Hoeveel heb je geskied? – Check het via Skiline. Om je piste activiteit te meten meld je aan via de website skiline.cc. Voer daar het nummer van je skipas in en je ziet direct welke liften je hebt genomen en hoeveel kilometer je afgelegd hebt.
Gemiddeld aantal kilometers per dag skiën
Uit hun data bleek dat Skiline gebruikers in deze maand gemiddeld 31 kilometer per dag hebben geskied. Het aantal hoogtemeters dat in deze maand werd afgelegd was 5.500 per dag. Dit aantal is in januari meer dan het gemiddelde van het hele vorige seizoen (4.800).
Veel ervaren skiërs halen een gemiddelde snelheid van 40 tot 60 km/u en moeten dus met een veiligheidsafstand van minstens 10 tot 15 meter rekening houden!
Skischolen vinden het vaak fijn als kinderen dan 5 dagen les hebben, maar vaak is er ook een optie voor 3 dagen les. Het grappige is dat juist veel Nederlandse ouders hiervoor kiezen, terwijl ouders uit andere landen eerder gaan voor de hele week.
Kortom, het aantal kilometers dat je op één dag kunt skiën is beperkt, zeker als je ook tijd neemt voor een drankje en een lunch tussendoor. Dan ski je misschien tussen de 20 en 40 kilometer op een dag.
De hoogste snelheid op ski's die ooit is gemeten, is de duizelingwekkende vaart van 254,96 km/h, en het wereldrecord snowboarden staat op 'slechts' 203,28 km/h. In het algemeen gaat skiën sneller dan snowboarden. Het forse verschil komt vooral door de grotere wrijving van het snowboard.
De afdaling is het langste en snelste onderdeel van het alpineskiën. Het hoogteverschil moet tussen de 800 en 1100 meter bij de mannen zijn en tussen de 450 en 800 meter bij de vrouwen. De adrenaline giert door de aderen als de skiërs met snelheden tot wel 161,9 kilometer per uur van de berg af racen.
Veel wintersporters denken dat ze ook zonder les kunnen skiën. Skiën ziet er helemaal niet moeilijk uit en het geld dat wordt bespaard op de skiles, wordt gezien als een mooi extraatje voor de rest van de vakantie. Fout gedacht, want als je voor het eerst gaat skiën of snowboarden, heb je les nodig.
Een ding is zeker: leren skiën is vermoeiend! Zodra je de latten in bedwang kan houden en gecontroleerd de berg af kan, wordt het pas echt leuk. Maar voordat je zover bent, heb je er waarschijnlijk al wel een paar dagen op zitten.
Skiën gaat sneller dan snowboarden
Het brede snowboard heeft meer wrijving en een hogere luchtweerstand. Hierdoor ligt de te behalen topsnelheid op een snowboard 'slechts' rond de 200 km/h. Het snelheidsrecord op ski's staat echter op maar liefst 255 km/u!
Hoogste snelheid. Het wereldrecord speedskiën staat op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd in 2016 gevestigd op de Chabrière-Piste in het Franse skigebied La Forêt Blanche. Hij behaalde de duizelingwekkende snelheid van ruim 254 km/u.
Er kunnen hier snelheden tot 160 km per uur worden behaald. De piste bestaat uit vlakke en steile stukken. Zoals het woord afdaling al zegt, maak je een afdaling van de berg. Er zitten sprongen in het parcours van tot wel 60 meter ver.
De Super Giant Slalom, kortweg Super G, is de op een na snelste vorm van alpineskiën, waarbij de skiërs een parcours in zo kort mogelijke tijd moeten afleggen. Deze discipline wordt sinds 1983 in wereldbekerverband afgewerkt. Sinds 1987 is er een wereldkampioenschap.
Het duurste onderdeel van je reis is wellicht de skipas. Deze heb je nodig om gebruik te kunnen maken van de liften en draag je dus de hele tijd met je mee. In je ski-jas zit meestal op de linkerarm of aan de binnenzijde, ook links een vakje waarin je deze kunt bewaren.
Skiën is een goede workout voor het hele lichaam en versterkt de spieren. Helemaal niet gek dus dat je de eerste dagen last hebt van spierpijn! Wie met een actieve houding skiet krijgt een sterkere core en traint het hele lichaam.
Gemiddeld verbranden mannen (die meestal zwaarder zijn) ongeveer 500 calorieën per uur tijdens het skiën. Vrouwen (die gemiddeld lichter zijn dan mannen) verbranden ongeveer 400 calorieën per uur.
Als je een beginner bent, zoek dan voor het leren skiën een eenvoudig skigebied uit met veel blauwe pistes. Neem de tijd en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Pak een opkikkertje en neem genoeg geld mee voor de skikaart en het proviand, zodat de eerste dag op de piste een volledig succes kan worden.
Met kunstsneeuw zijn bergen snel te besneeuwen. Een laag van circa 20 cm kunstsneeuw op een grashelling maakt deze skibaar. Een paar centimeter sneeuw ernaast en het winterse gevoel is er ook. Wil je echt natuursneeuw kunnen skiën dan is het minimum zeker 30 cm en 50-60 cm ideaal.
1 is de echte beginner, 10 is de expert. De meeste skifabrikanten gebruiken zo'n soort schaal om aan te geven voor welke bandbreedte zij hun ski's hebben bedoeld. Zo kan een fabrikant dus aangeven dat een ski bedoeld is voor niveaus 6 t/m 9. Voor de gevorderde tot bijna expert skiër dus.
Speedskiën is een professionele sport welke in de jaren 60 door de FIS is erkend. Aan de wedstrijden doen sporters uit zo'n vijftien landen mee. Het huidige wereldrecord staat met 254,958 km/u op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd behaald op de snelle piste van Vars, Frankrijk in 2016.
Er worden amper bochten in het parcours getekend, want het gaat echt om jezelf zo snel mogelijk naar beneden storten. Met snelheden tot 125 km/u kan de skiër zich geen foutje veroorloven of hij of zij ligt in de berm.
De hoogste snelheid die ooit gemeten is op een snowboard (Darren Powell) is een voor ons haast onmogelijk haalbare snelheid van 201,9 km/h. Het snelheids-record op ski's staat op naam van Simone Origone. Dit wereldrecord vestigde hij in 2006 in Les Arcs, met een snelheid van 251,4 km/h.