De afstand tussen de openbare weg en uw brievenbus mag niet meer dan tien meter zijn. Is de afstand groter? Dan hoeft PostNL de post niet in uw brievenbus te bezorgen.
De maximale afstand van brievenbus en openbare weg
Postnl hanteert ook een maximale afstand van brievenbussen ten opzichte van de openbare weg. Deze is 10 meter. Denk nou niet om je brievenbus op 14 meter afstand van de straat, vlak naast je voordeur aan de muur te hangen, want Postnl is vrij strikt in deze regel.
De plaats van de brievenbus
Een brievenbus bij een woning moet volgens de wet zo dicht mogelijk aan de openbare weg worden geplaatst. Meestal is dit bij de erfafscheiding. Zo is de brievenbus goed toegankelijk voor de postbezorger en kan je post zo snel mogelijk worden bezorgd.
Dan moet de binnenruimte van de bus een minimale breedte van 27 centimeter hebben. Een gleuf moet minstens 3,2 centimeter hoog en 25 centimeter lang zijn. Voor losse bakken geldt een minimale hoogte van 10 centimeter, een minimale breedte van 25 centimeter en een minimale lengte van 35 centimeter.
Moet er een brievenbus bij mijn huis staan? Het antwoord op deze vraag is ja! Als er geen brievenbus bij huis staat of een gleuf in de deur zit kan er geen post bezorgd worden.
Deze brievenbus is al verkrijgbaar vanaf 39,95 euro! Het groene model is verkrijgbaar mét of zonder slot.
De Nederlandse postcode bestaat uit vier cijfers, een spatie en twee letters. Dit geeft een postcode de vorm: 1234␣AB. De cijfers geven de stad, het dorp, de buurt of wijk aan, de letters zijn specifieker en geven de straat of een deel daarvan aan.
Minimaal 90 x 140 mm. Maximaal 125 x 235 mm. Maximaal 50 g zwaar. Maximaal 5 mm dik.
- Een A3 poster past niet door de brievenbus. Hier wordt altijd 6,95 euro verzendkosten voor gerekend.
Let wel goed op het formaat van de envelop. Deze is minimaal 14 x 9 cm en maximaal 38 x 26,5 cm. de envelop mag niet dikker dan 3,2 cm zijn. Is deze wel dikker, dan past de brief niet door de brievenbus en is het pakketpost. Misschien weegt de envelop meer dan 20 gram.
Kon streekpost tot nu toe achteloos in de linkergleuf van de bus worden gedaan, bij de omgebouwde bus is de rechtergleuf de juiste plaats. Voor 'overige postcodes' geldt precies het omgekeerde. Die verhuizen van de rechter- naar de linkerkant van de brievenbus.
De rand van het gedeelte van de vlakke wegbaan (WBN) dat gereserveerd wordt voor tenminste autoverkeer.
Je post je brief in een rode brievenbus van bpost, of geeft hem af in een Postkantoor of PostPunt.
Op bezorgdagen (dinsdag t/m zaterdag) bezorgen we de post voor 20.00 uur.
Enveloppen die alleen brieven bevatten, vallen nog onder briefpost, maar wanneer je een voorwerp in een envelop stopt, moet je de envelop aanmelden als pakket.
Je plakt binnen Nederland een postzegel met het cijfer 1 op brieven tot en met 20 gram. Het cijfer 2 gebruik je voor brieven vanaf 20 tot en met 50 gram. Voor zwaardere post (350 gr - 2 kg) en/of enveloppen groter dan C4 formaat (32,4 x 22,9 cm) gebruik je de XL-zegel.
Als je bedoelt dat jij een enveloppe ontvangt die niet door de brievenbus past dan zal de postbode aanbellen en de brief afgeven of de postbode vouwt de enveloppe dubbel en propt hem zo in de brievenbus. Er volgens dus geen sancties op.
(1) Het opstellen en publiceren van (technische) specificaties en/of richtlijnen voor producten, processen, methoden of procedures. (2) In overeenstemming brengen met een norm.
Minimaal 90 x 140 mm. Maximaal 125 x 235 mm. Maximaal 50 g zwaar. Maximaal 5 mm dik.
Voor niet-genormaliseerde zendingen gelden onderstaande afmetingsvoorwaarden: Lengte: minimaal 140 mm (met een toegestane afwijking van 2 mm) en maximaal 350 mm Hoogte (dikte): Maximaal 30 mm Als u deze afmetingen overschrijdt, zal deze zending automatisch worden verstuurd als pakket.
Postcodes, Eircode en landcodes
(EN). (EN). een spatie tussen de cijfers en letters; twee spaties tussen de postcode en de plaatsnaam. de postcode wordt voorafgegaan door “SI-”.
Uitzonderingen hierop zijn: de postcode 1060, die aan een aantal straten in Osdorp is toegekend en de postcodes 7610 en 7910, die aan een aantal straten in Almelo en Nieuweroord zijn toegekend. De lettercombinaties 'SS', 'SD' en 'SA' worden niet gebruikt vanwege hun associaties met Nazi-Duitsland.
Een Nederlandse postcode bestaat uit 4 cijfers en 2 letters. De letters verwijzen naar een groep van ongeveer 25 woningen, bedrijfspanden of postbussen.