U kunt uw plexiglas buigen met een gloeidraad. Hiervoor heeft u een buigapparaat nodig. Het gloeidraad zorgt ervoor dat het plexiglas warm wordt in een rechte lijn. Maar er is ook materiaal beschikbaar waarmee u het bijvoorbeeld in een hoek kunt buigen.
Bij het buigen van kunststof wordt het hele plaatmateriaal eerst verwarmd in een thermo-vormoven, waardoor het plastisch (week) wordt. Vervolgens wordt de plastische plaat over een maatwerk mal geplaatst. Na afkoeling behoudt het materiaal de aangenomen vorm van de mal.
Dit komt omdat gegoten Plexiglas spanningsloos wordt geproduceerd, daarnaast is het gegoten materiaal sterker. De kans op scheuren en breken is behoorlijk minder dan bij geëxtrudeerd Plexiglas. Hoe kunt u Plexiglas bewerken? Zagen, frezen, boren, buigen, polijsten, graveren zijn de bekendste vormen van bewerken.
De meeste kunststoffen kunnen prima gebogen worden. Dit buigen kan koud of warm gebeuren. Koud buigen wil zeggen dat de kunststof op een zetbank in een bepaalde hoek wordt "geknikt". Dit gebeurd met name bij polyester en polycarbonaat.
Zaagsnelheid en plaatdikte
Wanneer je Plexiglas met een cirkelzaag gaat zagen, is het belangrijk om een fijn zaagblad te gebruiken. Bij een standaard cirkelzaagblad gebruik je 4.000 toeren per minuut. Stel bij een decoupeerzaag een middelhoog toerental in en druk de zaag lichtjes door de zaaglijn heen.
Je kunt snijden met een goed hobbymes (Stanleymes) of een glassnijder. Daarnaast is het natuurlijk handig om een goede watervaste fineliner te gebruiken. Hoe dunner de aftekenlijn, des te nauwkeuriger kun je snijden. Snijden van plexiglas betekent niet dat je door de plaat heen snijdt.
Je kunt boren in plexiglas met een gewone ijzerboor of een HSS boor. Het is belangrijk dat de boor niet splinternieuw is, de scherpe snijhoek kan ervoor zorgen dat de boor 'hapt' in de plaat, waardoor de plaat uitscheurt.
Als u de plaat buiten gaat ophangen is het extra belangrijk om het boorgat groter te maken dan de schroef. Plexiglas gaat namelijk werken bij temperatuurwisselingen. Het materiaal kan uitzetten en krimpen. Als de schroef precies past, en de plaat uitzet, dan is de kans groot dat plaat scheurt rond de boorgaten.
Plexiglas zagen met decoupeerzaag
In tegenstelling tot een cirkelzaag, is een decoupeerzaag uitsluitend geschikt voor het zagen van gegoten plexiglas platen. Gebruik hiervoor een zaagblad met zeer fijne vertanding, zoals een zaagblad voor non-ferro metalen.
Een manier van plastic vervormen is door het te vacuümvormen. Bij dit proces wordt een kunststofplaat gebruikt die eerst wordt verwarmd. Door middel van luchtdruk of onderdruk wordt het materiaal in of over de mal getrokken.
Flexibel en buigbaar
Polycarbonaat, PETG en PMMA zijn een aantal voorbeelden van kunststoffen die flexibel zijn. De meeste kunststoffen kunnen ook gebogen worden. Vaak door middel van verhitting, maar dit geldt niet voor elke kunststof.
Anders dan bij hout en papier, kun je plexiglas niet met een reguliere lijm verlijmen, aangezien de platen niet genoeg zullen hechten. Plexiglas moet gelijmd worden met een speciale plexiglaslijm zoals Acrifix acrylaatlijm.
Het materiaal moet zeer vlak zijn.
Dan is Plexiglas de beste keuze. Plexiglas is van zichzelf stijver en blijft daardoor vlakker. Als u een plaat Plexiglas en Polycarbonaat op dezelfde dikte vergelijkt, dan zult u zien dat de Plexiglas plaat stijver en vlakker is. Polycarbonaat is van zichzelf iets flexibeler.
Platen van Polycarbonaat kun je buigen als ze koud of warm zijn. Polycarbonaat wordt zacht als je het verwarmd, hierdoor kun je het kunststof buigen met bijvoorbeeld een buigbank. Het is ook mogelijk om polycarbonaat koud te buigen, dit komt omdat het kunststof zeer sterk is en niet gemakkelijk zal breken.
De kunststof platen die flexibel en elastisch zijn, zijn geschuimd PVC, hard PVC, plexiglas en HDPE.
Wij adviseren hardmetalen tanden. Voor veruit de meeste kunststof materialen geldt dat een gatzaag met hardmetalen tanden de beste keuze is. Wij adviseren hier om niet te kiezen voor bimetaal gatzagen. Het aantal gaten dat je hier mee kan maken staat namelijk in geen verhouding tot de Multi Purpose.
Voor het boren in glas heb je een speciale glasboor nodig met een hardmetalen snijplaat. Om te boren met een zo klein mogelijke kans op breuk, leg je rondom de boorplaats een dammetje van stopverf of kit. Binnen in het dammetje giet je vaseline of terpentine, waarmee de boor zowel wordt gekoeld als gesmeerd.
Plexiglas® op maat kopen
Bij Plexideal kun je Plexiglas® platen in zowel helder als in verschillende kleuren bestellen. Uiteraard heb je ook keuze uit diverse diktes. Mochten er meerdere bewerkingen in het materiaal nodig zijn, dan kunnen wij Plexiglas® ook voor je frezen, buigen of lasersnijden.
Metaalboren zijn meestal gemaakt van het materiaal HSS. Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd. Je kunt met dit materiaal hoge snelheden behalen als je gaat boren, frezen of draaien.
Een metaalboor herken je aan de zeer scherpe punt die nodig is om het harde materiaal in te komen. Zonder deze scherpe kop zou je uitschieten en het metaal beschadigen. De metaalslierten die tijdens het boren ontstaan, worden langs de cilindrische schacht van de boor weggevoerd.
Polycarbonaat platen kun je zowel met een cirkelzaag als decoupeerzaag zagen. Een cirkelzaag is het aangewezen gereedschap als je grotere lengtes polycarbonaat wilt zagen. Door de materiaaleigenschappen zal polycarbonaat niet scheuren of rondom de zaagsnede afbrokkelen.
Plexiglas snijden
Bijvoorbeeld met een stanleymes, knip- of slagschaar. Acrylaat-/Plexiglas plaat kan wel op maat worden gezaagd. Meer informatie over het zagen van Plexiglas vindt u onder Plexiglas zagen.
Zowel hobbyisten als professionals kunnen Plexiglas schuren. Het gereedschap is echter verschillend. Professionals gebruiken zware bandschuurmachines en vlakbedschuurmachines.