Het is niet alleen gezonder, maar ook een stuk makkelijker bijvoorbeeld bij het vervangen van het vet. Aanbevolen wordt te frituren op 175° C voor een goudgeel resultaat en na 5-7 bakbeurten het vet te verversen.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Je kunt ook op de volgende signalen letten: De olie of het frituurvet wordt stroperig. De olie of het frituurvet gaat walmen of vertoont schuimbellen langs de wand van de pan. Frietjes en andere gerechten bakken niet langer droog krokant en krijgen een sterke smaak.
Frituurvet is ongebruikt ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar. Bij frituren gebruik je je olie of vet vaak meer dan 1 keer. Let dan wel op een aantal gebruiksregels. Als je deze opvolgt gaan de kwaliteit en stabiliteit van het product minder snel achteruit.
Frituur bij voorkeur in olie omdat olie gezonde onverzadigde vetten bevat. Denk aan gewone olijfolie, arachideolie of maïsolie. Ook vloeibaar frituurvet bevat vooral gezonde onverzadigde vetten.
Voeg een vaatwastablet toe en zet de frituurpan aan op zo'n 90 graden.Laat de friteuse ongeveer 10 minuten koken.Haal de stekker uit het stopcontact en gooi het vieze water weg. In tegenstelling tot oud frituurvet, mag je het vieze water wel door de gootsteen spoelen.
Er kunnen inderdaad bepaalde stoffen ontstaan die voor de mens mogelijk schadelijk kunnen zijn. Bij het frituren van aardappelproducten zoals frieten (als ze bruin worden) en chips gaat het dan over acrylamide. Als je eten laat aanbranden ontstaan polycyclische aromatische koolwaterstoffen.
Maar ook vast frituurvet, jus of bakolie is geschikt om te recyclen. Laat vast frituurvet afkoelen tot ongeveer 100 graden en giet het in een plastic fles die afgesloten kan worden. Alle soorten (eetbaar) vet kunt u inleveren! Koop vloeibare vetten, omdat die het makkelijkst te verwerken zijn tot biobrandstof.
Waarom is frituren in vast vet dan beter? 'Het is wetenschappelijk onomstreden dat frituren in vetten met veel onverzadigde vetzuren tot sterke chemische reacties leidt. Vloeibare vetten bevatten meer onverzadigde vetzuren, deze worden door de reacties afgebroken.
De verse friet word in de snackbar voorgebakken op 150 graden om even af te koelen en dan af te bakken op 180 graden. Snacks zijn het lekkerst met 175 graden. Ook ligt het aan het merk friet wat de snackbar gebruikt en in wat voor vet er word gebakken. de ene snackbar is de andere niet!
Bewaar de gesneden friet in een bak koud water. Zo verkleuren ze niet en wordt er wat zetmeel aan de aardappel onttrokken, waardoor ze knapperiger worden.
1 Ga voor vloeibaar
Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed, terwijl onverzadigd vet het juist verlaagt. Beter voor de cholesterol dus, en voor je hart en bloedvaten. Het ouderwetse blok ossenwit mag dan wel extra lekker zijn, het is minder gezond.
Vul de friteuse met water (tot het maximumstreepje, niet verder!) en voeg een vaatwastablet toe. Laat ook het mandje zitten, dan is deze meteen ook proper. Zet nu de frituur tien minuten aan op de laagste stand (tot maximaal 100 graden).
De prijs van eetbare oliën als palmolie en zonnebloemolie stijgt hard door de oorlog in Oekraïne, droogte en exportbeperkingen. De prijs van palmolie, de basis voor veel producten, is verdubbeld, terwijl zonnebloemolie en sojaolie 50 procent duurder zijn geworden.
Het vloeibaar frituurvet van Fritella, het eigen merk van ALDI, bestaat uit 100% plantaardige oliën en vetten. Het frituurvet zit in een handige 3-liter verpakking met extra grote teruggiet opening. Bak de meest krokante friet en smakelijke snacks met het frituurvet van ALDI.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Frituurvet, batterijen en glas
Voor het inleveren van frituurvet en batterijen kun je terecht bij onze winkels. Glas mag zoals altijd in de glasbak. Dit kun je niet inleveren bij onze bezorgers.
Zamel oud frituurvet in
Scholen en verenigingen kunnen oud frituurvet inzamelen en daarmee geld verdienen. Tegelijk dragen zij ook bij aan een beter milieu. Dit afval is namelijk geld waard!
Frituurvet, dat onverwarmd een vaste vorm heeft, bevat namelijk aanzienlijk meer verzadigde vetzuren. Een andere factor is dat frituurvet ook dierlijke vetten kan bevatten, dus ongeschikt voor bepaalde diëten. Elke oliesoort wordt bij verhitting op een gegeven moment toxisch oftewel giftig.
Wanneer voedingswaren verhit worden, door roosteren, bakken of frituren, komt een stof vrij (acrylamide) die waarschijnlijk kankerverwekkend is in hoge doses.
Nu heb je verschillende soorten vet: verkeerd, verzadigd vet en gezonder, onverzadigd vet. Het is dus het verstandigst om te frituren in onverzadigd vet. Vast frituurvet, zo'n grote bonk vet, is daarom af te raden. Maar vloeibaar frituurvet, olijfolie (maar geen 'extra vierge') en zonnebloemolie zijn prima keuzes.
Als u geen vaatwasbestendige frituurpan heeft kunt u ook alleen het vaatwastablet gebruiken. Vul de frituurpan voor ¾ met koud water en hang het frituurmandje erin. Voeg vervolgens het vaatwastablet toe aan de pan en zet de friteuse aan op 90 °C voor maximaal 10 minuten lang.
De hoeveelheid vet die je nodig hebt is afhankelijk van de capaciteit van je friteuse: 900 gr vet is gelijk aan 1 liter frituurolie, dus voor een 3 liter friteuse heb je 2,7 kg vast vet nodig, voor een 4 liter friteuse heb je 3,6kg vast vet nodig.
Kies voor een frituurpan waarvan zoveel mogelijk onderdelen in de vaatwasser mogen. Van de meeste frituurpannen in de test kan in elk geval het mandje en vaak ook de deksel in de vaatwasser. Zoek vooral naar een frituurpan waarvan de binnenpan en liefst ook de behuizing in de vaatwasser kunnen.