Omdat je de geleerde zwemslagen niet bent vergeten, is het heel goed mogelijk om zelf aan de slag te gaan met zwemmen. Net als het opbouwen van de conditie, moet je het zwemmen ook weer leren beheersen.
Het is heel verschillend hoe lang kinderen erover doen om alle diploma's te halen. De meeste kinderen doen er één tot anderhalf jaar over om diploma A te halen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak je kind zwemles heeft. Sommige zwembaden bieden stoomcursussen aan in een schoolvakantie.
Op basis van verschillende statistieken (Zwemfed, 2021) zien we dat kinderen jonger dan 5 jaar gemiddeld zo'n 20 lessen nodig hebben om STAP 1 helemaal af te ronden, terwijl kinderen ouder dan 5 jaar daar gemiddeld maar 10 lessen voor nodig hebben.
Als vuistregel kun je aanhouden dat een gemiddeld kind (die 1x per week zwemt) iets meer dan een jaar doet over het behalen van zijn zwemdiploma A. Hierbij wordt er dan vanuit gegaan dat er in vakanties geen zwemlessen worden gegeven en ongeveer 45 tot 60 minuten zwemles heeft per keer.
Zwemmen is heel gezond; het stimuleert je fysieke én mentale gezondheid. Elk baantje dat je trekt telt, maar je lichaam profiteert het meest van zwemmen als je 3 keer per week minstens 30 minuten in het water ligt.
Uitgangspunt voor het gemiddelde kind om diploma A te halen is een lesduur van in totaal 48 klokuren. Voor diploma B staan nog eens 12 klokuren, en voor C nog 12 klokuren. Er zijn grote verschillen tussen kinderen in Nederland. De totale duur hangt deels af van kenmerken van de kinderen.
De kosten van een zwemles zijn per zwembad verschillend en het loont dan ook om verschillende zwemlesaanbieders met elkaar te vergelijken. Gemiddeld betaal je voor 1 keer per week zwemmen tussen de € 35,- en de € 70,- per maand.
Wat vooral erg goed helpt, is het oefenen van het drijven. Kinderen leren drijven als een zeester door op de rug de armen en benen te spreiden, de buik naar boven te duwen, naar het plafond kijken en de oren onder water te houden. Op de buik doen ze dit juist andersom met het gezicht onder water.
Een richtlijn voor het behalen van het A-diploma (van het Zwem-ABC) is dat een kind (gemiddeld) tussen de 40 en 50 uur nodig heeft. Die uren kun je op verschillende manieren verdelen. De meeste zwembaden bieden als basis één keer zwemles van 45 -60 minuten per week aan.
Het is een intensieve vorm van bewegen waarbij je hart flink op dreef is en waarbij alle spieren meedoen. Een workout voor het hele lichaam. Maar zwemmen heeft meer - verrassende - voordelen. Zwemmen is een van de minst blessuregevoelige sporten.
Gemiddelde zwemsnelheid schoolslag
Er zijn verschillende oefeningen om je snelheid bij deze slag te verbeteren. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens de slag een keer de armen bewegen en in de tussentijd 2 keer krachtig de beenslag maken. Wat ook een verbetering in snelheid kan geven is het goed afronden van de trapbeweging.
De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is viereneenhalf tot vijf jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind vier of zelfs drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen.
De vergoedingen die de regelingen op gemeenteniveau bieden, lopen uiteen. Bijna een derde (29 procent) biedt een volledige vergoeding voor zwemdiploma A, maar in iets meer gevallen (32 procent) is alleen een financiële vergoeding tot een bepaald bedrag beschikbaar.
Gaat u op verwijzing van uw arts naar hydrotherapie (therapeutisch zwemmen) of yogazwemmen onder begeleiding, dan zijn de reiskosten hiervoor wel aftrekbaar.
3 procent van de 11-16-jarigen in Nederland heeft geen zwemdiploma. De overige 97 procent heeft minimaal het A-diploma.
Geen zwemdiploma heeft grote en gevaarlijke gevolgen
Op vakantie gaan kunnen we niet betalen. Dus je zal ons niet een week of meer aan de kust zien zitten. Maar we gaan weleens een dagje naar een meer of strand met een volgepakte tas.
Zwemdiploma niet verplicht
In Nederland is het op dit moment niet verplicht een zwemdiploma te hebben. Het hebben van een zwemdiploma is in zwembaden ook niet verplicht. Doorgaans geldt wel de regel dat kinderen slechts onder begeleiding van een 'geoefende zwemmer' van 18 jaar of ouder het bad mogen bezoeken.
Met zwemmen train je alle grote spiergroepen, wat vrij uniek is en je maar bij een paar sporten ziet! Je versterkt vooral je rug en armen en krijgt hier dus op den duur een bredere rug van. Als je regelmatig zwemt, worden je spieren niet persé breder, maar juist krachtiger.
Zwemmen én wandelen? [een gouden combinatie]
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
De borstcrawl wordt vaak gezwommen als “vrije slag” omdat het de snelste manier van zwemmen van de zwemslagen is. Maar als er in een wedstrijd “vrije slag” staat mag je ook schoolslag, vlinderslag of rugslag zwemmen.
Alleen een diploma A is volgens experts tegenwoordig niet voldoende voor kinderen om zich te kunnen redden in moderne zwembaden. Je moet het A-diploma zien als de eerste stap naar het volledige ABC-diploma. Bij A is de basis gelegd van alle zwemslagen, maar deze moeten nog verder geconditioneerd worden.