Indische loopeenden hebben minder behoefte aan een waterplas alhoewel ze een poeltje om te snabbelen wel lekker vinden. Ze eten meer grotere insecten zoals dikke naaktslakken, torren en vliegen en in mindere mate vegetatie. Dat maakt dat je ze, in tegenstelling tot kippen, rustig los in je tuin kan laten lopen.
Ze eten met name slakken, wormen, insecten, kleine kikkers en zelfs baby-muizen gaan er graag in. Als ze dit uit je tuin kunnen halen zal ze je niet veel hoeven bijvoeren en voldoet kippenvoer als bijvoeding. In hoeverre ze het uit je tuin halen merk je aan hoeverre ze hun schaal eten leegeten.
Geef je eenden elke dag wat kippenvoer (graan, gebroken maïs). Afhankelijk van het seizoen vinden ze verder zelf voedsel in de tuin. In de winter moeten ze zeker worden bijgevoerd. Er is onderhoudsvoer voor watervogels.
Loopeenden hebben een redelijk nerveuze aanleg, maar kunnen tam gemaakt worden door kalm met ze om te gaan. Echt tamme loopeenden zullen gezellig achter je aan rennen als je bijvoorbeeld door de tuin loopt. Ze blijven eigenlijk altijd bij elkaar: gaat de ene loopeend links, dan gaat de rest van de groep ook links.
De meeste eenden zijn niet graag alleen, zeker een jonge man, is zonde om alleen te houden. Er zijn voldoende loopeenden te koop voor weinig geld. Eenden zijn eigelijk groepsdieren, behalve in de paar periode leven ze met zijn tweeën.
Een vijver is niet noodzakelijk maar zullen ze zeker op prijs stellen om zo nu en dan hun veren nat te kunnen maken. Loopeenden vragen voor hun bescherming een beschutting tegen extreem weer en roofdieren. Denk hierbij aan een schuurtje of een eendenhok. Je kunt ze voer voor watervogels geven als basis.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is. Eén woerd kan heel goed met een paar eenden gehouden worden. Let wel op dat de woerd apart gezet wordt als de eenden jongen hebben uitgebroed.
Ook eenden verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers eenden. Een goed voorbeeld hiervan is de Ketrop Black Hawk kite.
De loopeend eet van nature niet zoals de wilde eend de hele dag kroos, bodemplantjes en verder alles wat hij tegen komt. Indische loopeenden hebben minder behoefte aan een waterplas alhoewel ze een poeltje om te snabbelen wel lekker vinden.
Mais, sla, erwtjes, appel, banaan en andere groenten en fruit zijn goede opties omdat ze voorzien in vezels, water, en essentiële vitaminen. Het nadeel van vooral fruit maar ook groenten die rijk zijn aan koolhydraten, zoals wortels, is dat ze maag-darmklachten kunnen veroorzaken bij vogels.
Ze eten met name slakken, wormen, insecten, kleine kikkers en zelfs baby-muizen gaan er graag in. Als ze dit uit je tuin kunnen halen zal je ze niet veel hoeven bijvoeren. In hoeverre ze het uit je tuin halen merk je aan hoeverre ze hun schaal eten leegeten.
Oorspronkelijk komt de Indische loopeend uit Indonesië en is daar gedomesticeerd. Deze eenden hebben ook voldoende zwemwater nodig naast een weide om te grazen. Het zijn sterke en vitale dieren, toch hebben ze wel een schuilhokje nodig om beschutting te zoeken bij slecht weer.
Eenden eten alles op, waardoor struiken met bessen het beste vermeden kunnen worden. Planten als vingerhoedskruid, taxus en buxus of gouden regen zijn evenmin goede keuzes, want delen hiervan zijn giftig. Gras en inheemse gewassen daarentegen zijn wel aan te bevelen.
Hun voeding bestaat voornamelijk uit zaden en plantendelen. Met name waterplanten, grassen, erwten en granen staan op het menu. In de winter zijn de wilde eenden aangewezen op plantaardig voedsel. In het voorjaar komt daar meer dierlijk voedsel bij, zoals insecten, schelpdieren, wormen, kikkers en kleine visjes.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
De prijs voor de Indische loopeendjes is vanaf €12,50 , dit hangt van de kleuring af.
Ze groeien echt ongeloofelijk sne, 1/3 gewichtstoename per 48 uur op dit moment. De grootste weegt na 10 dagen 160 gram. Ze hebben het erg naar de zin, maken wel een bende, en het zwemwater moet erg veel ververst worden. Als het ververst is, dan gaan ze echt tekeer in het water.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Dat is jammer, want een vacht kun je aaien. Daar zijn mensen dol op. Als ze een dier met haar zien, steken ze meteen hun handen uit. Lekker aaien!
Reacties. Als het eendenkuiken net uit het ei is gekomen heeft het niet onmiddellijk voer nodig. Het heeft een reserve van zo'n 24 uur.
Indien je een gedeelte van je tuin wilt afschermen van de Indische loopeenden voldoet een hek van 50 cm hoog. Hou er wel rekening mee dat hoewel zij hier niet uit kunnen ándere dieren er wél in kunnen springen of vliegen.
Het is heel onhandig hoor een eend als huisdier; ze worden namelijk nooit zindelijk! Nu zijn het nog grappige kleine kakjes, maar let op: het worden stinkende flatsen in je huis en het grappige gaat daar snel vanaf!
Hoeveel eenden? Eenden zijn groepsdieren en om die reden is het absoluut niet aan te raden en verantwoord om één eend zijn of haar hele leven alleen te houden. Omdat het groepsdieren zijn hebben ze graag het gezelschap van soortgenoten.