Hoe ver is het van de aarde naar de maan?

De Maan is de enige natuurlijke satelliet van de Aarde en is een van de vijf grootste manen van het zonnestelsel. Ze wordt soms aangeduid met haar Latijnse naam Luna. De meeste manen in het zonnestelsel zijn erg klein in verhouding tot de planeet waarom ze heen draaien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe lang duurt het om naar de maan te reizen?

Een reis naar onze ruimtebuur de Maan duurt drie dagen als we traditionele chemische raketten gebruiken. Mars, de planetoïden en de buitenste planeten staan maanden of zelfs jaren ver weg.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op esa.int

Hoe lang duurt de maan om de aarde?

Maar de maan draait ook om haar eigen as. Het grappige is: ze doet hier ook 28 dagen over, precies net zo lang als haar rondje om de aarde! (Is dit toeval? Nee, deze twee draaiingen zijn in de loop der miljoenen jaren op elkaar afgestemd geraakt.)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rug.nl

Hoeveel aardes tussen aarde en maan?

#4 Alle planeten passen precies tussen de aarde en de maan

Bij elkaar is dat iets meer dan 383.000 kilometer. Je houdt dus nog een klein beetje ruimte over, maar het past net. Benieuwd hoe dat eruit zou zien vanaf het aardoppervlak?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Hoe ver is het naar Mars?

Op 30 mei staat Mars ook het dichtst bij de aarde, op een afstand van 'slechts' 75,3 miljoen kilometer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nationalgeographic.nl

Meester Daan - De maan

41 gerelateerde vragen gevonden

Hoe koud is het op de maan?

Op de maan is het altijd heel erg koud

De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op artis.nl

Wat is de verste planeet van de aarde?

De planeet in ons zonnestelsel die het verst weg staat is Neptunus. Als je vanaf de zon reist duurt het heel lang voordat je er bent. Je komt dan eerst langs de zeven andere planeten in ons zonnestelsel. Neptunus is wel 57 keer zo groot als de aarde.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schooltv.nl

Hoe ver weg is een ster?

De aarde bevindt zich op ongeveer 150.000.000 km van de zon. De dichtstbijzijnde ster staat op een afstand van ongeveer 4 lichtjaar, dat is een slordige 40.000.000.000.000 km. Veel nulletjes... het gaat dus over veertigduizend miljard km.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op frankdeboosere.be

Hoe lang duurt de reis naar Mars?

De onderzoekers bevelen een missie aan die niet langer dan vier jaar duurt. Een langere reis zal astronauten namelijk blootstellen aan een te hoge hoeveelheid gevaarlijke straling. Een reis van vier jaar is overigens goed denkbaar: een enkeltje naar Mars duurt ongeveer negen maanden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Wat is de kleinste planeet?

Mercurius is de kleinste planeet in het zonnestelsel. Maar zeker niet de minst interessante! Wat maakt Mercurius uniek? Mercurius is de eerste planeet in ons zonnestelsel en staat dus het dichtst bij onze zon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schooltv.nl

Wat gebeurt er als de maan weg is?

De maan cirkelt om de aarde en de hoge waterstand volgt de beweging van de maan. Als de maan er niet zou zijn, zouden de getijden niet helemaal verdwijnen – omdat de zon ook getijden veroorzaakt – wel zijn de getijden zonder inbreng van de maan tot wel 75 procent minder sterk. De getijden worden dus zwakker.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Wat zit er op de maan?

Waterstof, ammonia en methaan bijvoorbeeld, die gebruikt kunnen worden als brandstof. Er werd ook koolstofmonoxide en koolstofdioxide aangetroffen. Bovendien troffen de onderzoekers een aantal metalen aan in de pluim: natrium, zilver en kwik. De vulling van de maankraters is waarschijnlijk niet op de maan ontstaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nemokennislink.nl

Hoe groot is de ster?

De diameter van sterren kent een nog grotere variatie dan de massa. Zo hebben de kleinste hoofdreekssterren een diameter ongeveer gelijk aan die van Jupiter (143.000 km), terwijl de grootste diameters van sterren miljarden kilometers kunnen bedragen, zoals bij de zogeheten rode hyperreuzen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe lang kan een mens in de ruimte?

"Astronauten blijven nu ongeveer een half jaar in de ruimte. Dat heeft te maken met de houdbaarheid van de Sojoez-capsule. Die moet op een gegeven moment vervangen worden vanwege het slechter worden van de batterijen en de brandstof voor de stuurraketjes."

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op willemwever.kro-ncrv.nl

Hoe vaak is er iemand op de maan geweest?

De Koude Oorlog, politieke wil, inventiviteit, doorzettingsvermogen en de nodige risico's zorgen ervoor dat de mens in juli 1969 voet op de maan zet. Dat we sinds 1972 niet meer op de maan zijn geweest, komt vooral door een gebrek aan politieke wil. De techniek is sinds 1969 enorm vooruitgegaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op npokennis.nl

Hoe ver is Venus van de aarde?

Gemiddeld genomen staat Venus op 1,14 AE van de aarde. Daarmee is het niet onze dichtstbijzijnde buurplaneet. Mars staat meestal nog verder weg. De gemiddelde afstand tussen de aarde en de rode planeet is 1,70 AE.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op newscientist.nl

Wat is de afstand tot de zon?

De astronomische eenheid

De afstand tussen de aarde en de zon is ongeveer honderdvijftig miljoen kilometer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op esa.int

Hoeveel planeten zijn er in totaal?

Vroeger kenden we negen planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Door de beslissing van 24 augustus 2006 van de Internationale Astronomische Unie is Pluto gedegradeerd tot een dwergplaneet en draaien er "officieel" nog maar acht planeten rond de zon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op frankdeboosere.be

Hoe ziet een ster er in het echt uit?

Als het helder is kan je ze goed zien als glinsterende puntjes in het donker, maar we zien maar één van die sterren alleen overdag. Dat is de zon. Heel groot en heel dichtbij. Toch is de zon maar een klein sterretje vergeleken met de andere sterren in het heelal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schooltv.nl

Wat zit er in een ster?

Sterren bestaan voornamelijk uit waterstof en helium en ontstaan in wolken van stof en gas. Een ster ontstaat als er in de wolk een grotere zwaartekracht heerst dan normaal, wat de dichtheid van de elementen geleidelijk vergroot. De grotere dichtheid leidt tot een hogere temperatuur en druk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wibnet.nl

Wat is de koudste planeet?

Uranus bezit de koudste atmosfeer van ons zonnestelsel, nog kouder dan de verder gelegen planeet Neptunus. In de atmosfeer van Uranus zakt de temperatuur tot een minimum van -224 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur bedraagt er -196 graden Celsius.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op alletop10lijstjes.nl

Wat is er na de Melkweg?

Vooruitzicht. Astronomen hebben, met behulp van gegevens afkomstig van de ruimtetelescoop Hubble, berekend dat de Melkweg waarschijnlijk over 4 miljard jaar zich zal samenvoegen met het Andromeda-sterrenstelsel. De zon raakt wellicht uit haar koers, maar dat zal verder geen gevolgen hebben voor het zonnestelsel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat is de grootste planeet in het universum?

En wat is er zo speciaal aan de planeet? Jupiter is de allergrootste planeet in ons zonnestelsel. Hij is vanaf de zon gezien de vijfde planeet. Jupiter is zo groot dat onze aarde er wel 1300 keer in past.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schooltv.nl

Populaire vragen