Het gaat om een flinterdun omhulsel van bijvoorbeeld aardappelzetmeel. Dat houdt de friet tijdens het vervoer (delivery, afhalen) langer krokant. Bij McDonald's wordt echter friet zonder coating verkocht, aldus de Nederlandse tak van het bedrijf.
McDonald's frituurt in Nederland de aardappel in een mengsel van zonnebloem- en raapzaadolie. "Wij gebruiken frituurolie met maximaal 1,5 procent transvet. We controleren en filteren de olie elke dag en vernieuwen deze regelmatig", aldus de fastfoodketen.
Twee keer frituren
De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min.
De leveranciers waarmee we samenwerken schillen, snijden en blancheren de aardappelen eerst. Vervolgens drogen ze, bakken ze gedeeltelijk en vriezen ze de frietjes snel in voor onze restaurants. Eenmaal in onze keukens koken we ze in onze canola-mixolie, zodat u ze knapperig en heet kunt eten, precies zoals u ze wilt.
Pocheer de frieten eerst op 140° en laat ze goed afkoelen. Nu hebben ze nog geen kleur en zijn ze niet krokant. Bak ze nadien een tweede keer op 170-180°C en dan heb je goudbruine, krokante frieten. Let wel: Bak nooit te grote hoeveelheden in één keer, want dan gaat het mis.
SLAPPIGE, VETTE FRIETJES
Vuile olie . Olietemperatuur te laag. Slechte warmteterugwinning van de frituurpan. Slechte kwaliteit friet.
Frieten 4 minuten op 140 graden voorbakken. en 6 minuten op 180-190 graden afbakken. Ook zullen vastkokende aardappelen ook eerder slappe frieten te veroorzaken dan kruimige. Je kunt met de tijden en temperaturen experimenteren.
Voordat ze worden verpakt, worden de frietjes gedroogd, gedeeltelijk gekookt en snel ingevroren. Hierdoor blijven de kleur en de crunch behouden.
Vóór de jaren 90 werden de frietjes van McDonald's eigenlijk gebakken in puur rundervet om ze hun wereldberoemde smaak te geven. Maar ze stapten over op een mengsel van plantaardige olie nadat consumenten klaagden over de hoeveelheid verzadigd vet in McDonald's-voedsel.
Sterker nog, de frietjes zijn 50% ongezonder dan die van welke andere keten dan ook , met in totaal 953 calorieën. "Frietjes bevatten veel zout en vet, wat een toch al ongezond fastfoodrestaurant in de gevarenzone kan brengen," legt het zorgplatform PlushCare uit.
Frieten weken
Laat ze daarna ongeveer een half uur in koud water, met een 1 eetlepel zout weken. Het zout trekt vocht uit de frieten. Door het zout zullen de frietjes wel iets minder bruin kleuren, aangezien je de enzymen deactiveert die normaal voor verkleuring zorgen. Maar des te knapperiger is het eindresultaat.
Doe de koolraap frietjes in de mand en bak 12 minuten op 180 graden.Verhoog de temperatuur dan naar 200 graden en bak nog eens 5 minuten voor een krokant laagje.
Ik heb niet eens bloem gebruikt, maar de frietjes gewoon een half uurtje laten staan met een kwart theelepel bicarbonaat (dus ongeveer een theelepel bakpoeder) in een zout/peper/knoflook/paprika kruidenmix en ze waren geweldig. Om nog maar te zwijgen van het feit dat een veelgemaakte fout is om de frietjes in een kom te gooien als ze klaar zijn.
In onze restaurants frituren we in een 100% plantaardig mengsel van zonnebloemolie en raapzaadolie. Want plantaardige olie bevat minder ongezonde vetten, zoals transvet. Het Productschap Margarine, Vetten en Oliën adviseert om plantaardige frituurolie met ...
Met andere woorden, de heerlijke geur die we kennen en waar we van houden is eigenlijk de geur van aardappelen gekookt in rundervet , een aroma zo krachtig dat de frietjes er nog lekkerder uitzien! Heb je nog over? Hier is hoe je McDonald's frietjes thuis kunt opwarmen.
De frietjes van McDonald's worden echter gemaakt met een smaakstof die gehydrolyseerde melk bevat — een niet-veganistisch ingrediënt. Maar hier wordt het onduidelijker: de gehydrolyseerde melk staat vermeld als een component van "natuurlijke rundvleessmaak", die wordt gebruikt in de eerste batches frituurolie.
Eenmaal in het restaurant worden onze frietjes gewoon gebakken in speciale frituurvaten in een niet-gehydrogeneerde mix van zonnebloem- en koolzaadolie die 100 procent geschikt is voor vegetariërs . McDonald's French Fries zijn zelfs officieel geaccrediteerd door de Vegetarian Society.
Voor het frituren gebruikt McDonald's een mengsel van canola-olie
De frietjes worden door leveranciers gesneden, geblancheerd, voorgebakken en ingevroren. Zodra ze klaar zijn om aan de klant te worden geserveerd, worden ze afgemaakt in een mengsel van koolzaadolie en zonnebloemolie.
"Wat betreft het natriumzuurpyrofosfaat , wanneer aardappelen worden gesneden en vervolgens aan de lucht worden blootgesteld, krijgen ze een groene, grijsbruine kleur die niet erg aantrekkelijk is voor de eindconsument. Deze chemische stof zorgt ervoor dat ze er mooi en wit uitzien. Voor zover ik weet zijn er geen gegevens over gezondheidsrisico's van natriumzuurpyrofosfaat."
Social media-gebruiker Tabby Louise onthulde dat je alleen de bovenkant van je frietjes hoeft te bedekken met papieren servetten van McDonald's om ze warm te houden , volgens The Sun. Ze deelde op haar TikTok-account: "McDonald's-truc! Doe wat tissues in de frietjes om ze warm te houden voor afhaal. Houdt de warmte vast.
Voor een extra knapperige textuur is voorbakken enorm belangrijk. Verhit je frituurpan of gebruik een ruime pan met olie tot 150-160 graden Celsius. Bak de frietjes in batches gedurende 4-5 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier terwijl je de rest bakt.
Onze leveranciers schillen, snijden, blancheren en frituren kwaliteitsaardappelen voordat ze worden ingevroren en naar onze restaurants worden verzonden , waar ze worden bereid tot de hete, knapperige frietjes die u kent en waar u van houdt. We zijn behoorlijk streng over de aardappelen die we gebruiken. Heeft u zich ooit afgevraagd waarom onze frietjes altijd zo lekker smaken? Het begint met onze aardappelen.
Frietjes hebben een zeer hoog zetmeelgehalte. Wanneer ze op hoge temperaturen worden gekookt, absorberen ze vocht, wat ze hun kenmerkende knapperige buitenkant geeft. Wanneer ze worden afgekoeld, scheiden de zetmelen vocht af, wat uiteindelijk de korst van de frietjes zompig maakt .
Je kunt als horecaondernemer ook veel hebben aan de volgende baktip: schud na een halve minuut frituren de patat even goed door. Zo voorkom je dat frieten aan elkaar blijven plakken, waardoor ze dus juist overal perfect goudbruin en krokant kunnen worden.
Dubbele Fry Methode = Knapperige buitenkant, luchtige binnenkant – Als je de beste zelfgemaakte frietjes wilt, moet je ze echt twee keer bakken . Eerst op een lagere temperatuur om de binnenkant zacht te maken als een gepofte aardappel, en dan een tweede keer op een hogere temperatuur om de randen knapperig te maken.