De titel: 'Het bittere kruid', verwijst naar de joodse delicatesse die samen met ongezuurd brood wordt gegeten op sederavond. Ook kan je de titel vergelijken met de moeilijke en bittere tijd die Marga heeft meegemaakt tijdens de oorlog.
De auteur Marga Minco werd geboren op 31 maart 1920 in Ginneken (Noord-Brabant) als Marga Menco, maar door een fout in het geboortenregister wordt ze nu Minco genoemd. Zij schreef het bittere kruid na haar eigen ervaringen en de dingen die ze zelf meemaakte in de Tweede Wereldoorlog.
Het bittere kruid is een waargebeurd verhaal over de Tweede Wereldoorlog.
De titel heeft betrekking op het eten van bittere kruiden wat een Joods gebruik is. Het wordt gegeten op Pesach, de Israëlische paasdagen. Hiermee herdenken zij de bevrijding uit Egypte van de Joden. En daarmee ook de bittere tijden die de joden meemaakten.
Dave woont met zijn vrouw Lotte in Amersfoort, Bettie woont met haar man Hans in Amsterdam, de hoofdpersoon met haar vader en moeder in Breda.
Symboliek: Het bittere kruid hoort bij Pesach en is voedsel dat wordt gegeten ter nagedachtenis aan de tijd dat de Joden slaven waren in Egypte. Het symboliseert het leed dat hen wordt aangedaan.
Århus: Turbine, 2021. Fictie, gebonden. Vert. van Het bittere kruid.
Titelbeschrijving Marga Minco (1968/1957). Het bittere kruid. 's-Gravenhage: Bert Bakker (94 blz.) Genre Het bittere kruid is een oorlogsroman, want het draait om de oorlog.
Stijl. Minco wordt vaak geroemd om 'de uiterste soberheid en zuiverheid van haar stijl', ook omschreven als 'onderkoeld. ' Daarentegen kenmerken de verhalen uit Meneer Frits en andere verhalen uit de vijftiger jaren (1974) zich door 'absurdistische en vaak humorvolle wendingen van een Kafka-esk kaliber.
Het bittere kruid is een menselijk document van een uitzonderlijk gehalte waarin met een maximum aan soberheid de ondergang van een joodse familie tijdens het nazibewind is opgetekend. De roman werd wereldwijd vertaald en unaniem geprezen.
Op 31 maart 2021 wordt aan het pand Prins Hendrikstraat 194 in Breda een plaquette gehangen die erop wijst dat dit het huis is waar Marga Minco op 31 maart 1920 werd geboren.
Alle boeken van Marga Minco (12 boeken). Klanten op paagman.nl zochten Marga...
Bettie: de zus van Marga. Al in het begin van de oorlog wordt ze tijdens in razzia opgepakt in Amsterdam. Tijd Heel duidelijk is het boek er niet over, maar waarschijnlijk begint het boek enkele dagen voor de inval van de Duitsers en eindigt niet lang na de bevrijding.
Minco werd in 1920 geboren in Ginneken bij Breda, waar ze haar jeugd doorbracht als jongste van drie kinderen in een orthodox-joods gezin.
Ryoki Inoue. Ryoki Inoue (1946) is een Braziliaanse schrijver van Japanse en Portugese afkomst. Momenteel is hij volgens Guinness World Records de meest productieve schrijver die nu leeft.
Er staan 67 boeken van deze auteur op BoekMeter.
(I): Donderdag 28 juni 1945
Sepha, een jonge joodse vrouw, wordt in de oorlog naar een onderduikadres gebracht, een huis aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam. In het laatste oorlogsjaar, tijdens de hongerwinter, ontstaat een verhouding met een van de andere onderduikers, Mark.
Het gezin Minco woonde enige tijd aan de Snoeckgensheuvel nummer 54 in Amersfoort. In het boek 'Hun namen niet vergeten' beschrijft auteur Channa Kalmann het traditioneel-joodse gezin waarin Marga Minco opgroeide. Het bestond uit vader Salomon, moeder Grietje, zoon David, en dochters Bettie en Sara.
Biografie
blijven wonen, van 1950 tot eind 1970 in het Willem Witsenhuis, daarna aan de Tweede Oosterparkstraat. Na de oorlog werd Voeten vaste medewerker voor literatuur bij Vrij Nederland en deed hij freelancewerk voor Het Parool, Het Vrije Volk, De Groene Amsterdammer en andere bladen.
Het bittere kruid van Marga Minco (*1920 te Ginneken) verscheen in 1957 in de Ooievaar-reeks van de uitgevers Daamen en Bert Bakker. Tot dusver beleefde het boekje 32 drukken en werden er in het Nederlandse taalgebied ongeveer 400 000 exemplaren van verkocht.
Marga Minco (1920) schreef Het bittere kruid in 1957. In het boek beschrijft ze hoe ze in mei 1943 op het nippertje ontsnapt aan deportatie. Minco sluipt door een tuinpoortje haar huis aan de Amsterdamse Sarphatistraat uit en overleeft als enige van haar Joodse familie de oorlog.
Tellegen heeft 16 literatuur prijzen gewonnen voor zijn werken en zijn dierenverhalen zijn bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs, De Gouden Uil en de Gouden Griffel.
Kinderboeken van Toon Tellegen
Een van zijn meest populaire boeken is Het komt goed, een verhaal waarin de dieren elkaar steunen en moed geven in tijden van tegenslag. Dit boek is vol met verrassende wendingen en diepe levenslessen, en kinderen zullen zich vermaken met de grappige en charmante personages.