Klik op Netwerkstatus. Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren. De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt.Voor een goede beveiliging moet hier WPA of WPA2 staan.
De beste app om je netwerk in kaart te brengen op je smartphone heet Fing. Er is een versie voor iOS en Android. De app geeft onder meer inzicht in je internetsnelheden, wie er van je wifi gebruikmaakt en of je netwerk goed beveiligd is. Zodra je de app start, zie je de laatste scan.
Tenzij je op een afgelegen boerderij woont, is de kans groot dat je wifi-netwerk zichtbaar is voor de buren of mensen die langs je huis lopen. Als onbekenden je netwerk kunnen gebruiken, gaat niet alleen de snelheid omlaag, maar loop je ook het risico dat zij toegang krijgen tot persoonlijke gegevens en bestanden.
WPA beveiliging instellen
Afhankelijk van uw mogelijkheden kiest u voor WPA of WPA2 bij de beveiliging (ook wel encryption) op uw router. Hoe u dat precies doet kunt u lezen in de handleiding van uw router. De meeste routers zijn te benaderen via 192.168.1.1 maar dit kan bij uw model anders zijn.
Beveiligde verbinding
Maak, indien mogelijk, alleen gebruik van een draadloos netwerk dat beveiligd is. Het liefst met WPA of WPA2. WEP encryptie is tegenwoordig niet echt veilig meer te noemen. De gegevens via een beveiligde wifi verbinding, worden versleuteld en zijn hierdoor moeilijker te onderscheppen.
Controleer of uw router gehackt is
Gelukkig kunt u controleren of uw thuisnetwerk veilig is door naar de online routercontroleservice van F‑Secure te gaan. Deze is gratis en volledig web gebaseerd.
Ga naar het Configuratiescherm. Klik op Netwerkstatus. Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren. De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Klik op geavanceerde instellingen. Klik op draadloos. Klik op beveiliging. verander op het 2.4 en 5ghz netwerk wpa/wpa2 naar wpa2.
WPA/WPA2 staat voor Wi-fi Protected Access. Met andere woorden: het wifi-wachtwoord. Deze vind je op de bijgeleverde stickers van het modem en bij op het mee verstuurde plastic kaartje.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Wat veel mensen zich echter niet realiseren is dat het thuisnetwerk een makkelijk doelwit is voor cybercriminelen. Men kan gemakkelijk inbreken in jouw netwerk om vervolgens mee te kijken met al jouw internetactiviteiten of je apparaten met malware te installeren.
Als u 'Privacywaarschuwing' ziet onder de naam van het netwerk van uw provider in de wifi-instellingen, zou uw mobiele identiteit kunnen worden achterhaald als uw apparaat verbinding zou maken met een kwaadaardige hotspot die zich voordoet als het wifinetwerk van uw mobiele aanbieder.
Wanneer je wifi gebruikt, verminder je ook het batterijverbruik en ondersteun je GPS-systemen om een nauwkeurige locatiebepaling te krijgen. Daarom raadt iOS aan om de wifi altijd aan te laten staan en stuurt het meldingen als je het uitschakelt.
Jazeker! Op het moment dat je ouderlijk toezicht niet hebt ingeschakeld verzameld jou besturingssysteem als nog wat je allemaal doet, zij hebben dus ook inzicht in bijna alles wat jij online doet. Ook bij jou besturingssysteem kun je opvragen welke gegevens zij allemaal over jou verzameld hebben, dit is jou recht.
Iedereen heeft toegang tot gedeelde bestanden, printers en apparaten in jouw netwerk. Je computers zijn makkelijker te infecteren met een virus of te gebruiken voor aanvallen. Iedereen kan jouw internetverkeer onderscheppen en je berichten en inloggegevens buitmaken.
Een verborgen wifinetwerk is een netwerk waarvan de naam niet wordt uitgezonden. Om verbinding met een verborgen netwerk te kunnen maken, moet je de naam van het netwerk, het type draadloze beveiliging en indien nodig de modus, de gebruikersnaam en het wachtwoord weten.
WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) is een versleuteld beveiligingsprotocol dat internetverkeer op draadloze netwerken beschermt. WPA2 is de tweede generatie van het beveiligingsprotocol Wi-Fi Protected Access waarin eerdere fouten zijn opgelost en dat krachtigere versleuteling biedt.
Een standaard wifi-modem kan gemiddeld tien apparaten een goede wifi-verbinding bieden. Dus om antwoord te geven op je vraag: als er verder geen apparaten met wifi zijn verbonden, kunnen tien mensen met hun telefoon, tablet of laptop internetten via jouw wifi-modem.
Vertel de helpdeskmedewerker dat iemand je draadloze verbinding gebruikt. Als je draadloze modem/router geleverd is door je ISP, dan kunnen ze erop inloggen en onbevoegde gebruikers verwijderen. Beslis of je het draadloze netwerkwachtwoord wilt wijzigen.
Als je inlogt op http://192.168.178.1 dan krijg je op eerste scherm verbonden apparaten te zien, maar je kan ook naar tabblad Verbonden apparaten gaan en daar staat een overzicht over welke apparaten er zijn in je modem, zowel wifi als bekabeld.
U kunt de mobiele data van uw telefoon gebruiken om een andere telefoon, tablet of computer te verbinden met internet. Het delen van een verbinding op deze manier wordt 'tethering' genoemd. Ook wordt soms gesproken over het gebruik van een 'hotspot'.
Google Chrome is een zeer intuïtieve internetbrowser. Deze browser is vrij eenvoudig te gebruiken en veilig. Bovendien heeft Google Chrome ingebouwde bescherming voor transparantie. De functies voor veilig browsen waarschuwen gebruikers wanneer ze phishing- of malwaresites tegenkomen.
Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan de hacker eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren. Sommige slimme hackers zijn er zelfs in geslaagd om het verbindingspunt zelf te hacken.
Met een gastnetwerk creëer je een extra wifinetwerk met een eigen netwerknaam, oftewel SSID (Service Set Identifier). Een SSID is een uniek identificatiemiddel waarmee draadloze computernetwerken kunnen worden gescheiden. Een gastnetwerk kan open zijn, zodat externen ermee kunnen verbinden zonder wachtwoord.