De allerbeste neus van het dierenrijk is van de olifant. Dat komt door die enorm lange slurf. Neushoorns kunnen ook heel goed ruiken, kijk maar naar die grote neusgaten. Als de wind goed staat, kunnen ze je al op kilometers afstand ruiken.
Daar staat tegenover dat honden een veel betere neus hebben. Honden kunnen, afhankelijk van het ras, ongeveer 1000 tot 10.000 keer beter ruiken dan mensen. Dat is niet zo gek; honden gebruiken om de wereld waar te nemen vooral hun neus, terwijl mensen vooral zicht gebruiken.
De beer is een alleseter: hij eet planten, wortels, paddenstoelen, vruchten, maar ook vis, insecten en kleine zoogdieren. Hij is ook dol op honing, maar dat wist je waarschijnlijk al, nietwaar?!
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
Ten eerste houdt de beer niet echt een winterslaap. Bij beren heet dat winterrust. Beren gaan in de zogenoemde winterrust vanwege hun omvang. Zoogdieren die in winterslaap gaan, zijn echt de hele winter niet te zien.
Bij honden is het reukvermogen bijzonder goed ontwikkeld en beter dan het reukvermogen van katten. Een hond heeft namelijk wel 149 tot 300 miljoen geurreceptoren! Een kat daarentegen heeft 45 tot 80 miljoen geurreceptoren, wat in vergelijking met mensen nog steeds veel meer is.
Om je een idee te geven: mensen hebben ongeveer 10.000 smaakpapillen en een kip heeft er maar 30! Katten volgen in het rijtje met net geen 500 smaakpapillen. Omgekeerd zijn er dieren die extreem veel smaakpapillen hebben. Varkens hebben er 14.000 en koeien zelfs 25.000.
Honden kunnen erg goed ruiken, wel een miljoen keer beter dan de mens! Honden kunnen beter ruiken, omdat ze meer reukcellen hebben. Hoe langer de snuit is, des te beter het reukvermogen. Een hond kan ook rond de 300 keer per minuut inademen, zodat er steeds nieuwe toevoer van verse lucht is.
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer. Een bruine beer zal je misschien aanvallen als ze denkt dat je haar jong bedreigt, maar een ijsbeer ziet een mens als prooi en schat in of hij je kan hebben. Als je een ijsbeer tegenkomt, word je bejaagd."
De beren zijn niet tam, eten hier niet uit vuilnisbakken en zeer schuw.
De grootste stinkers zijn toch wel de wantsen en het lieveheersbeestje. Eerstgenoemde ruikt naar muffe nootjes die te lang in de kast hebben gelegen.
Zoals andere civetkatachtigen heeft ook de binturong geurklieren tussen de anus en het geslachtsorgaan. Hiermee markeren ze bomen en laten ze aan elkaar weten waar ze zijn geweest. De geur die binturongs hierbij afscheiden, ruikt een beetje zoals die van zoete popcorn.
Wat zoogdieren niet kunnen ruiken? "Wanneer zoogdieren zich aanpassen aan het leven in water, degenereert hun reukvermogen meestal. Het belangrijkste voorbeeld zijn de walvisachtigen – walvissen en dolfijnen – waarvan er vele hun reukvermogen hebben verloren.”
Vlinders proeven met hun voeten. De stampvoeters gebruiken hun uitrolbare tong alleen maar om nectar mee op te slurpen.
Terwijl een mens 9000 smaakpapillen heeft en een hond 1500, moet de kat het er met 500 doen. Daarmee kan je kat bitter en zuur in voeding smaken, net als een beetje zout, maar geen zoet. Als een kat iets proeft, komt de informatie over de smaak in het sterk ontwikkelde reukcentrum van haar hersenen terecht.
U kunt uw kat zoetigheid voorschotelen, maar dat wordt niet gewaardeerd. En dat geldt voor nog veel meer soorten, zo blijkt. Onderzoekers bestudeerden de zeeleeuw, de gevlekte hyena, de gestreepte linsang, de pelsrob en de fretkat.
Honden herkennen elkaar dus aan de geur of ze leren elkaar kennen door eens goed onder de staart te ruiken. Door aan elkaar te snuffelen begroeten honden elkaar dus. Laat de honden daarom maar lekker snuffelen aan elkaars achterste. Snuffelen kalmeert, waardoor een ontmoeting rustiger verloopt.
De afgelopen jaren konden honden steeds meer successen op hun conto schrijven. “Even snuffelen aan een geurstaal en ze kunnen een diagnose vellen. Ze merken de geur op van tuberculose, malaria, diabetes, epilepsie, kanker, Parkinson, ... en heel wat virale en bacteriële infecties.
Ze hebben namelijk een soort stofje in hun klieren bij hun pootjes en gezicht dat ze door kopjes proberen af te geven aan ons. Dit zou voor katten een soort friendly smell zijn.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
Van beren wordt onterecht wel gedacht dat ze een winterslaap houden. Het gaat hierbij om een winterrust; de hartslag vertraagt weliswaar, maar de lichaamstemperatuur blijft vrij constant. Een beer kan dan ook gemakkelijk wakker worden gemaakt.
Een beer kan wel 100 dagen in winterslaap doorbrengen. Als een mens zo lang in bed zou blijven liggen, wordt het bloed stroperig en ontstaan er bloedpropjes.