Verwijderen van oorsmeerHet wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd.
Verwijder alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang. Ga dus niet met het wattenstaafje diep in het oor zitten wroeten. Zo druk je oorsmeer verder weg en komen bacteriën misschien op dunne plekken huid terecht. Dit kan schadelijk zijn, het leidt tot ontstekingen.
"Iedere KNO-arts heeft wel iemand gezien die het wattenstaafje te diep de gehoorgang in duwt, waarbij een wattenstaafje afbreekt of waar een stukje van de wattenpluim bij blijft zitten in het oor." Veel patiënten hebben dat niet direct door. "Dan kan er een infectie ontstaan en dat kan veel schade aanrichten."
Je kunt ook het trommelvlies raken en hiermee kan je gehoor zelfs permanent verslechteren.
Wat te doen als u een oorprop heeft? Een belangrijke optie is om een fysiologisch serum of een specifiek aangepaste ooroplossing te gebruiken die de oorprop verzacht of zelfs oplost. Opgelet: het wordt sterk afgeraden om een vloeistof in een gehoorgang met een geperforeerd trommelvlies te brengen.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Een zoutoplossing is een makkelijke manier om oorsmeer te verwijderen, net zoals glycerine maakt zoutoplossing de oorsmeerprop zachter. Olie is een van de veiligste en meest effectieve middeltjes om je oren mee schoon te maken.
Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt.Daarna merkt u er meestal niets van.U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid. Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden.
Sommige mensen hebben een zwaardere opbouw van oorsmeer. Overtollig oorsmeer kan samengeperst worden, waardoor de gehoorgang geblokkeerd kan worden, met tijdelijk gehoorverlies als gevolg. In dit geval is het bezoeken van een arts noodzakelijk.
Symptomen bij oorkanker
Een klacht die vaak voorkomt bij oorkanker is een loopoor dat niet overgaat. Er komt dan vocht uit het oor, en soms ook een beetje bloed. Andere klachten zijn minder goed horen of oorpijn.
Dat trommelvlies is bij aanraking pijnlijk en kan worden geperforeerd. Wanneer u het wattenstokje zo vasthoud dat u met uw vingertoppen het watje bijna aanraakt, kan er dus eigenlijk nooit iets misgaan, want de wattenstok gaat zo nooit dieper dan 1 centimeter de gehoorgang in.
Een drukgevoel in het oor kan veroorzaakt worden door: een acute middenoorontsteking: het vocht in het middenoor drukt tegen het trommelvlies en geeft een drukgevoel en pijn. een probleem met de buis van Eustachius (vb. door een verkoudheid): deze 'tunnel' verbindt de neusholte met het middenoor.
Hoe kun je het herkennen? Een vreemd voorwerp in de gehoorgang zie je vaak niet zitten, maar het kan best hinderlijk zijn. Je hoort minder goed door de (gedeeltelijke) afsluiting van de gehoorgang, je kan oorpijn of een lokale ontsteking met waterig of etterig verlies hebben.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Overmatige oorsmeerproductie herken je aan: Plotseling verminderd gehoor. Een verstopt gevoel in het oor. Pijn in de (uitwendige) gehoorgang.
Wilt u liever bellen, dat kan ook op werkdagen tussen 8:00 uur – 11:00 uur en tussen 14:00 uur – 16:00 uur. Het uitspuiten van uw oor kunt u het beste voorbereiden door: 3 keer per dag gedurende 2 of 3 dagen een paar druppeltjes slaolie of olijfolie in uw oor.
Je oren schoonmaken met warm water of een zoutoplossing
Het is heel gemakkelijk om tijdens het douchen een warme kleine waterstraal in het gehoorgang te laten lopen. Na een paar minuten zal het lauwe water het oorsmeer zacht maken, zodat het door het buitenoor kan weglopen. Dep je oor vervolgens droog.
Oorsmeer wordt aangemaakt bij de ingang van je oor. Wanneer je een wattenstaafje in je oor duwt, duw je ook het oorsmeer verder naar binnen.Hierdoor heb je een verhoogde kans op een oorprop. Daarnaast kan je met een wattenstaafje in je oor per ongeluk doorschieten.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Het kost moeite om iemand die stil praat, die zich achter je of die zich in een andere ruimte bevindt, te verstaan. Je let op de mond van de spreker om een gesprek gemakkelijker te kunnen volgen. Een gesprek in groep, in een vergadering of een lawaaierige omgeving verloopt te rumoerig om alles te kunnen verstaan.
De intensiteit van tinnitus kan verschillen van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Bij stress bijvoorbeeld kan het oorsuizen luider worden. Ook het geluid kan variëren van een tuut of een piep tot ruis, gesis, gezoem of gebrom.
Sommige mensen horen minder als het trommelvlies gescheurd is. Bij een kleine scheur kan het gehoor normaal blijven.
Hoe lang kan de buis van Eustachius dicht zitten? Hoe lang een verstopte buis van Eustachius duurt, hangt af van de oorzaak. Vaak is de oorzaak een verkoudheid. In dat geval opent de buis van Eustachius zich vanzelf weer als de verkoudheid open is, meestal na zo'n 2 weken.
Oorsmeer verandert van kleur en dichtheid (consistentie) wanneer je ouder wordt. 'Smeuïge´ goudgele droge oorsmeervlokken, gaan van plakkerig bruin oorsmeer naar hard donker (zwart) korrelig oorsmeer.
Wanneer verkoudheid de oorzaak is kunt u een ontzwellende neuspray (xylometazoline) gebruiken die de gezwollen slijmvliezen weer laten slinken zodat uw oor weer open gaat. Denkt u dat er sprake is van een oorsmeerpropje? Bij de huisarts kunt u laten controleren of dit het geval is.