In het waterreservoir van een koffiemachine wordt het water niet gekoeld bewaard. Ook wordt het water door de machine niet (lang) genoeg verhit om eventuele bacteriën, die zich na een dag ontwikkeld hebben, te doden. Daarom kun je het water in je koffiemachine het beste iedere dag verversen.
Hoe vaak een koffiemachine moet worden ontkalkt is afhankelijk van de waterhardheid, het soort apparaat en hoe vaak het wordt gebruikt. In algemene zin raden we je aan om bij dagelijks gebruik eens in de drie maanden te ontkalken.
Wij raden aan om de zetgroep om de week af te spoelen met lauwwarm water. Bij machines zonder demontabele zetgroep (zoals Jura) zijn reinigingstabletten noodzakelijk voor het reinigen van de zetgroep. Deze machines beschikken over een automatisch reinigingsprogramma.
Hoe vaak je moet ontkalken hangt sterk af van de hardheid van het gebruikte water. Over het algemeen adviseren we om eens per maand de machine te ontkalken. Gebruik je zacht water, dan is een keer per kwartaal genoeg. Haal een speciale ontkalkingsvloeistof voor espressomachines in huis.
Zet de machine op 'stomen' en laat het water doorlopen tot het helder is. Haal aan het eind van de dag alle losse onderdelen van het melkreservoir en spoel ze schoon met warm water. Voeg eens per maand een speciaal reinigingsmiddel toe aan het water in het reservoir voor het spoelen.
De zetgroep van jouw Philips of Saeco koffiemachine reinig je wekelijks. Hoe je dit precies aanpakt, leggen we je in dit artikel uit. Omdat je de zetgroep na afloop moet laten opdrogen, is het handig als je deze 's avonds reinigt. Vergeet niet om de zetgroep ook maandelijks te smeren.
Het is het makkelijkst om je koffiezetapparaat te ontkalken met azijn, aangezien het zuur die kalkaanslag in no time laat oplossen. Voor het maken van je koffiemachineontkalker meng je een halve liter schoonmaakazijn met een halve liter water. Ook zonder azijn kun je een koffiemachine ontkalken.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
Vervang het met azijn doordrenkte water met gewoon water en spoel nog eens 5 - 10 keer om ervoor te zorgen dat de azijn helemaal uit je koffiezetapparaat wordt verwijderd. Lees alle stappen op: Senseo ontkalken of Nespresso ontkalken.
Citroenzuur is de veiligste en meest verantwoorde manier van ontkalken. Citroenzuur ontkalkt het beste bij een lichte verhitting. Gezien de espressomachine de oplossing verwarmt zorgt dit voor een snelle ontkalking. Evenals citroenzuur is ook sulfaminezuur zeer geschikt voor ontkalking.
Als je 1-5 koppen koffie per dag zet, smeer je de machine om de 4 maanden. Als je 6-10 koppen koffie per dag zet, smeer je de machine om de 2 maanden. Als je meer dan 10 koppen koffie per dag zet, smeer je de machine elke maand.
Wekelijks de zetgroep uitnemen en schoonspoelen met koud tot lauw water. De machine ontdoen van koffieresten met een kwastje. De zetgroep invetten met zuurvrije vaseline (zie instructies hieronder)
Door het structureel ontkalken en reinigen van uw koffiezetapparaat zorgt u ervoor dat u geniet van optimale smaak en temperatuur. Bij het ontkalken van uw apparaat worden alle plekken waar water en koffie doorlopen van kalk ontdaan. Bij het reinigen van uw koffiemachine wordt al het achtergebleven residu verwijderd.
Koffiemachine kan geheel kapot gaan
Wordt de machine niet ontkalkt, dan zal hij op den duur kapot gaan. Let goed op, want een machine die kapot gaat door kalkaanslag valt niet onder de garantie!
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water. Schoonmaakazijn werkt echter sneller omdat het zuurder is.
Van de vloeibare ontkalkers gebruik je 100 ml op 500 ml water. Van het citroenzuur heb je 50 g poeder nodig op 1 liter water. Kun je een Dolce Gusto ontkalken met azijn? Je kunt beter geen azijn gebruiken om een koffiezetapparaat mee te ontkalken.
Daarom raden wij het gebruik van schoonmaakazijn af. Een ander middel waarmee ontkalkt wordt, is citroenzuur. Dit is niet schadelijk voor je koffiemachine, maar we raden aan dat je een merkspecifieke ontkalker gebruikt.
Stap voor stap kalkaanslag verwijderen in de badkamer
Meng vier scheppen soda met een schep groene zeep en roer dit goed door. Breng het papje aan op een vochtige schuurspons en maak hiermee de douchewand, tegelwand en kranen schoon. Gebruik voor de voegen een oude tandenborstel! Laat het even intrekken.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Azijn heeft een ontkalkende werking. Het middel is zuur en zuur vreet de kalk als het ware op. Wanneer je je waterkoker hiermee wilt ontkalken, giet je een flinke scheut in je waterkoker en laat je dit ongeveer 2 uren weken. Daarna vul je de azijn aan met water en laat je de waterkoker 3 keer koken.
Leg een tablet in het vak voor de gemalen koffie en start de afgifte van een kop gemalen koffie. Wanneer er ongeveer een half kopje water is uitgeschonken, schakel het apparaat uit met de hoofdschakelaar en laat de oplossing ongeveer 15 minuten inwerken. Zet het apparaat opnieuw in werking om de cyclus te beëindigen.