Topprestaties voor paarden zijn wedstrijden waarin zij 160 kilometer afleggen. De snelste paarden hebben op deze afstand een snelheid van 24 km per uur. Paarden kunnen dus niet alleen sneller maar ook langer hard lopen. Alle pony's en paarden hebben in ieder geval drie gangen, stap, draf en galop.
Wilde paarden, gemiddeld 17,9 km/dag en gedomesticeerde paarden 7,2 km/dag. Gedomesticeerde paarden in een actief stal, 5 tot 10 km/dag.
Verder is het belangrijk om te weten dat een paard, ondanks hun brede zichtveld, een minder scherp beeld heeft dan mensen. Als voorbeeld kunnen mensen 6/6 zien. Dit houdt in dat een persoon met normaal zicht een afstand van ± 6 meter scherp ziet. Bij het zicht van paarden zit dit iets anders, zij zien 6/9 tot 6/18.
De gemiddelde afstand die deze paarden liepen was tussen de 8.1–28.3 km/dag. Sommige paarden verwijderden zich zelfs 55 km vanaf hun waterbron. Sommige paarden liepen 12 uur lang onafgebroken terug naar hun waterbron.
Gemiddeld paard kan 13km met gemak aan.
Rol. Te voet 30-40 km, denk ik. Dat is een hele dag stevig doorlopen. Paarden hebben als topsnelheid volgens mij iets van 50 km/u dus dat kun je zelf uitrekenen.
Paard Mens stap 5 km /uur 4 km /uur wandelen draf (arbeids) 8 km /uur 8 km/uur joggen draf (renbaan) 54 km /uur 43 km /uur sprinten galop (arbeids) 16-27 km /uur galop (renbaan) 63 km /uur Page 5 Afstand Niet alleen snelheid is belangrijk maar ook afstanden.
Een paard in de natuur legt ongeveer vijf tot tien kilometer per dag af tijdens het grazen. Het paard in de natuur heeft langdurige en consistente relaties, een heel sociaal netwerk.
In de natuur moeten paarden vaak aanzienlijke afstanden afleggen om te kunnen drinken. In de literatuur worden afstanden genoemd van zo'n 16 Km (Feist and McCulough 1976). Deze afstand komt nog bij het dagelijkse totaal van 30 Km.
Vaak wordt er aanbevolen om het paard minimaal 2 uur vrije beweging te geven na de training, om het risico op verwonding bij vrije beweging te voorkomen. Het blijkt echter dat paarden beter bewegen als ze vóór de training minimaal 2 uur vrije beweging krijgen en de wil van het paard om te trainen is dan meer aanwezig.
van de Paardenkliniek aan de Universiteit Utrecht kunnen paarden mensen inderdaad herkennen: “Op basis van bijvoorbeeld de stem, de geur of het gezicht kunnen paarden mensen identificeren.
Paarden kunnen dus kleuren onderscheiden, maar minder goed als mensen (die wel alle kegeltjes hebben). Je kunt dit vergelijken met een persoon die kleurenblind is. Een paard kan blauw, geel, wit en grijstinten goed van elkaar onderscheiden, maar rood en groen bijna niet.
In het donker en de schemering kunnen paarden beter zien dan mensen. Het duurt wel langer dan bij een mens voordat de ogen zich aan het donker hebben aangepast. Met een buitenrit in het donker, kan het paard beter de weg vinden dan wij.
Echter, de werk:rust ratio zou 1:1 moeten blijven. Dus na vijf minuten galop moeten vijf minuten stap (of ontspannen draf) volgen. Binnen een segment zouden discipline-specifieke oefeningen moeten worden uitgevoerd. Voor dressuurpaarden zijn oefeningen die focussen op overgangen en verzameling, ideaal.
Continu eten van ruwvoer of gras
In de natuur eet je paard gemiddeld 14 tot 16 uur per dag. De spijsvertering van paarden is daarom ingesteld op het continu eten van een kleine hoeveelheid ruwvoer of gras.
Snelste paard: Het wereldsnelheidsrecord voor paarden werd op 5 februari 1945 door het renpaard Big Racket gelopen. Het gebeurde in Mexico Stad. Met een snelheid van wel 69,62 km per uur brak hij op 4-jarige leeftijd het record!
Paarden kunnen zichzelf herkennen in spiegels en zelfs de meest intelligente paarden kunnen cijfers, kleuren en getallen herkennen. Sommige paarden zijn natuurlijk wel slimmer dan andere paarden. Net zoals bij mensen is nieuwe dingen leren makkelijker dan bij andere. Paarden kunnen de lichaamstaal van mensen lezen.
Het is gebruikelijk om te spreken van het hoofd van een paard. Het paard geldt als een 'edel dier'. Het edele paard heeft geen kop, poten en bek, maar een hoofd, benen en mond. Dat is geen 'taalregel', maar een gewoonte onder paardenliefhebbers die veel anderen hebben overgenomen.
Naast de VS en Rusland zijn andere landen met meer dan een miljoen paarden: China (7,402,450), Mexico (6,260,000), Brazilië (5,787,249), Argentinië (3,655,000), Columbia (2,533,621), Mongolië (2,029,100), Ethiopië (1,655,383) en Kazachstan (1,163,500).
Een groep paarden die samen leven wordt een kudde genoemd. In het wilde leven bijna alle paarden in kuddes omdat dat veiliger is. In een kudde kun je namelijk samen je vijanden in de gaten houden, samen eten, samen drinken en samen slapen. Zo is er altijd wel iemand die een naderend roofdier op tijd opmerkt.
Vroeger werden ze gebruikt als vervoersmiddel en als hulp in de landbouw. Nu worden paarden vooral voor sport en ontspanning gehouden. De oudste voorouders van het paard leefden meer dan 60 miljoen jaar geleden op de vlakten van Noord-Amerika. Dit dier heette de Eohippus en was niet veel groter dan een vos.
Het paard zet af met zijn benen en heeft een zweefmoment waarbij alle hoeven van de grond zijn. Net als bij de draf. Een paard heeft een linker galop als het linksom loopt (het linker voorbeen grijpt voor) en een rechtergalop als het rechtsom loopt (het rechtervoorbeen grijpt voor).
Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer. Om prijzen te vergelijken moet je o.a. rekening houden met de leeftijd van het dier, het opleidingsniveau en het seizoen.
In de moeilijkste klasse springen paarden over sprongen van 1,35 meter. Op internationale wedstrijden zoals de Olympische Spelen staan de sprongen zelfs nog hoger, rond de 1.60 meter.
Het links opstijgen stamt uit de tijd dat het paard in het leger werd gebruikt. De meeste mensen zijn rechtshandig en droegen hun zwaard dus links om het snel te kunnen gebruiken. Wanneer je een zwaard links draagt kun je niet aan de rechterkant van het paard opstijgen: het zwaard zit dan immers in de weg.