw maag of darmen doorgeschoven.
U kunt op deze button een slang aansluiten. Hierdoor kunt u voedsel en water geven aan uw kind. Voordelen: Het belangrijkste voordeel van de Mic-Key ten opzichte van de PEG-katheter is dat er bij de Mic-Key geen slang meer aan de buik van uw kind zit. De Mic-Key zit onder de kleren en is dus niet meteen zichtbaar.
PPS is een afkorting voor Periodiek Parodontaal Screenen. PPS 1 Bij deze score zijn er pockets tot en met 3mm en is het tandvlees voldoende gezond. Er wordt gestreefd naar behandelingen en instructies waarbij deze situatie behouden blijft.
Een MIC-KEY button is een voedingssonde die door de buikwand, via het al bestaande fistel in de maag geplaatst wordt. Deze voedingssonde kan alleen geplaatst worden wanneer uw kind al een PEG -sonde heeft. De MIC-KEY (MIC-KEY is de merknaam) is gemaakt van siliconen.
Een button ziet eruit als een klein plat 'knoopje' op de buik. Het wordt in de maag op zijn plaats gehouden door een met water gevuld ballonnetje. Hierdoor valt de button minder op en is er minder risico op onbedoelde verwijdering. Bij een PEG-sonde is aan de buitenkant altijd een slangetje aanwezig.
De PEG-katheter is een slangetje dat rechtstreeks door uw huid in uw maag ligt. Het uiteinde van de katheter bestaat uit 2 schijfvormige plaatjes. Het eerste plaatje (bumper) zit aan de binnenzijde van uw maagwand en zorgt ervoor dat de katheter er niet uit kan.