De NAVO heeft tot doel de vrijheid en veiligheid van haar lidstaten te garanderen met politieke en militaire middelen.
Een aanval op één
In dat artikel staat dat alle landen te hulp komen, wanneer één land wordt aangevallen. Als Nederland bijvoorbeeld wordt binnengevallen door een vijand, dan moeten alle andere NAVO-landen komen helpen. Op deze manier staat niemand er alleen voor.
Om lid te kunnen worden van de NAVO, moet een land toestemming hebben van alle bestaande leden. Bovendien mag een land in oorlog niet toetreden.
De betrokken landen stemden hun buitenlands beleid op elkaar af en spraken af om elkaar met diplomatieke en militaire hulp bij te staan wanneer dat nodig was. Na de Koude Oorlog bleef de NAVO bestaan en richtte het zich wereldwijd op het bestrijden van conflicten, zoals in Kosovo of Libië.
Wat is de NAVO? NAVO is de afkorting van de 'Noord-Atlantische Verdragsorganisatie'. In het Engels: North Atlantic Treaty Organization (NATO). Om misverstanden te voorkomen: er is dus geen verschil tussen NAVO en NATO.
De volgende landen van de Europese Unie zijn geen lidstaten van de NAVO: Ierland, Oostenrijk, Zweden, Cyprus en Malta. Oostenrijk wil geen lid worden omdat het land, toen het na inwerkingtreding van het Oostenrijks Staatsverdrag in 1955 weer zelfstandig werd, verklaarde voor eeuwig neutraal te blijven.
#1 Verenigde Staten
De Verenigde Staten heeft het grootste militaire budget wereldwijd en heeft de modernste technologie en wapensystemen. Het leger is goed getraind en heeft een uitgebreid netwerk van bondgenoten. We kunnen dan ook wel zeggen dat de Verenigde Staten het sterkste leger ter wereld heeft.
Als reactie op de aansluiting van West-Duitsland bij het Westen richten communistische landen in Oost-Europa op voorstel van de Sovjet-Unie in 1955 het Warschaupact op. Dit militaire samenwerkingsblok is bedoeld als tegenhanger van de NAVO en om de Oost-Europese landen sterker aan de Sovjet-Unie te binden.
Op 28 maart 2014 hebben de ministers van buitenlandse zaken van de NAVO-lidstaten Stoltenberg per 1 oktober 2014 tot secretaris-generaal van de NAVO benoemd als opvolger van de Deen Anders Fogh Rasmussen.
Sinds 1 oktober 2014 is de voormalige premier van Noorwegen, Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO. Omdat de militaire opperbevelhebber van de NAVO (de "Supreme Allied Commander Europe") traditioneel een Amerikaan is, is de secretaris-generaal van de NAVO tot nu toe iedere keer een Europeaan geweest.
Het samenwerkingsakkoord met Oekraïne zorgt voor makkelijkere handel voor Nederlandse bedrijven. Het draagt ook bij aan meer democratie in Oekraïne. En stabiliteit aan de grenzen van Europa.
Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen.
Bij de oprichting van de NAVO in 1949 maakten België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, IJsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika deel uit van het bondgenootschap.
Ondanks dat Zweden nog geen lid is van de NAVO, neemt het vast een voorschot op het lidmaatschap tijdens een overleg met het Militair Comité van de NAVO in Brussel. 'Zweden is ervan overtuigd dat het lid zal worden van de NAVO op de top in Vilnius over twee maanden', zegt Europacorrespondent Stefan de Vries.
De NAVO is in 1949 opgericht om de Westerse democratieën tegen de toenmalige dreiging van de Sovjet-Unie te beschermen. In essentie is de NAVO een bondgenootschap van politieke democratieën.
Na de inval in Oekraïne steunde een groeiende meerderheid in Finland en Zweden de toetreding tot de NAVO. Op 18 mei 2022 dienden zij samen hun toetredingsaanvragen in bij secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg.
Dat bestaat volgens persbureau Reuters onder meer uit 650 tanks.
'De ministers van Defensie zeggen dat te begrijpen, maar er zijn volgens hen in totaal 2300 tanks, verdeeld over 13 landen in Europa.
Na de Tweede Wereldoorlog komen Amerika en de Sovjetunie lijnrecht tegenover elkaar te staan. Er ontstaat een botsing tussen het Amerikaanse kapitalisme en het Russische communisme. De spanningen lopen op en leiden tot de Koude Oorlog.
In 1989 viel de Berlijnse Muur en werd Duitsland verenigd. In allerlei andere Europese landen verdwenen de communistische regimes. In 1991 hield de SU officieel op te bestaan en was de Koude Oorlog ten einde. De Verenigde Staten werd hierdoor de enige echte wereldmacht.
De Praagse Lente (Pražské jaro) is de naam die men geeft aan de periode in de Tsjecho-Slowaakse geschiedenis van januari 1968 tot 21 augustus 1968, toen Alexander Dubček het communistische Tsjecho-Slowakije een meer gematigde koers uitstuurde.
Global Firepower brengt jaarlijks een lijst uit van krachtigste legers ter wereld. Amerika, Rusland en China staan in de top 3. Suriname staat op een na onderaan.
De Amerikaanse luchtmacht is de technologisch meest geavanceerde luchtmacht ter wereld.
Het Nederlandse leger heeft niet genoeg personeel, er is niet geoefend er zijn onvoldoende voorraden en maar de helft van het materieel is inzetbaar. Hierdoor is defensie niet in staat om de belangrijkste hoofdtaak, de bescherming van het eigen grondgebied, uit te voeren.