In Duitsland is het niet verplicht om een fietshelm te dragen op de fiets.
Nee. In Duitsland is een fietshelm niet verplicht. Niet voor volwassenen en ook niet voor kinderen. Wel raadt de Duitse overheid met name kinderen aan om een helm te dragen wanneer ze de weg op gaan.
In Europa is het dragen van een fietshelm op dit moment verplicht in Finland (iedereen overal), Spanje (buiten de bebouwde kom), Tsjechië (kinderen < 16 jaar), IJsland (kinderen < 15 jaar) en Zweden (kinderen < 15 jaar).
Duitsland. Duitsland staat misschien nog bekend als een land waar iedereen een helm op moet, dat is niet zo. Helmen zijn alleen verplicht voor racefietsers en mountainbikers én mensen op een snelle speed-pedelec. Wel adviseert de Duitse overheid iedereen, maar vooral kinderen een helm op te zetten.
Voor volwassenen is de fietshelm verplicht in Finland en Spanje, maar alleen buiten de bebouwde kom. In Zwitserland is een fietshelm plicht boven snelheden van 20 km / uur. Wel is in veel landen de fietshelm verplicht voor kinderen.
Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers omlaag gaat.
Het is in Duitsland niet verplicht om een snowboard- of skihelm te dragen tijdens het skiën of boarden. Ook een fietshelm is niet verplicht. Dat geldt voor kinderen en volwassenen. Dus als je de pistes van Winterberg of Willingen op gaat, hoef je niet per se een helm op te zetten.
Een gewone elektrische fiets biedt trapondersteuning tot 25 km per uur. Bij de speed-pedelec ligt de grens op 45 km per uur en daarom moet de fiets verzekerd zijn en de berijder een helm dragen. Omdat die hogere snelheid extra eisen stelt aan een fiets, zijn speed-pedelecs behoorlijk aan de prijs.
Het risico op hoofdletsels is in het stedelijk verkeer niet groter voor fietsers dan voor automobilisten of voetgangers. Een Britse studie toont aan dat zowel fietsers als voetgangers bij een ongeval 30% kans lopen op een hoofdletsel. Het verplichten van een helm kan fietsen (onterecht) een gevaarlijk imago opzadelen.
Naast een bromfiets- of motorfietshelm is ook een helm toegestaan die is goedgekeurd voor speed-pedelecs, de snelle e-bikes die maximaal 45 km/u mogen. De speed-pedelec-helmen zijn lichter en ventileren beter.
Komt er een helmplicht? Momenteel geldt er geen helmplicht voor de elektrische fiets in Nederland. Voor Speed Pedelecs (45km p/u) geldt wel al een helmplicht. Per 1 januari 2023 wordt een helm op de snorfiets verplicht.
In Nederland is het niet verplicht om een fietshelm te dragen als u een pleziertochtje maakt. Toch zijn er steeds meer mensen die bij sportieve fietstochten of op de e-bike een helm gebruiken. Bij wielerwedstrijden en bij veel toertochten is een fietshelm wel verplicht.
Bewaar hem ook niet in de volle zon, zonlicht tast namelijk het materiaal aan. En laat hem niet vallen en zorg dat hij niet ergens hard tegenaanstoot.
Veelvuldig van rijstrook wisselen op een drukke weg leidt tot risico's en volgens de Duitse wetgever is het in dat geval beter om in het midden te blijven.
Reacties. In principe geldt op de autobahn (autosnelweg) in Duitsland geen maximumsnelheid geldt. Wel geldt een adviessnelheid van 130 km/u. Als je deze overschrijdt, is het niet zo dat je een boete krijgt, maar als je een ongeval veroorzaakt geldt wel vaak een hogere aansprakelijkheid.
De steden zijn er niet op gebouwd, en nieuwbouwwijken krijgen ook maar mondjesmaat de voorzieningen die wij als gewoon ervaren: een breed fietspad, eigen tunnels voor fietsers, eigen stoplichten enz. Ook op het platteland is niet eenvoudig.
Duitsland heeft geen knooppuntennetwerken of een landelijk netwerk van fietsknooppunten, maar er zijn wel ruim 150 fietsroutes uitgezet en goed bewegwijzerd. Verder is Duitsland natuurlijk lekker dichtbij Nederland.
Fietsen langs de Moezel is prachtig! De Moselradweg of Moezel fietsroute bestaat grotendeels uit fietspaden die vlak langs de rivier, of juist midden door de wijngaarden voeren. Het overgrote deel van de route bestaat uit geasfalteerde paden en is makkelijk te fietsen.
De Moezel-Fietspad behoort tot de populairste rivierfietsroutes in Duitsland en vergezelt de Moezel 248 kilometer lang, vanaf het drielandenpunt in Perl tot aan de uitmonding in de Rijn in Koblenz.
Duitsland: skihelm niet verplicht
In Duitsland zijn volwassenen én kinderen niet verplicht om een helm te dragen. De Duitse vereniging voor skileraren en de Duitse skivereniging adviseren wél om er een te dragen.
Een bivakmuts is als muts onder skihelm, maar natuurlijk ook motorhelm te dragen.
Op wintersport behoort een skibril tot de uitrusting en dat is niet voor niets. Het niet dragen van een skibril of een bril die de ogen niet goed genoeg beschermt kan leiden tot hele nare gevolgen.