Dat is de kleine klier in de hersenen, die het bioritme regelt. Bij metingen heeft men ontdekt dat 15 procent van de mensen een vroege vogel is (ochtendmens), zo'n 60 procent heeft een gemiddeld ritme en 25 procent is een avondmens. Mannen zijn iets vaker avondmensen dan vrouwen.
Het bioritme is een mooie term voor wat ook wel het slaap-waakritme of de biologische klok genoemd wordt. Het is het ritme dat je lichaam aanhoudt wanneer het om het produceren van hormonen gaat: zo wordt je één keer per etmaal moe en krijg je eveneens één keer per etmaal een impuls om weer wakker te houden.
Nog eens twintig tot dertig procent van de bevolking bestaat uit ochtendmensen. 'Zij staan om een uur of zes op, en geven het liefst 's ochtends presentaties. En ongeveer de helft van de mensen zit daartussenin. '
Als je je biologische klok wil aanpassen, is het goed om een routine te maken van het moment dat je opstaat en weer naar bed gaat. Natuurlijk zal je biologische klok in het begin tegensputteren als de wekker vroeg gaat, maar na een tijdje gaat dat steeds makkelijker.
Veel processen in ons lichaam volgen een dagelijks ritme van 24 uur, zoals bijvoorbeeld het slaap-waakritme. Het mechanisme wat verantwoordelijk is voor dit ritme wordt de biologische klok of circadiane klok genoemd.
Je bioritme herstellen in 7 stappen:
Zet dan een blauw licht bril op. Ga actief aan de gang nadat je wakker bent geworden. Eet niet meer na 8 of 9 uur in de avond. Vermijd stress, zorg voor genoeg ontspanning (vooral in de avond!)
Er is sprake van een onregelmatig slaap-waakritme en een opgebroken slaappatroon. Mensen die gerekend worden tot het freerunning-type gaan elke dag later naar bed en staan daardoor ook elke dag later op.
Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Een kleine portie een half uur voor het slapen, kan al zorgen voor een ontspannend lichaamsgevoel en wekt zo de slaap op. Ook serotonine bevordert de slaap.
De Nederlanders gaan gemiddeld om 12:07 slapen en staan na 7:30 op, wat neer komt op gemiddeld 7,5 uren per nacht.
Als je elke ochtend om 09.00 uur wakker wordt en nu je ochtend om 06.00 uur wilt beginnen: neem je tijd en doe het niet in één avond. In plaats daarvan bereik je je doel in stappen. Zet je alarm een week lang elke dag 15 minuten eerder. Vervolg deze strategie tot je wakker wordt op je gewenste tijdstip.
Spelen met licht
"Als je een avondmens bent, kun je geen ochtendmens worden. Je kunt wel je biologische klok voor de gek houden." Dat doe je door veel met licht te spelen. "Als je je als avondmens aan het ritme van een ochtendmens moet houden, kun je er het beste voor zorgen dat je 's avonds wegblijft van blauw licht.
“Naarmate je ouder wordt, gaat je biologische klok minder goed werken. Daardoor vallen ouderen vaker overdag in slaap en liggen ze 's nachts wakker. Dat kan depressiviteit in de hand werken. Dit probleem is enigszins te verhelpen door sport en activiteit.
Niet iedereen krijgt op hetzelfde moment het seintje om wakker te worden of in slaap te vallen. "Loopt je klok sneller en is je cyclus dus korter dan 24 uur, dan ben je 's ochtends eerder wakker en 's avonds sneller moe, en van nature meer een ochtendmens. Als hij langzamer loopt dan ben je meer een avondmens.
Waar zit die klok? “De biologische klok bestaat uit twintigduizend zenuwcellen die een ritme genereren met een omlooptijd van ongeveer 24 uur. Hij zit in onze hersenen boven de plek waar de oogzenuwen elkaar kruisen, de suprachiasmatische nucleus.
Tussen 1 en 3 uur: Als je in deze uren wakker wordt dan kan het zijn dat er iets mis is met je lever. Geestelijk gezien kan het betekenen dat je boos bent of veel woede hebt die je niet op een goede manier kan verwerken. Tussen 3 en 5 uur: Op dit tijdstip heb je te maken met je longen.
Naast je biologische klok, houden je organen zich ook aan hun eigen klok. Als je lever niet lekker gaat, is de kans groot dat 'ie tussen 01.00 en 03.00 uur ervoor zorgt dat je wakker wordt. Last van je dikke darm? Dan is de kans het grootst dat je tussen 05.00 en 07.00 uur opstaat.
Als je wakker wordt rond deze tijd, kan het betekenen dat je galblaas je een teken geeft dat je minder vet voedsel moet eten, of het koffie- en alcoholgebruik iets moet minderen. Op emotioneel vlak kan dit betekenen dat je te veel oordeelt over jezelf, een situatie of anderen.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen! Daarnaast bevatten dadels typtofaan, wat ervoor zorgt dat u zich prettiger en bovendien slaperiger voelt. Tenslotte zorgt het eten van bananen, appels en kiwi's voor het slapen ook voor een positief effect.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Het blijkt dat Nederlanders 7 tot 8 uur per dag slapen, waarbij ze rond 11 uur 's avonds naar bed gaan en tussen half 7 en 7 uur opstaan. In het weekend of tijdens de feestdagen slapen mensen vaak wat langer uit. Verder is het normaal dat mensen af en toe een dag minder goed slapen.
Overdag slapen kan helpen om vermoeidheid kwijt te raken wanneer je niet voldoende nachtrust hebt gehad. En slapen overdag is ook goed voor de creativiteit en concentratie. Daarnaast is een beetje extra slapen soms ook erg lekker. Bij slapen overdag moet je wel oppassen dat je niet vermoeid en suf wakker wordt.